Calendar agricol. Cum sa ai grija de gradina ta
Calendar agricol. Cum sa ai grija de gradina ta

Calendar agricol. Cum sa ai grija de gradina ta de legume in fiecare luna a anului


Calendar agricol. Afla cum sa ai grija de gradina ta de legume si ce lucrari ar trebui sa faci in fiecare luna a anului. Iti explicam ce trebuie sa faci si cand sa faci anumite operatiuni pentru ca recolta sa fie pe masura.

Calendar agricol. Cum sa ai grija de gradina de legume in fiecare luna

Calendar agricol
Calendar agricol

Calendarul agricol este un ghid care iti arata ce trebuie sa faci intr-o gradina de legume sau cum sa ingrijesti pomii fructiferi din gradina ta.

Pentru ca in fiecare luna trebuie sa faci diferite operatiuni, nu ar fi rau sa stii in ce perioada a anului trebuie facute.

Ce lucrari trebuie facute in gradina ta, in luna februarie

Curatatul pomilor
Curatatul pomilor

Calendar agricol. Februarie este luna in care toti gospodarii se apuca de treaba, asa ca primul lucru pe care trebuie sa il facem in zilele insorite este sa curatam pomii de frunzele uscate.

De asemenea, pomii se dau cu var daca vremea o permite si se sapa la radacina pentru a ii fertiliza cu gunoi, dupa care se acopera cu pamantul sapat.

Citeste si: Calendarul gradinii de legume. Cum sa procedezi in fiecare luna a anului

Pamantul din gradina trebuie si el fertilizat, asa ca daca ai facut compost, este momentul sa il folosesti. De asemenea, poti folosi si gunoi de pasari sau cenusa.

Tot in luna februarie se testeaza si calitatea semintelor pe care urmeaza sa le sadesti. Va trebui sa pui cateva pe un servetel bine imbibat cu apa, exact cum am procedat si atunci cand am explicat cum sa obtinem rasaduri de rosii.

Daca semintele germineaza, atunci le poti folosi fara nicio problema la recolta de anul acesta.

Calendar agricol. Ce trebuie sa faci in luna martie

Plantarea semintelor
Plantarea semintelor

In prima jumatate a lunii martie se face insamantarea rasadnitelor sau repicatul rasadurilor in ghivece, plante ce vor fi semanate in camp sau in solarii. Vorbim aici despre rosii, ardei sau vinete.

Tot in prima jumatate a lunii martie se planteaza in solarii varza timpurie, conopida sau gulioare.

Dupa aceea, se planteaza sau se seamana mazarea, varza, ceapa din arpagic si samanta, usturoi, morcov, ridichi, spanac sau patrunjel.

In a doua jumatate a lunii martie se pregatesc solariile pentru ardei, rosii si vinete. Mai mult, incepe si pregatirea pentru obtinerea de rasaduri pentru castraveti. Se planteaza in rasadnite primele se minte de castraveti.

Tot in luna martie se face si dezgropatul sau demusurioitul vitei de vie, supraaltoirea pomilro acolo unde este cazul sau dezinfectarea rasadnitelor si solariilor folosind formalina sau sulfat de cupru.

In a doua jumatate a lunii martie pomii se stropesc cu o solutie sulfo-calcica ce actioneaza impotriva fainarii, iar peste doua saptamani se mai face o stropire impotriva monilinei folosind o solutie ce are la baza cupru.

Se mai poate pregati si pamantul pentru plantarea noilor pomi fructiferi, iar solul poate fi sapat si imbogatiti cu nutrienti folosind compost sau gunoi de grajd.

Ce lucrari se fac in gradina in luna aprilie

Rasad de spanac
Rasad de spanac

Calendar agricol. In prima jumatate a lunii aprilie mai puteti planta morcovi, patrunjel sau pastarnac, dar si salata sau spanac. Tot in aceasta perioada se mai seamana mazare tarzie, sfecla rosie sau samanta de ceapa.

Din a doua jumatate a lunii aprilie poti incepe plantatul varzoaselor, a conopidei si guliei. Totodata, se pot cultiva si cartofii preincoltiti.

Mai departe, se seamana fasolea, castravetii, pepenii sau dovleceii. Daca va plac florile, atunci este perioada ideala pentru a planta trandafiri, dalii, gladiole si crini.

Ai grija si de pomii fructiferi, uda-i bine si stropeste-i. Nu uita nici de varuirea pomilor fructifer, daca inca nu ai facut-o.

Ce poti face in gradina ta in luna mai

Plantare rasaduri legume
Plantare rasaduri legume

Luna mai este dedicata rasadurilor de legume, asa ca incepeti cu plantarea rasadurilor de ardei, castraveti, rosii, gulii, conopida, telina, ceapa, praz sau vinete.

Desigur, ar fi bine sa faceti si o curatare a solului inainte de aceasta. Nu ar fi rau sa folositi si putin gunoi de grajd sau compost. O sa dureze 50-60 de zile pana cand rasadurile vor avea roade, asa ca in aceasta perioada trebuie sa udati din 10 in 10 zile si sa prasiti de doua ori.

Castravetii, varza timpurie sau conopida se planteaza pe un pamant umed, iar temperatura ideala trebuie sa fie cuprinsa intre 7 si 10 grade Celsius.

Lucrari din gradina care se fac in luna iunie

Plantare rosii
Plantare rosii

Calendar agricol. La inceputul lunii iunie se mai pot planta rasaduri de rosii, ardei sau vinete. In acelasi timp, pe terenurile curatate pe care ai folosit si ingrasamantul organic, se poate planta conopida, varza de toamna, gulie de toamna sau broccoli.

Pe suprafetele unde deja ai cultivat ceapa verde, salata, spanac sau mazare si le-ai curatat, poti cultiva fasole, ridichi de toamna sau castraveti de toamna.

De asemenea, in luna iunie se face carnatirea rosiilor timpurii, palisarea si copilirea.

Cei ce cultiva vita de vie trebuie sa ia in considerare legarea lastarilor, copilitul sau carnatitul, adica indepartarea varfurilor lastarilor mai vigurosi. Se recomanda si aranjarea frunzelor astfel incat lumina soarelui sa ajunga la ciorchini. Vita de vie se stropeste contra putregaiului, manei sau a fainarii.

Castravetii timpurii plantati in sere sau solarii se intind pe sfoara, iar frunzele trebuie sa fie ridicate pentru ca acestia sa primeasca mai multa lumina. Drept urmare, se grabeste coacerea.

Nu uita nici de prasit, plivit, irigarea zarzavaturilor, de lupta cu daunatorii si bolile legumelor.

Calendar agricol. Ce trebuie sa faci in luna iulie in gradina ta

Calendar agricol. Gradina irigata
Gradina irigata

Aceasta este perioada in care mana poate aparea la rosii, asa ca va trebui sa rupi regulat frunzele afectate si sa indepartezi fructele stricate.

Gradina de zarzavat trebuie si ea verificata in fiecare zi, iar legumele care au ajuns la maturitate trebuie si ele culese. Vorbim despre ardei grasi, rosii, dovlecei, vinete, dar si fasole sau mazare.

In aceeasi perioada se recolteaza ceapa, leusteanul, mazarea, fasolea verde sau usturoiul.

Cel mai important lucru este sa mentii umiditatea solului, pentru ca este o luna calduroasa iar legumele au nevoie de apa. Udati gradina de doua ori pe luna, dupa asfintit, atunci cand nu mai este atat de cald.

In luna iulie se mai seamana si rasadurile pentru legumele si zarzavatul din toamna, pentru a culege recolta in lunile septembrie si octombrie.

Ce lucrari faci in gradina ta in luna august

Rosii coapte
Rosii coapte

Calendar agricol. Luna august este si luna recoltelor, asa ca poti incepe cu ceapa. Nu uita ca aceasta trebuie tinuta cateva zile la soare.

Rosiile se culeg pentru a face sucuri sau bulion, iar castravetii se recolteaza pentru a se pune la murat. Tot in aceasta perioada se recolteaza si cartofii, iar fasole uscata se pune la soare inainte de a o depozita.

In luna august se mai recolteaza si vinete, ardei, varza, dar si pepenele galben sau verde.

Se poate incepe si recoltarea merelor, iar culesul se face dupa ce roua s-a uscat. Tot in aceasta perioada se recolteaza si piersicile sau caisele tarzii.

Terenurile eliberate si curatate se pot semana cu spanc, morcov si patrunjel, pentru la primavara. De asemenea, se seamana si salata pentru obtinerea rasadului de plantat la inceputul lunii octombrie.

Calendar agricol. Lucrari care se fac in luna septembrie

Calendar agricol. Seminte rosii
Seminte rosii

Luna septembrie este perioada in care poti selecta semintele pe care le vei cultiva la primavara. De exemplu, poti alege rosii mari coapte foarte bine, pe care le zdrobesti si le pui in vase de apa.

Indeparteaza semintele de resturile de pulpa, iar pe cele seci care plutesc la suprafata arunca-le. Semintele se spala si se pun la uscat la lumina soarelui.

In cazul ardeilor, se taie legumele si se scot semintele. Spala-le foarte bine si separa semintele bune de cele seci cu ajutorul unui pahar cu apa. Cele ce plutesc sunt seci si se arunca. Semintele se usuca la umbra.

Daca vrei sa selectezi si seminte de vinete, pune o pulpa intr-un vas cu apa si freaca bine cu mainile pentru a le separa de pulpa.

Semintele bune se lasa la fundul paharului, in timp ce cele seci si usoare vor ramane la suprafata. Spala semintele bune si usuca-le la umbra, iar apoi pune-le la pastrare intr-un plic de hartie, la loc uscat.

In cazul castravetilor alege legumele mari si galbene, pe care le lasi la soare 6-7 zile. Dupa aceea, taie castravetele pe jumatate, longitudinal. Scoate semintele cu ajutorul unei linguri si lasa-le sa stea in apa cateva ore pana ce se desprind de pulpa si raman la fundul vasului. Acestea se pun pe urma la uscat in lumina soarelui, pentru a nu se innegri.

Daca vrei sa pastrezi si seminte de salata, trebuie sa stii ca acestea ajung la matoritate dupa 30 de zile de la inflorire. Dupa aceea, planta se taie si se pune la umbra pentru uscare. Semintele se recolteaza si se pun intr-un plic de hartie.

In cazul cepei, trebuie sa recoltezi semintele dimineata, atunci cand este roua. Taie cu tot tu tija pentru ca acestea sa nu se scuture, iar apoi lasa-le sa se usuce la umbra. Semintele vor fi de culoare neagra. Pune-le la pastrare intr-un plic de hartie.

Calendar agricol. Operatiuni din luna octombrie

Castraveti murati
Castraveti murati

Calendar agricol. Luna octombrie aduce si pregatirile pentru iarna. Se vor scoate cartofii de toamna, iar morcovii, patrunjelul si pastrarnacul se scot la uscat, se curata de frunze si se depoziteaza.

De asemenea, poti scoate rosiile necoapte cu tot cu vrejuri si le poti pune la adapost, unde se vor coace. Se recolteaza si ultimimii ardei, dar si vinetele sau guliile.

Si gogonelele se pun la murat sau se depoziteaza in pivnita ori in incaperi mai calduroase, unde se vor coace treptat.

Curata suprafetele unde ai cultivat legume si fertilizeaza solul folosind gunoi de grajd sau compost.

Nu uita nici de recoltele timpurii de anul viitor asa ca in octombrie poti cultiva ceapa verde, usturoi, salata, spanac, loboda, morcovi, patrunjel, mazare, ceapa si usturoi sau mazare.

Calendar agricol. Luna noiembrie este ultima luna cu lucrari in gradina

Calendar agricol. Sfecla rosie culeasa
Sfecla rosie culeasa

In luna noiembrie se fac ultimele lucrari din gradina. In aceasta perioada mai poti recolta sfecla rosie, varza sau zarzavaturi.

Nu uita de pomii fructiferi batrani, ale caror radacini se scurteaza pentru a le prelungi viata. Lucrarea consta in saparea unui sant circular in dreptul proiectiei coroanei pe sol, iar toate radacinile se taie folosind un fierastrau de pomi.

Santul se va acoperi cu pamant amestecat cu ingrasaminte, iar pentru un pom vei avea nevoie de aproximativ150 kg de gunoi de grajd putrezit, 3 kg de superfosfat si sare potasica.

Umpleti trei sferturi din sant, iar apoi turnati 10 galeti de urina de grajd subtiata cu apa (1/4 urina, ¾ parti parti apa). Dupa aceea, santul se umple cu pamant.