Cum sa faci taierea de usurare a trandafirilor si in ce consta
Cum sa faci taierea de usurare a trandafirilor si in ce consta

Cum sa faci taierea de usurare a trandafirilor si in ce consta


Cum sa faci taierea de usurare a trandafirilor. Afla in ce consta aceasta operatiune si ce trebuie sa iei in considerare atunci cand vine toamna. Iata de ce sunt importante aceste taieri pentru florile din gradina ta.

Cum sa faci taierea de usurare a trandafirilor si in ce consta – Cuprins:

Cum sa faci taierea de usurare a trandafirilor

Taierea de usurare a trandafirilor
Taierea de usurare a trandafirilor

De ce este importanta aceasta taiere a trandafirilor? Ei bine, explicatia este foarte simpla! Toamna se fac aceste taieri pentru ca plantele sa reziste mai bine la vanturile puternice de pe perioada sezonului rece, dar si pentru ca ramurile sa nu se rupa din cauza greutatii zapezii.

Mai mult decat atat, toamna nu se fac taieri masive deoarece nu vrei ca plantele sa fie afectate de ger, asa ca sunt recomandate taierile de usurare a tufei. Aceste tipuri de taieri se fac doar cand tufele de trandafiri au intrat in perioada de repaus vegetativ, adica atunci cand toate frunzele au cazut. Momentul optim va fi dupa aparitia primelor brume.

Primul pas pe care trebuie sa il ai in vedere este indepartarea resturilor vegetale, deoarece acestea pot fi o sursa de infectie sau de infestare pentru anul ce urmeaza. Practic, vei curata pamantul din jurul tufelor de resturile vegetale uscate. Tocmai de aceea este necesara si taierea de usurare a trandafirilor.

Citeste si: Cum sa plantezi trandafiri sub sticla si cand sa faci asta

Dupa aceea, ramurile uscate sau cele bolnave trebuie indepartate din tufa. De asemenea, va trebui sa indepartezi si lastarii crescuti in interiorul tufelor de trandafiri pentru a favoriza circulatia aerului si pentru a reduce riscul de aparitie a bolilor. Taierile de usurare se fac undeva la 60-70 cm deasupra solului. Bineinteles, aici nu aducem in discutie trandafirii cataratori sau cei de peisaj care au inaltimi de peste 1.5 metri.

Iti recomandam sa faci si o stropire cu ulei horticol, pentru a elimina formele hibernante ale daunatorilor care ierneaza in tufele de trandafiri. Tratamentul se face in lunile octombrie sau noiembrie, dupa ce au cazut deja 2-3 brume.

Taierea de usurare a tufei te va ajuta mai departe cand te vei ocupa si de musuroirea trandafirilor. Operatiunea consta in folosirea unei gramezi de pamant de aproximativ 30 cm pentru a proteja tufele de temperaturile scazute de pe timpul iernii. Aici iti povestim in detaliu cum sa faci musuroirea trandafirilor din gradina ta.

Trandafirii mai pot fi protejati si cu o folie de tip Agryl, insa ia in considerare faptul ca va mai trebui sa iti maresti bugetul. Folia nu costa o avere, insa daca ai multe tufe de trandafiri in curte, suma va creste exponential.