Cum sa scapi de facturile mari la energie
Cum sa scapi de facturile mari la energie

Cum sa scapi de facturile mari la energie. Ce trebuie sa faci


Cum sa scapi de facturile mari la energie. Facturile mari la gazele naturale le-au dat de gandit romanilor in ultimele luni si nu se anunta deloc vremuri foarte bune. Daca te preocupa cati bani platesti lunar pentru aceasta utilitate si te gandesti cum sa faci sa te bucuri de o factura mai mica, iti spun ca, cel mai probabil, faci ceva greseli care duc la pierderea de caldura si astfel, consumul este mai mare decat necesarul tau.

Cum sa scapi de facturile mari la energie. Ce trebuie sa faci – Cuprins:

Cum sa scapi de facturile mari la energie

Cum sa scapi de facturile mari la energie
Cum sa scapi de facturile mari la energie

Pentru a te putea bucura de eficienta energetica, primul pas este sa incalzesti locuinta cu cap. Adica sa difere maniera in care o incalzesti cand este acasa de felul in care o incalzesti cand esti plecat la serviciu, adica pe timpul zilei, sau in weekend. Ce trebuie sa stii daca vrei sa inveti cum sa scapi de facturile mari la energie.

Apoi, ar trebui sa ai mare grija la ferestre. Da, nu ma gandesc ca stai cu geamurile larg deschise in toiul iernii, in afara de momentele in care aeristesti casa, insa este foarte important ca geamurile sau usile de la balcon, dupa caz, sa fie inchise perfect sau incuiate. Desigur, depinde si de calitatea acestora, insa pentru a preveni pierderea de caldura, trebuie sa te asiguri ca usile si geamurile care comunica in exteriorul sunt cat mai bine inchise, astfel incat aerul rece sa nu se strecoare in interior.

Trebuie sa mai stii ca daca ai un filtru de aer murdar, atunci sistemul de incalzire va lucra mai mult si, evident, va consuma mai multa energie. Nu e sanatos nici pentru tine sa stai intr-un aer care trece printr-un filtru murdar. Asadar, schimba filtrul de aer cel putin de 2 ori in fiecare an. Te costa ceva, dar pe termen lung, costurile sunt amortizate.

Caldura din casa se pierde daca peretii nu sunt izolati sau nu sunt bine izolati, mai ales daca vorbim despre peretii exteriori. Poate ca acum, in timpul iernii nu prea mai ai ce face, dar cand se schimba vremea, nu ar strica sa chemi un mester si sa izolezi corect peretii astfel incat sa limitezi, pe viitor, pierderea de caldura si, implicit, facturile mari. Ai mare grija la subsol si la mansarda. Mare atentie atunci cand inveti cum sa scapi de facturile mari la energie.

Termostat centrala termica
Termostat centrala termica

Cum sa scapi de facturile mari la energie. Poate nu stiai, dar daca dai termostatul mai tare nu numai ca nu vei incalzi casa mai repede, asa cum probabil speri, dar vei forta sistemul de incalzire sa functioneze la parametri ridicati pentru mai mult timp ceea ce, ai ghicit, va duce la un consum mai mare de energie.

Nu incalzi camerele pe care nu le folosesti sau nu le incalzi la fel ca pe celelalte. Daca ai o camera de zi sau un dormitor in care abia intri, nu ar strica sa faci putina economie. Acopera gurile de aerisire si nu consuma energia cat sa faci comod din punctul de vedere al temperaturii un spatiu in care nu vei petrece deloc timp.

Daca ti-am spus ca nu este o idee grozava sa dai termostatul prea tare, ei bine, nici varianta opusa nu este mai buna. Asadar, daca crezi ca regland termostatul la o temperatura foarte scazuta cat timp nu este acasa este o masura care iti asigura o factura mai mica, te cam inseli. Si asta pentru ca, la revenirea in casa, sistemul de incalzire va lucra mai mult pentru a produce temperatura de care ai cu adevarat nevoie.

Citeste si: Cum sa utilizezi centrala termica in mod corect pe timp de iarna

Si nu, nu ai nevoie de 40 de grade in casa, spun specialistii. In fapt, cred ca 20, cel mult 25 iti sunt suficiente pentru a te simti bine, comod si a avea si o factura decenta. Daca iti este foarte cald vei deschide geamul sa intre putin aer… si, da, ai ghicit, sistemul de incalzire va lucra intens pentru a restabili temperatura in camera.

Poate daca te simti extrem de friguros, nu ar strica sa pastrezi o temperatura decenta si sa tii pe tine ceva haine care sa te faca sa te simti confortabil. De aceea, trebuie sa stii cum sa scapi de facturile mari la energie.

Pe de alta parte, daca vrei sa economisesti la factura si, pana la urma, sa nu irosesti energia, o resursa pe care o avem destul de limitat, nu ar strica sa te sfatuiesti cu specialistii in domeniu. Cheama pe cineva care sa iti evalueze spatiul de locuit din punctul de vedere al eficientei energetice si care sa iti spuna care este cea mai buna solutie de economisire pentru tine.