Cum sa salvezi florile si plantele degerate din gradina ta
Cum sa salvezi florile si plantele degerate din gradina ta

Cum sa salvezi florile si plantele degerate din gradina ta


Frigul este principalul inamic al florilor si plantelor din gradina ta, iar daca ai uitat sa le bagi in casa atunci cand temperaturile au scazut sub 0 grade Celsius pe timpul noptii, atunci mai mult ca sigur acestea au inghetat. Iata cum poti sa salvezi florile si plantele degerate din gradina ta si ce poti face pentru a le readuce la viata.

Ce se intampla atunci cand florile ingheata?

Plante degerate
Plante degerate

Atunci cand florile sau alte plante sunt supuse la temperaturi care scad sub 0 grade Celsius, apa din celulele plantelor va ingeta si acestea se deterioreaza. Drept urmare, plantele se deshidrateaza, plantele se ofilesc, se deformeaza sau se innegresc.

De multe ori am vazut frunzele florilor sau plantelor ca devin translucide, iar acesta este un semn ca au degerat. Chiar si plantele perene care sunt rezistente la inghet sunt afectate de temperaturile foarte scazute, pentru ca pamantul ingheata iar acestea nu mai pot lua apa din pamant.

Cea mai mare problema apare atunci cand dupa o noapte geroasa, rasare soarele si razele calde dezgheata plantele rapid. Acest lucru duce la ruperea peretelui celular, iar tulpina si frunzele sunt afectate destul de serios.

Cum sa salvezi plantele sau florile degerate

Flori de trandafir inghetate
Flori de trandafir inghetate

Chiar daca au inghetat, asta nu inseamna ca plantele sau florile nu mai pot fi salvate. Vestea buna este ca isi vor reveni in timp. Totusi, trebuie sa tii cont de sfaturile noastre, pentru ca altfel, plantele sau florile vor muri.

In primul rand, trebuie sa stii ca va trebui sa feresti florile sau plantele inghetate de razele soarelui. Daca nu le poti muta, acopera-le cu o folie neagra, pentru a le feri de efectul razelor de soare.

Muta florile intr-o sera si ai sa vezi ca acestea isi vor reveni, iar pe parcurs vor da si lastari noi. Bineinteles, acest lucru se va intampla daca ai luat masuri rapide si daca plantele nu au fost expuse foarte mult timp la temperaturi scazute sau ger.

Multi dintre noi avem ficus, dar si acesta poate fi salvat daca a degerat. Trebuie sa stii doar ca nu trebuie expus foarte mult timp la temperaturi de sub 0 grade Celsius, pentru ca in cazul acela nu o sa mai poti face nimic.

Daca plantele tale au degerat, trebuie sa tai tulpinele sau crengutele afectate, iar apoi le pui intr-un mediu cald unde isi vor reveni. In cazul in care nu poti pune plantele la caldura, atunci nu te grabi sa tai partile afectate de inghet, pentru ca frigul va produce mai multe daune. Taierea partilor afectate de inghet trebuie sa se faca doar atunci cand temperaturile nu mai scad sub 0 grade Celsius pe timpul noptii!

Procesul de curatare al plantelor sau florilor degerate se face doar atunci cand plantele se muta la caldura sau in interiorul casei tale. In cazul in care nu respecti aceste lucruri, plantele tale nu mai pot fi salvate.

Daca ai plante lemnoase, trebuie sa tai scoarta desprinsa, iar apoi sa le lasi sa se regenereze si sa isi revina.

Cum sa previi inghetarea florilor si a plantelor

Husa protectie anti-inghet flori
Husa protectie anti-inghet flori

Cea mai buna metoda de a salva plantele sau florile de la inghet este sa le protejezi. Asadar, acestea trebuie acoperite cu huse speciale anti-inghet. Le poti cumpara de la eMag.ro si le gasesti aici.

Pune husa pe perioada noptii, insa dupa ce soarele a rasarit, aceasta trebuie inlaturata. Daca tii plantele pe balcon, acestea trebuie bagate in casa pe toata durata iernii.  

Totodata, trebuie sa ridici ghivecele de pe pardoseala si sa le asezi pe bucati de caramida sau polistiren. Evita acumularea apei la baza ghiveciului, pentru ca este posibil ca aceasta sa inghete.

Ghivecele se pot pune in cutii de carton sau mai pot fi invelite cu ajutorul materialelor textile sau chiar ziare. Daca ghivecele sunt mari, atunci poti folosi saci de iuta sau canepa, insa nu uita sa umpli spatiul gol cu mulci.

O alta metoda este sa pui ghivecele unele langa altele, pentru ca in acest fel vei feri plantele de inghet. Plantele isi vor tine singure de cald, dar este recomandat sa le pui pe cele mai sensibile in mijloc. O masa sau un scaun asezat deasupra ghivecelor va proteja plantele de inghet.

Poti pune si o patura peste scaun, insa trebuie sa te asiguri ca aceasta va acoperi si picioarele acestuia pana la pamant. Drept urmare, frigul nu va ajunge la plante si acestea vor rezista pe perioada iernii fara nicio problema.

Afla si cum sa pastrezi bulbii de flori peste iarna sau cum sa faci mulcirea solului!