Cum sa ingrijesti florile pe canicula. Cele mai bune metode
Cum sa ingrijesti florile pe canicula. Cele mai bune metode

Cum sa ingrijesti florile pe canicula. Cele mai bune metode


Cum sa ingrijesti florile pe timp de canicula daca nu vrei sa le pierzi. Invata cum le poti proteja de soarele ucigator. Vezi si care sunt plantele care tolereaza caldura.

Cum sa ingrijesti florile pe canicula. Cele mai utile metode

Cum sa ingrijesti florile pe canicula
Cum sa ingrijesti florile pe canicula

Daca nu este cactus sau tip un de planta suculenta, oricat de rezistente ar fi la o prima vedere, florile tale vor avea nevoie de ingrijire suplimentara pe timpul zilelor toride de vara. Cactusii vor fi in elementul lor la temperaturi ce depasesc 40 de grade Celsius, dar pentru celelalte, gradele din termometre le-ar putea aduce moartea.

La acest capitol, cele mai sensibile plante sunt cele cu flori si frunze subtiri. Daca nu vor fi ajutate, ajung sa se usuce in mod ireversibil.

Din fericire, exista cateva metode de ingrijire specifica pe timp de vara ce ne garanteaza ca plantele vor supravietui si se vor dezvolta perfect.

In primul rand, trebuie sa avem grija sa le oferim umbra in intervalul orar cu temperaturile ridicate, adica dupa ora 11.00, in special daca vorbim de flori de terasa.

Daca este vorba de flori de gradina va trebuie sa luam in calcul acest aspect de pana sa le plantam si sa le sadim in locuri unde nu vor fi arse de soare, eventual intr-un spatiu unde o cladire va conferi umbra atat de necesara. 

Daca umbrirea nu poate fi asigurata, va trebuie sa ne asiguram ca le oferim suficienta apa. Udarea nu se va face niciodata la ora pranzului, ci doar dimineata devreme sau seara tarziu, cand radacinile nu mai sunt oparite de caldura si solul este ceva mai putin supraincalzit.

Ai grija ca pe timpul caldurilor sa asiguri plantelor doua udari pe zi. Cum am mentionat deja, irigarea se va face doar dis-de dimineata si seara tarziu.

Ai grja sa eviti baltirea apei. Chiar daca vorbim de o vara cu temperaturi foarte ridicate, este nevoie de moderatie. Excesul de apa  blocheaza asimilarea oxigenului din sol si planta va muri.

Citeste si: Cum sa ingrijesti trandafirii pe timp de vara. De cata apa au nevoie pe canicula?

Atentie sporita va trebuie sa acorzi si temperaturii apei cu care uzi plantele. Nu face gresela sa le uzi cu apa rece. Este nevoie sa folosesti apa la temperatura mediului ambiental daca nu vrei sa faci rau plantelor. Apa rece va provoca soc plantelor si nu le va racori, asa cum te-ai gandit, probabil, ca s-ar putea intampla.

Daca vrei sa le racoresti, la ora rezonabila, pulverizeaza pe frunze apa. Apa pulverizata trebuie sa imite o ploaie delicata de vara si sa fie la temperatura mediului ambiental.

Nu aplica procedura pana nu te documentezi asupra nevoilor plantei. Sunt unele care nu tolereaza o astfel de procedura de racorire, cum este si Saintpaulia, o planta cu frunze paroase.

Pe timpul caniculei nu opriti fertilizarea. Substantele minerale vor ajuta plantele sa reziste mai bine stresului. Procedura se va face si ea dimineata devreme sau seara tarziu. Fertilizatorii nu trebuie folositi niciodata pe un pamant uscat. Intotdeauna solul trebuie sa fie ud pentru ca altfel, radacinile se vor arde.

Substantele se vor aplica in functie de nevoile fiecarei plante in parte, respectand  instructiunile de pe ambalajul substantei de hranire pe care ai ales-o.

Ingrijirea florilor de apartament pe timpul caniculei

Flori de apartament
Flori de apartament

Florile de apartament ar putea avea si ele nevoie de ingrijire speciala in perioadele de canicula, in special daca sunt tinute pe un balcon inchis in sticla de calitate indoielnica ce creaza efect de sera. Intr-un astfel de caz, temperatura ar putea fi si mai mare decat cea de afara, tocmai pentru ca razele soarelui trec prin acea sticla.

Va trebui sa le muti imediat in interiorul apartamentului, intr-un loc racoros. Evita pervazul geamurilor, daca si acestea creaza efect de sera.

Este stiut faptul ca soarele puternic va afecta la fel de mult ca si lipsa lui, si daca vorbim si de efectul de sera, lucrurile se vor agrava. Razele soarelui, filtrate de geam, vor provoca plantelor de apartament arsuri,  dar poate provoca uscarea lastarilor tineri, a bobocilor si ofilirea lor.

In afara de mutare, va trebui sa adaptezi si udarea lor. Cel mai probabil vor avea nevoie de udari mai dese si de o cantitate mai mare de apa fata de necesarul din iarna.

Plantele care tolereaza caldura

Ghiveci cu lavanda
Ghiveci cu lavanda

In tara noastra exista mai multe plante care vor tolera foarte bine caldura, in afara cactusilor si a plantelor suculente. 

Una dintre ele este si lavanda. Va creste perfect in sol uscat si nu va ridica pretentii pe timpul caldurilor.

La fel de rezistent este si isopul, locurile insorite fiind un avantaj pentru el pentru a avea in frunze continut ridicat de ulei eteric.

Pe lista plantelor rezistente la canicula se inscrie si echinacea, planta mediciala cu puteri tamaduitoare, utilizata in tratarea diferitelor afectiuni medicale.

Lista este completata si de florea soarelui, planta dependenta de soare, dar si decarciumare, steaua albastra sau urechi de iepure, planta a carei frunze acoperite cu perisori moi, dau impresia la atingere ca mangai blana unui iepure.