Cum sa platesti esalonat facturile la gaze si energie electrica
Cum sa platesti esalonat facturile la gaze si energie electrica

Cum sa platesti esalonat facturile la gaze si energie electrica


Cum sa platesti esalonat facturile la gaze naturale si energie electrica, fie ca esti client obisnuit, fie ca faci parte din categoria consumatorilor vulnerabili. Legislatia din Romania permite clientilor sa faca o solicitare de esalonare, dar nu obliga companiile sa o si accepte.

Cum sa beneficiezi de esalonarea facturilor la gazele naturale

Aragaz
Aragaz

Aceasta metoda nu este o noutate in Romania. Dar, pana sa ne confruntam cu criza energetica, putine persoane sau familii se confruntau cu problema achitarii facturilor.

Posibilitatea de plata in rate exista inca din 2016, dar, dupa cum am mentionat, putine persoane aveau si nevoie de ea, marea majoritate fiind declarati clienti buni-platnici.

Conform legislatiei si regulamentelor de furnizare a gazului si energiei electrice, orice client casnic poate face solicitare pentru achitarea facturilor, in cazul in care intampina dificultati financiare.

Atfel consumatorul de gaze naturale care intampina dificultati cu bugetul, poate solicita companiei cu care are contract esalonare a platii facturii curente sau restante. Solicitarea se va face in scris si depusa la sediul companiei respective.

Citeste si: Cum sa folosesti centrala termica pentru a reduce consumul de gaze

Furnizorul poate refuza sau accepta solutia prezentata in scris de catre client sau, la fel de bine, poate veni cu propria propunere de achitare a facturii sau facturilor restante, solicitand si o data anume de scadenta.

In cel mai fericit caz, daca cele doua parti sunt de acord, lunile cu facturi mari la gaz pot fi platite esalonat in restul anului.

Esalonari pot solicita atat consumatorii casnici cat si cei industriali. Iata ce prevede Regulamentul de furnizare a gazelor:

Art.48 (…)

(3) La cererea clientului final, furnizorul poate, dupa caz:

a) sa ofere o modalitate alternativa de efectuare a platii, pentru clientul final care se confrunta cu dificultati la efectuarea platii facturii prin modalitatile prevazute in contractul de furnizare a gazelor naturale;

b) sa negocieze cu acesta un plan de esalonare a sumelor datorate de clientul final care se confrunta cu dificultati financiare la plata facturii, situatie in care perioada de esalonare la plata se stabileste de furnizor in functie de cuantumul obligatiilor de plata si de capacitatea financiara de plata a clientului final.

(…)

Art. 58. – Furnizorul de gaze naturale are, in principal, urmatoarele drepturi:

(…)

d) sa analizeze cererea clientului final si sa decida oportunitatea de a oferi o modalitate alternativa de efectuare a platii facturii, in situatia in care acesta se confrunta cu dificultati in efectuarea platii prin modalitatile prevazute in contractul de furnizare a gazelor naturale, respectiv de a negocia cu acesta un plan de esalonare la plata a sumelor datorate de catre clientul final care se confrunta cu dificultati financiare la plata facturii.

Cum sa platesti esalonat facturile la energie electrica

Cum sa platesti esalonat facturile
Cum sa platesti esalonat facturile

La fel ca si in cazul platii in rate la facturile pentru gazele naturale, si la energie electrica poti solicita o astfel de pasuire. Va trebui sa faci o solicitare in scris pe care compania o poate accept sau nu. Solicitarea trebuie depusa la sediul companiei cu care exista semnat un contract. In ea va trebui sa explici motivul pentru care ai nevoie sa platesti esalonat.

In cazul in care solicitarea ta nu are raspunsul pe care il doreai, adica acceptarea in rate a facturii sau a facturilor, te poti adresa Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, intrucat nu iti sunt respectate unele drepturi

Unele companii, accepta o astfel de solicitare si online, pe pagina de web a companie (Enel, spre exemplu). Aici vei gasi explicate si conditiile impuse pentru o eventuala acceptare a platii in rate. Mai exact, compania va solicita achitarea unui avans  de 30% din valoarea totala a facturii/lor.

Tot pe pagina companiei gasesti si o cere tip pe care trebuie sa o completezi si, impreuna cu dovada achitarii sumei de bani solicitata si copie CI sau CUI, daca este vorba de persoana juridica, transmiti actele pe contul de internet pe care il detii, adica de pe contul in care, in mod obisnuit, platesti facturile.

Unele companii accepta metoda esalonarii facturilor la enegie doar pentru sumele foarte mari  (Electrica, Aquabis)

Important de stiut este si faptul ca este interzisa deconectarea de la reteaua electrica a consumatorilor vulnerabili. Masura se aplica inclusiv in situatii de criza de energie.

Masuri de protectie

Facturi
Facturi

Este evident ca si tu te poti proteja de facturi mari. Asadar, ai grija ca in fiecare luna sa dai citirea atat la gazele naturale, cat si la curentul electric. Pe factura gasesti numarul de telefon pe care poti apela pentru a da indexul, dar si perioada din luna. 

Estimarea pe care toti o primim, daca nu se citeste contorul sau daca nu transmitem indexul, va contribui, cel mai probabil, la sume mari de achitat.

Daca bugetul iti permite, pe timpul sezonului cald plateste mai mult decat este transmis pe factura. Vei face economii la cele din iarna, care sunt cu mult mai mari.