Fungicid pentru trandafiri. Cum sa faci tratamentele si ce produse folosesti
Fungicid pentru trandafiri. Cum sa faci tratamentele si ce produse folosesti

Fungicid pentru trandafiri. Cum sa faci tratamentele si ce produse folosesti


Fungicid pentru trandafiri. Afla cum sa aplici tratamentele in gradina sau curtea ta, dar mai ales ce produse este recomandat sa utilizezi. Iata ce trebuie sa stii si care sunt bolile ce afecteaza trandafirii.

Fungicid pentru trandafiri. Cum sa facitratamentele si ce produse folosesti – Cuprins:

Care sunt principalele boli la trandafiri si primele semne

Fainarea trandafirului
Fainarea trandafirului

Inainte de a vorbi despre cum sa utilizezi un fungicid pentru trandafiri, ar fi bine sa stii si care sunt principalele boli ce afecteaza aceste plante, dar si primele semne care anunta respectivele boli.

Poate cea mai des intalnita boala la trandafiri este fainarea, produsa de ciuperca Sphaerotheca pannosa. Primele semne ale acestei boli se vor observa pe toate organele aeriene ale plantei si vor fi destul de usor de identificat, pentru ca frunzele vor prezenta pete albicioase.

Citeste si: Plante companion pentru trandafiri. Cum sa ai o gradina ideala

Pe masura ce boala evolueaza, frunzele vor incepe sa se rasuceasca, iar dupa aceea se vor usca. Totodata, lastarii trandafirilor vor fi acoperiti de o pasla alba, iar apoi se vor usca.

Cancerul bacterian este o alta boala destul de intalnita la trandafiri si este produsa de bacteria Agrobacterium radiobacter pv. Tumefacias. Primele semne ale acestei boli se observa la nivelul radacinilor, iar apoi pe tulpini, unde vor aparea mici tumori ce vor genera ulterior formatiuni asemanatoare cu lastarii, mugurii sau frunzele.

Patarea neagra a trandafirului
Patarea neagra a trandafirului

Nu trebuie sa uitam nici de patarea neagra a trandafirului, o boala ce este cauzata de o ciuperca pe nume Diplocarpon rosae.  Boala se manifesta mai ales pe frunze, pe suprafata carora apar pete negre. Pe masura ce boala evolueaza, Tesutul din jurul petelor se vor ingalbeni, apoi vor cuprinde toata suprafata frunzei si apoi frunzele vor cadea.

Mozaicul trandafirului este o alta boala des intalnita la aceste plante si este cauzata de un virus pe nume Cherry necrotic ringspot virus. Boala este usor de identificat pentru ca pe frunze vor aparea pete sau inele de culoare galbena. Mai mult, se pot observa si benzi cloritice de-a lungul nervurilor.

Rugina trandafirului
Rugina trandafirului

Rugina trandafirului este o boala produsa de o ciuperca pe nume Phragmidium mucronatum si care afecteaza organele aeriene ale plantei. Primele semne pot aparea la sfarsitul lunii mai, atunci cand pe suprafata frunzelor putem observa mici pete decolorate, de culoare galbena.

Mana trandafirilor este iarasi o boala des intalnita la aceste plante si este cauzata de ciuperca Peronospora sparsa. Primele semne ale acestei boli sunt aparitia petelor de culoare rosiatica pe frunze, care pe masura ce boala evolueaza se vor face galbene si pe partea inferioara a frunzelor va aparea un puf albicios.

La final, mai mentionam si putregaiul cenusiu, boala produsa de ciuperca Botrytis cinerea. Atacul acestei ciuperci apare in anii ploiosi sau in culturile din spatii protejate si primele semne constau in pete umede pe boboci sau petale care ulterior se transforma intr-un mucegai cenusiu.

Fungicid pentru trandafiri. Cum sa aplici tratamentele

Fungicid pentru trandafiri
Fungicid pentru trandafiri

Acum ca stii mai multe despre cele mai des intalnite boli la trandafiri, ar fi bine sa stii si ce fungicid ar trebui folosit atunci cand plantele sunt afectate.

Dupa cum am zis mai sus, fainarea trandafirului este poate cea mai des intalnita boala la aceste plante. Pentru a te asigura ca mentii trandafirii sanatosi ar fi bine sa stii ca lastarii atacati se taie, se vor aplica taieri pentru a mentine tufa aerisita si se vor aplica tratamente chimice cu fungicide specifice. Cele mai bune produse pe care le poti utiliza in acest caz sunt Thiovit Jet 80 WG, Topas 100 EC, Amistar, Zoxis 250 SC, Nimrod 250 EC sau Serenade ASO.

Pentru a elimina rugina trandafirului, expertii recomanda ca partile afectate sa fie taiate, iar apoi sa se aplice un tratament cu un fungicid. In acest caz, este recomandat sa folosesti Amistar, Zoxis 250 SC, Topas 100 EC, Airone SC sau Coprantol Duo.

Mana trandafirilor
Mana trandafirilor

Pentru mana, se recomanda sa faci taierile la timp pentru ca aerul sa poata circula in interiorul tufei, dar si sa aplici tratamente cu fungicide specifice. Poti utiliza Zoxis 250 SC, Airone SC, Amistar, AMN Promot sau Coprantol Duo.

Poti tine patarea neagra departe de tufele tale de trandafiri daca aplici taierile la timp, dar si cu fungicide specifice. Se recomanda utilizarea urmatoarelor produse: AMN Promot, Amistar, Airone, Zoxis 250 SC, Score 250 EC, Dagonis, Ortiva Top, Cidely T sau Coprantol Duo.

Putregaiul cenusiu poate fi tinut sub control daca se taie partile afectate ale plantei si apoi daca se aplica un tratament cu un fungicid precum Switch 62.5 WG, AMN Promot, Amistar, Scala, Zoxis 250 EC, Serenade ASO, Coprantol Duo sau Airone SC.