Cum sa protejezi gazonul pe canicula. Ce trebuie sa faci
Cum sa protejezi gazonul pe canicula. Ce trebuie sa faci

Cum sa protejezi gazonul pe canicula. Ce trebuie sa faci


Cum sa protejezi gazonul pe canicula. Ce trebuie sa faci atunci cand temperaturile cresc foarte mult si cum iti poti salva gazonul din curte pentru a putea rezista soarelui arzator. Iata ce este bine sa faci!

Cum sa protejezi gazonul pe canicula. Ce trebuie sa faci – Cuprins:

Cum sa protejezi gazonul pe canicula

Cum sa protejezi gazonul pe canicula
Cum sa protejezi gazonul pe canicula

Stii foarte bine cum e sa stai in soarele arzator si sa te topesti pur si simplu de caldura. Ei bine, salvarea ramane aerul conditionat. Dar ce faci cu gazonul? Gandeste-te cate are de indurat si la ce stres este supus din cauza temperaturilor extrem de ridicate.

Totusi, exista cateva modalitati pentru a proteja iarba din curte, asa ca ar fi bine sa stii ce poti sa faci pentru ca gazonul sa fie la fel de sanatos chiar daca temperaturile cresc foarte mult pe perioada verii.

In primul rand, ar trebui sa stii ca acesta nu trebuie tuns foarte scurt. Iarba are nevoie de energie pentru a creste, iar atunci cand temperaturile sunt foarte mari ar trebui sa nu tai mai mult de 1/3 din lungimea acesteia.

Citeste si: Cum sa faci ingrasamant natural din iarba taiata

In acest fel, gazonul isi dezvolta radacini mai puternice, iar acestea il vor ajuta sa reziste mai bine stresului provocat de caldura excesiva.

De asemenea, ar fi bine sa stii ca solul nu trebuie sa fie tot timpul umed. Solul umed poate cauza diverse probleme, impiedica oxigenul sa ajunga la radicini si creste riscul de aparitie a bolilor.

Cum sa protejezi gazonul pe canicula. Incearca sa uzi gazonul foarte bine si doar atunci cand pamantul este uscat. Este idicat sa uzi dimineata, deoarece este cea mai buna perioada pentru a il hidrata. Daca o sa uzi gazonul seara, pamantul se va usca mult mai greu pe timpul noptii si pot aparea probleme legate de aparitia mucegaiului.

Niciodata sa nu tunzi gazonul atunci cand este uscat. Cel mai bine este sa il tunzi dupa o ploaie sau dupa ce l-ai udat si acesta a beneficiat de pe urma apei. Bineinteles, il vei tunde doar dupa ce iarba este uscata, nu imediat dupa ploaie sau dupa irigare.

Irigarea gazonului
Irigarea gazonului

Mare atentie si la masina de tuns, pentru ca acele lame trebuie sa fie foarte bine ascutite. Astfel, iarba isi revine mult mai repede dupa taiere, ceea ce inseamna ca gazonul nu va mai fi supus la stres atat de mare. Doar asa inveti cum sa protejezi gazonul pe canicula sau in sezonul cald.

Ar fi bine sa folosesti iarba proaspat taiata pentru a mulci peluza. Iarba taiata contine azot, iar gazonul va beneficia de pe urma acestuia.

Cu toate ca fertilizarea face bine gazonului, ar fi bine ca pe durata verii sa opresti aceasta operatiune. Iarba consuma mai multa energie decat poate produce, asa ca nu este cazul sa mai folosesti ingrasamant. Cel mai bine este sa fertilizezi gazonul primavara sau toamna.

Daca obisnuiesti sa mergi destul de mult pe gazon, sa joci fotbal sau sa te joci cu cainele… ar fi bine sa pui punct atunci cand vin temperaturile ridicate. Poti folosi niste pietre pentru a face o alee si astfel sa limitezi zonele in care calci pe gazon.

Ia in considerare si aparitia bolilor ori a daunatorilor. Cea mai mare problema o reprezinta mucegaiul, atunci cand utilizezi prea multa apa sau ploua prea mult. Totodata, poti avea probleme si cu daunatorii. Farmaciile fitosanitare te pot ajuta atunci cand intampini diverse probleme.