Cum sa folosesti bete de chibrit pentru plante si de ce sunt eficiente
Cum sa folosesti bete de chibrit pentru plante si de ce sunt eficiente

Cum sa folosesti bete de chibrit pentru plante si de ce sunt eficiente


Cum sa folosesti bete de chibrit pentru plante si de ce sunt acestea folositoare. Iata cum ajuta plantele care au o lipsa de minerale in sol sau care nu infloresc. Acest „truc” are la baza o explicatie stiintifica.

Cum sa folosesti bete de chibrit pentru plante si de ce sunt eficiente – Cuprins:

Cum sa folosesti bete de chibrit pentru plante. De ce sunt folositoare?

Bete de chibrit pentru plante
Bete de chibrit pentru plante

Bete de chibrit pentru plante. Poate ca ai mai auzit de acest lucru, cum ca betele de chibrit ar ajuta plantele sa infloreasca si ar grabi inflorirea acestora. Nu este un truc, acest proces are si o explicatie stiintifica in spate, asa ca o sa iti explicam de ce este eficient.

Dupa cum bine stii, acele maciulii ale betelor de chibrit contin fosfor, potasiu, magneziu si fier. Daca le pui in pamantul florilor, iar apoi le uzi, toate aceste substante o sa ajunga la radacinile plantelor.

Citeste si: Boli si daunatori la orhidee. Cum sa mentii planta sanatoasa

Explicatia este simpla. Fosforul ajuta planta sa infloreasca, asa ca planta va beneficia din plin de aceasta substanta. Mai mult decat atat, sulful prezent in maciuliile betelor de chibrit va actiona impotriva daunatorilor.

In acelasi timp, fosforul va face pamantul un pic acid, ceea ce va fi benefic pentru majoritatea plantelor. Magneziul este un ingredient foarte important si va ajuta la procesul de fotosinteza, prin intermediul careia energia luminoasa este transformata in energie chimica.

Bete de chibrit in ghiveci
Bete de chibrit in ghiveci

Asadar, acum ca stii la ce ajuta betele de chibrit, iti recomandam sa pui 10-15 bete de chibrit pamantul florilor din ghiveci. Nu pune betele prea adanc, nu vrei sa strici radacinile plantelor, asa ca doar jumatate din bat va fi de ajuns.

In cazul in care nu vrei sa pui betele de chibrit in ghiveci, le poti pune in apa cu care urmeaza sa uzi plantele. Dupa ce acele maciulii se vor dizolva, o sa obtii un fertilizator lichid pentru plante, extrem de folositor.

Citeste si: Cum sa prepari un ingrasamant natural pentru pomi fructiferi

Si daca te intrebai, pentru plante poti sa folosesti si bete de chibrit arse, cu care ai aprins focul de la aragaz. Explicatia este simpla, sulful si magneziul nu dispare, iar aceste elemente oxideaza si se gasesc sub o alta forma pe care plantele le pot absorbi.

Din pacate, betele arse nu vor mai fi folositoare in lupta cu alti daunatori, asa ca pentru asta ar trebui sa folosesti doar betele de chibrit noi.

Asadar, daca vrei sa folosesti o alternativa naturala si sa eviti pesticidele sau fertilizatorii chimici, betele de chibrit sunt cea mai buna solutie. Poti adauga nutrienti in pamant si in acelasi timp sa tii la distanta daunatorii.