Cum sa reduci factura la gaze cu peste 30% in fiecare luna daca ai o centrala termica
Cum sa reduci factura la gaze cu peste 30% in fiecare luna daca ai o centrala termica

Cum sa reduci factura la gaze cu peste 30% in fiecare luna daca ai o centrala termica


Sezonul rece se apropie cu pasi repezi, asa ca multi dintre noi vor sa afle modalitati pentru a reduce consumul de gaze. Iata cum sa reduci factura la gaze cu peste 30% in fiecare luna, in cazul in care folosesti o centrala termica.

Cum sa reduci factura la gaze cu peste 30% in fiecare luna daca ai o centrala termica – Cuprins:

Cum sa faci economie la gaze atunci cand gatesti

Cum sa faci economie la gaze atunci cand gatesti
Cum sa faci economie la gaze atunci cand gatesti

Daca ai un aragaz si un cuptor care functioneaza cu gaz natural, atunci ar trebui sa iei in considerare aceste sfaturi pentru a iti schimba modul in care gatesti. Stim ca multi dintre voi ati inceput sa gatiti mai mult acasa din cauza pandemiei, asa ca este necesar sa aflam sfaturi de la experti.

In primul rand, la fiecare reteta pe care o faci, in cartea de bucate se spune sa incalzesti cuptorul in prealabil. Daca la un cuptor electric acest lucru dureaza un pic mai mult, la un cuptor ce functioneaza cu gaz natural. Asadar, nu este necesar sa il lasi sa functioneze atat de mult inainte sa bagi mancarea pentru gatit. Evita si deschiderea cuptorului de multe ori atunci cand gatesti, pentru ca in acest mod va iesi caldura, iar asta inseamna ca vei consuma mai mult gaz.

Daca gatesti pe aragaz, este important sa stii ca folosirea unui capac pentru oala in care gatesti este esentiala, pentru ca apa sau mancarea va fierbe mult mai repede, iar asta inseamna economie la gaz. Totodata, ia in considerare folosirea unei tigai de tip Wok chinezesc atunci cand poti gati in asa ceva. Acest tip de tigaie se incalzeste mult mai repede datorita faptului ca flacara de la aragaz distribuie caldura mult mai eficient.

Cum sa reduci factura la gaz daca folosesti o centrala termica

Smart Home
Smart Home

Primul sfat pe care ti-l dam este sa apelezi la un device de tip smart home, adica un termostat inteligent care este oferit cu un mod de economisire a energiei extrem de eficient. Multe dintre acestea sunt compatibile cu Google Home si Alexa, ceea ce inseamna ca le vei putea folosi si de pe telefonul mobil, atunci cand esti plecat de acasa.

Aceste termostate te ajuta sa incalzesti casa mult mai eficient, iar utilizatorul chiar poate opta pentru camerele care vrea sa le incalzeasca mai mult sau mai putin. Poti seta acest dispozitiv sa iti aduca apartamentul la temperatura ideala exact cand tu ajungi acasa de la serviciu.

Termostat pentru casa
Termostat pentru casa

Nu uitati ca o tempertura ridicata in casa nu este chiar sanatoasa pentru organism, asa ca specialistii recomanda o temperatura de 23 de grade pe timp de zi si 20 de grade pe timp de noapte. Acestea sunt valorile optime pentru confortul tau, dar si pentru un randament ridicat al centralei termice.

Cand esti plecat de acasa, temperatura se regleaza la 18-19 grade Celsius. Fiecare grad Celsius in plus va creste consumul suplimentar de combustibil cu pana la 7%, asa ca luati in considerare si aceste sfaturi. Pentru a face economie la gaze si mai mare, temperatura apei calde trebuie setata la 48-50 de grade Celsius.

Recuperator de caldura
Recuperator de caldura

Recuperatorul de caldura este inca ceva nou pentru romani, insa trebuie sa stiti ca acest dispozitiv este extrem de folositor si poate aduce economii serioase. Pentru cei ce nu stiu ce este un recuperator de caldura, va spunem ca este un dispozitiv care ajuta aerul proaspat sa intre in casa, fara a avea pierderi mari de caldura.

Totodata, este extrem de folositor si atunci cand este cald afara, pentru ca ne va ajuta sa economisim energie daca folosim aerul conditionat. Va dam un exemplu: daca afara sunt 7 grade Celsius si in casa sunt 18 grade Celsius, atunci aerul care va intra in interiorul apartamentului tau va avea undeva la 15 grade. Asta inseamna ca nu vom mai avea pierderi de caldura atat de mari atunci cand alegem sa aerisim casa. Expertii estimeaza o economie anuala de pana la 25% pentru racirea sau incalzirea unei case.

Fereastra inghetata pe timp de iarna
Fereastra inghetata pe timp de iarna

Nu uita de izolarea perfecta a ferestrelor, pentru ca si pe acolo sunt pierderi de caldura, daca exista crapaturi sau diferente de nivel. De asemenea, ia in considerare folosirea draperiilor in camerele unde este posibil acest lucru. Pe timp de zi lasa lumina soarelui sa intre in casa, iar seara trage-le pentru a evita pierderea de caldura.

Baie relaxanta
Baie relaxanta

Cei care fac bai lungi si fierbinti ar trebui sa renunte la acest obicei pe timp de iarna. Dusurile sunt extrem de bune pentru a reduce factura la gaze si iti pot aduce o economie serioasa.

Asadar, lasa baile lungi si dese atunci cand vine primavara. Pana atunci, nu uita nici de hainele groase pe care trebuie sa ti le cumperi pentru a sta in casa!