Cum sa faci mulcirea solului si care sunt avantajele pentru gradina ta
Cum sa faci mulcirea solului si care sunt avantajele pentru gradina ta

Cum sa faci mulcirea solului si care sunt avantajele pentru gradina ta


Cum sa faci mulcirea solului. Cu siguranta ati auzit despre mulcire si despre faptul ca este un proces extrem de important pentru a ajuta plantele sa treaca fara probleme peste sezonul rece. Daca si tu vrei sa inveti acest proces, o sa iti explicam cum se face mulcirea plantelor si ce trebuie sa stii.

Ce este mulciul si ce inseamna mulcirea?

Mulci
Mulci

Ei bine, mulciul reprezinta un strat care acopera solul si il protejeaza impotriva uscarii, eroziunii, dar si impotriva temperaturilor scazute din perioada sezonului rece. Solul trebuie mulcit pentru a il proteja, dar si pentru a imbunatati proprietatile acestuia.

Mulcirea solului reprezinta cea mai eficienta metoda de a crea un sol sanatos pentru plantele pe care vrem sa le cultivam. Practic, mulcirea solului reprezinta operatiunea de a acoperi solul cu mulci.

Termenul de mulci vine din englezescul „mulch” si descrie o gama larga de materiale organice sau anorganice, folosite pentru acoperirea suprafetei solului, cu scopul de a obtine un pamant de o calitate mai buna.

Cand se face mulcirea solului?

Mulcire
Mulcire

Conform expertilor in gradinarit, mulcirea solului se face primavara, insa si iarna aceasta operatiune vine cu destul de multe avantaje.

Daca faci mulcirea solului primavara, atunci vei reduce numarul buruienilor aparute in gradina ta. Pentru ca acestea cresc primavara, daca vom acoperi solul cu mulci, lumina soarelui nu va ajunge la sol, asa ca buruienile nu vor creste.

Cea mai buna perioada de a face mulcirea solului este intre mijlocul si sfarsitul primaverii. Ia in considerare ca nu trebuie sa faci mulcirea prea devreme, pentru ca pamantul trebuie sa se incalzeasca, iar stratul de mulci va impiedica acest lucru.

Daca alegi sa faci mulcirea toamna, va trebui sa intelegi ca stratul de mulci isi va schimba culoarea in negru pana la primavara. Totusi, daca nu te deranjeaza culoarea acestuia, trebuie sa mai stii ca solul va fi protejat si solul va fi ferit de inghet.

Tipuri de mulci pentru gradina ta

Mulcirea solului din gradina
Mulcirea solului din gradina

Daca esti pasionat de gradinarit, trebuie sa stii ca exista doua tipuri de mulci: organic si anorganic. Nu uita ca mulcirea solului este foarte importanta!

Mulciul organic este reprezentat de scoarta copacilor, acele de conifere, aschiile lemnoase, rumegus, crengi uscate si tocate, frunze uscate, paie, coji de nuca, stiuleti de porumb tocati sau iarba cosita.

Avantajele mulciului organic sunt reprezentate de faptul ca puteti folosi si scapa de deseurile care au rezultat din curatarea gradinii. Totusi, marele dezavantaj este ca acesta trebuie inlocuit periodic si poate contine boli sau daunatori ai plantelor.

Mulciul anorganic este reprezentat de pietrisul de rau, roci concasate, sticla, folii de mulcire din polietilena cunoscute si sub numele de folii antiburuieni, dar si alte materiale reciclate.

Avantajul mulciului organic este ca acesta rezista timp indelungat si este disponibil in diverse culori sau texturi. Dezavantajul il reprezinta costurile ridicate sau materialele din care este fabricat, pentru ca acestea pot radia caldura si plantele vor fi incalzite.

Avantajele si dezavantajele mulcirii

Mulcirea capsunilor
Mulcirea capsunilor

Daca vei folosi mulci anorganic sub forma unei folii negre sau gri, aceasta va incalzi solul si va ajuta plantele sa creasca mult mai repede. In cazul in care ai cultivat legume sau fructe, acestea vor putea fi recoltate cu pana la 14 zile mai repede.

Un alt avantaj este ca vei tine sub control buruienile, asa ca mulciul o sa protejeze cultura ta. Drept urmare, daca o sa cultivi legume sau fructe, cultura ta va fi protejata si pierderile vor fi diminuate.

Totodata, stratul de mulci va tine si ingrasamintele in sol. Stim foarte bine ca ploile sau irigatul excesiv pot sa spele toate aceste ingrasaminte, insa daca vei folosi un strat de mulci poti apela la fertilizatori cu eliberare lenta.

Stratul de mulci va impiedica contactul dintre fructe si legume cu solul, iar acest lucru reduce pierderile pentru ca se va evita stricarea acestora.

Citeste si: Cum sa folosesti iarba taiata pentru mulcirea plantelor

Mulciul va reduce si evaporarea apei, iar sta inseamna frecventa udarii plantelor. Nu uita ca din cauza diferentei de temperatura, in mulci se formeaza roua de doua ori pe zi.

Solul ramane afanat, iar daca sapam va preveni si taierea radacinilor cu unelte sau utilaje agrijcole, atunci cand prasim sau vrem sa afanam solul.

Marele dezavantaj il reprezinta costurile suplimentare, insa daca ne gandim bine, vom salva cheltuielile cu erbicide, tratamente, irigare sau alte operatiuni.

Daca veti folosi mulci anorganic, acesta nu este biodegradabil, asa ca trebuie indepartat de pe teren dupa ce cultura a fost defrisata.

Cum sa faci mulcirea organica a solului din gradina ta

Bineinteles, exista mai multe tipuri de mulci, asa ca o sa le enumeram pe toate, iar in acest fel vei putea alege ce este mai potrivit pentru solul din gradina ta.

Masina de tuns iarba
Masina de tuns iarba

Iarba tunsa (grosime mulci < 2 cm) – pentru ca are un continut ridicat de azot (N), mulciul din iarba tunsa este hranitor, insa pentru a il face mai eficient, va trebui sa il folosesti in combinatie cu un material bogat in carbon (C), precum frunzele sau rumegusul.

Daca este prea gros, stratul de mulci se poate incalzi prea tare, iar acest lucru poate duce la arderea plantelor si in acelasi timp poate mirosi urat.

Balot de lucerna
Balot de lucerna

Lucerna (grosime mulci 10 cm, iar in timp va scadea la 5 cm) – lucerna este iarasi o sursa foarte buna de azot, dar si micronutrienti, ceea ce insemna ca va ajuta la imbunatatirea solului.

Din cauza faptului ca mulciul din lucerna se descompune rapid, acesta trebuie aplicat de 2-3 ori pe an. Este recomandata evitarea mulciului din lucerna din zonele cu vanturi puternice, pentru ca nu va fi fixat si va zbura peste tot.

Balot de paie
Balot de paie

Paie (grosime mulci 10 cm, va scadea la 5 cm) – paiele ramase dupa recoltarea graului, a secarei, orzului, ovazului, mei, triticale sau alte cereale, pot fi folosite pentru mulcirea solului.

Atunci cand vreti sa incepeti operatiunea de mulcire a solului cu paie, asigurati-va ca o sa le combinati cu compost ori iarba proaspat tunsa, pentru ca este nevoie de pastrarea echilibrului de azot si carbon. Nu folositi doar paie, pentru ca acesta poate atrage si rozatoarele. De asemenea, nu se foloseste in zonele cu vanturi puternice.

Fan uscat
Fan uscat

Fan (grosime mulci 10 cm, va scadea la 5 cm) – fanul este foarte bogat in nutrienti, asa ca este recomandata mulcirea plantelor folosind aceasta metoda. Totusi, expertii spun ca este bine sa lasam fanul cateva luni in aer liber, pentru ca in acest fel semintele care au ramas vor germina si se vor descompune, pana cand il vom folosi la mulcire.

Frunze uscate toamna
Frunze uscate toamna

Frunze semi-descompuse (grosime mulci 5-7 cm) – vorbim aici despre frunzele care au fost lasate timp de un an sa se descompuna, ce vor fi asemanatoare humusului si vor avea o multime de nutrienti pe care solul ii va absorbi.

Totodata, avantajul mulciului din frunze semi-descompuse este ca va retine apa, se poate folosi in zonele cu vant puternic, dar contine si o multime de micronutrienti precum calciu (Ca), magneziu (Mg) sau zinc (Zi). Poate fi folosit mai ales de cei care au livezi.

Mulci din scoarta de copac
Mulci din scoarta de copac

Scoarta de copac sau lemn tocat (grosime mulci 5-10 cm) – aceste este unul dintre cele mai utilizate tipuri de mulci, iar principalul avantaj este ca se descompune lent si nu are nevoie de improspatare mai mult de o data pe an.

Pe langa scoarta de copac, mai puteti folosi un strat de compost sau balegar maturat, iar acesta se acopera cu un strat de mulci. Expertii recomanda acest tip de mulci pentru arbori si arbusti, dar care au ajuns la maturitate.

Rumegus
Rumegus

Rumegus ( grosime mulci 5-7 cm) – rumegusul proaspat are un pH foarte acid, in functie de tipul lemnului din care provine, asa ca este recomandat sa formam o movila care sa ramana nintoarsa timp de un an, dupa care poate fi folosita.

Mulciul din rumegus este recomandat pentru plante care prefera solul mai acid, precum afine, azalee sau diferite conifere. Totodata, folositi rumegusul in combinatie cu iarba proaspat taiata sau compost, pentru a evita saracirea solului de azot (N).

Ace de conifere
Ace de conifere

Ace de conifere (grosime mulci 5-7 cm) – daca locuiesti intr-o zona de munte, trebuie sa stii ca mulciul din ace de conifere este potrivit pentru plantele care prefera un sol acid, precum afinul, azalea, merisorul sau mai multe tipuri de conifere.

Compost
Compost

Compost (grosime mulci 5-7 cm) – mulciul din compost este cel mai bun dintre toate, pentru ca acesta contine foarte multi nutrienti si este aproape identic cu humusul. Mai mult, mulciul din compost poate pastra umezeala si imbunatati structura solului.

Cum sa faci mulcirea anorganica a pamantului din gradina ta

Daca nu vrei sa folosesti solutii organice, atunci o sa iti spunem cum sa folosesti mulciul anorganic si ce grosime trebuie sa aiba stratul.

Mulci folie neagra capsuni
Mulci folie neagra capsuni

Folie neagra de plastic (grosime mulci 0.1 cm – 1 cm) – acest tip de mulci se foloseste pentru culturile de capsuni, insa trebuie sa retineti faptul ca la sfarsitul perioadei de vegetatie a plantelor, trebuie inlaturat.

Mulci geotextil
Mulci geotextil

Geotextil (grosime mulci din procesul de fabricatie) – mulciul geotextil se foloseste de obicei pentru culturile ornamentale, dar si la pomi ori arbusti fructiferi. Acesta permite solului sa respire, iar apei sa patrunda la radacini.

Mulci pietris
Mulci pietris

Petrisul (grosime mulci 5-7 cm) – este un mulci estetic, mai ales daca il folositi intr-o gradina ornamentala. Expertii recomanda folosirea unui strat de geotextil sub pietris, pentru a reduce aparitia buruienilor, care vor creste printre pietre. Iata si 10 idei despre cum sa-ti amenajezi curtea casei tale!