Cum sa protejezi legumele din solar pe timp de canicula
Cum sa protejezi legumele din solar pe timp de canicula

Cum sa protejezi legumele din solar pe timp de canicula


Cum sa protejezi legumele din solar pe timp de canicula si care sunt masurile pe care le poti lua pentru a putea scade temperatura de la interior. Iata ce trebuie sa stii si cum poti actiona pentru a iti usura munca in zilele caniculare.

Cum sa protejezi legumele din solar pe timp de canicula – Cuprins:

Cum sa protejezi legumele din solar pe timp de canicula. Ce poti face?

Cum sa protejezi legumele din solar pe timp de canicula
Cum sa protejezi legumele din solar pe timp de canicula

Pe timpul verii, temperaturile cresc destul de mult, insa imagineaza-ti cum se simte intr-un solar. In astfel de spatii protejate unde se cultiva legume, temperaturile pot sari de 50 de grade Celsius fara nicio problema. Tocmai de aceea, este necesar sa stii cum poti sa protejezi legumele din solar pe timp de canicula si ce poti face pentru a putea lucra la interior.

Primul pas pe care il poti face pentru a reduce temperaturile in solarii este sa folosesti o folie care protejeaza impotriva razelor ultraviolete (UV). Poti folosi folie multiaditivata (UV, EVA/EBA, IR, AD) si triplustratificata, care are o grosime de 180 microni.

Ce reprezinta UV, EVA/EBA, IR si AD? Ei bine, UV se refera la faptul ca folia este rezistenta la razele solare. IR reprezinta un aditiv care impiedica pierderea caldurii acumulate pe durata zilei, un lucru folositor mai ales primavara.

EVA/EBA reprezinta un aditiv care confera foliei o rezistenta mecanica, dar si elasticitate. Acest lucru te va ajuta pentru ca folia se dilata de la caldura si se contracta atunci cand temperaturile scad. Mai mult, folia este rezistenta atunci cand ninge sau cade grindina.

AD reprezinta un aditiv care va impiedica praful sa se depuna pe folie, dar in acelasi timp va favoriza si alunecarea zapezii. De asemenea, durata de viata a foliei este de pana la 7 ani, asa ca iti vei recupera destul de repede investitia. Este necesara o investiei, daca vrei sa inveti cum sa protejezi legumele din solar pe timp de canicula.

Irigarea rosiilor
Irigarea rosiilor

Si perioada in care se face irigarea se schimba. Drept urmare, va trebui sa uzi plantele dimineata devreme sau seara. Bineinteles, poti incerca si metodele aplicate de unii legumicultori, care uda plantele noaptea.

Un sfat util este sa nu exagerezi cu cantitatea de apa, deoarece aceasta poate favoriza aparitia bolilor. Desigur, temperatura apei este la fel de importanta, iar aceasta nu trebuie sa fie foarte rece, deoarece acest lucru poate afecta plantele.

Cum sa protejezi legumele din solar pe timp de canicula. Plasele de umbrire sunt foarte eficiente si au rolul de a diminua cantitatea de raze solare care intra in sere sau solarii. Asadar, poti incerca si acest mod pentru a reduce temperatura din interiorul unui solar.

Citeste si: Cum sa construiesti un solar pentru legume in mod corect. Greseli pe care sa le eviti!

Plantele sunt utile pentru culturile de rosii, vinete, castraveti, ardei, telina etc. Aceasta se monteaza foarte usor si poate fi tinuta pe toata perioada verii. Totodata, garantia este de un an, iar durata de viata ajunge pana la 6 ani. Gradul de umbrire al aceste plase ajunge la 40%.

Cei ce vor sa faca o investitie mai mare pot apela la sistemele de ceata. Acestea pot regla temperatura si umiditatea pentru a favoriza dezvoltarea plantelor.

Practic, un sistem de irigare prin ceata va ajuta la combaterea bolilor plantelor, va minimiza stresul culturilor, va distribui o cantitate de umiditate ideala pentru plante, va sustine propagarea plantelor si va imbunatati ratele de crestere. Si sistemele de irigare prin ceata intra pe lista noastra atunci cand inveti cum sa protejezi legumele din solar pe timp de canicula.

Ia in considerare faptul ca va scadea consumul de apa pentru irigatie, deoarece cultura va beneficia de un aport suplimentar de umiditate. Un alt avantaj este ca poti folosi sistemul pentru distribuirea fertilizatorilor.

O ultima investitie mai poate fi facuta pentru a monta ventilatoare. Totusi, vorbim de un pret mai mare, asa ca nu multi legumicultori isi pot permite asa ceva.