Cum sa folosesti nisip pentru a avea rasaduri sanatoase
Cum sa folosesti nisip pentru a avea rasaduri sanatoase

Cum sa folosesti nisip pentru a avea rasaduri sanatoase


Cum sa folosesti nisip pentru a avea rasaduri sanatoase si viguroase, utilizand acest truc vechi. Le vei ajuta sa se dezvolte rapid si suta la suta sanatos. Vezi care sunt principalele beneficii pe care le aduce nisipul amestecat cu pamantul pentru rasaduri. Invata si cum se pregateste solul universal.

Cum sa folosesti nisip pentru a avea rasaduri sanatoase – Cuprins:

Nisip pentru rasaduri sanatoase

Nisip pentru rasaduri sanatoase
Nisip pentru rasaduri sanatoase

Gradinarii ce experienta stiu ca solul pentru rasaduri se poate imbogati cu nisip. Va ajuta la cresterea calitatii substratului, ceea ce va duce la rasaduri sanatoase si viguroase.

Practic, nisipul va asigura radacinilor umiditatea atat de necesara dezvoltarii, cat si aerarea lui. Tot acest produs va contribui si la incalzirea mai usoara a solului.

Nisipul se poate folosi singur sau in combinatie cu turba. Oricare ar fi alegerea ta, nisipul va ajuta butasii sa se inradacineze bine, plus ca substratul va fi bine aerat si imbogatit.

Atentie, insa, la cantitate. Prea mult nisip va dauna substratului. Procesul de uscare va fi unul mult mai rapid, ceea ce se traduce prin lipsa de nutrient. Exista pericolul ca plantele sa piara, daca nu se remediaza rapid problema, sau, la fel de grav, excesul sa nu permita o buna dezvoltare, iar performanta rasadului sa fie afectata.

Solul nisipos are nevoie si de ingrasaminte organice. Acestea vor asigura o mai buna fertilitate.

O mana de ajutor dai si prin  mulcirea solului nisipos. Tehnica aduce o multime de beneficii plantelor fixate in el, printre care se pot aminti si reducerea evaporarii apei din sol, dar si crearea condițiilor favorabile pentru dezvoltarea microorganismelor din sol, putand deveni o sursa a celor mai importanți nutrienti.

Cum sa cresti calitatea solului cu ajutorul nisipului

Rasaduri
Rasaduri

Ca sa intelegi exact cum cresti calitatea solului folosind nisip, trebuie sa intelegi, mai intai, ce este acest produs. De asemenea, trebuie mentionat si faptul ca exista o mare varietate de nisipuri, de la cel aproape pur, asa cum este cel de cuart, pana la nisipul de gips alb, coral rosu, dar si alte tipuri.

Acest produs se formeaza ca urmare a distrugerii naturale a rocilor sau prin cristalizare pe fundul oceanului la presiune ridicata. Este de inteles, deci, de ce exista o varietate mare de nisipuri, in functie de locul aparitiei sale.

Pentru afanarea solului este bine sa folositi nisipul de rau. Este un tip de produs ce nu contine impuritati de argila.

Nisipul de munte este potrivit pentru constructie. Daca, totusi, vrei sa-l folosesti si pentru cresterea calitatii solului, trebuie sa te inarmezi cu rabdare si sa-l lasi afara cativa ani la rand si sa fie spalat cu apa de de ploaie si zapada.   

Daca vrei sa cresti calitatea subtratului pentru rasaduri, tot ce ai de facut este sa adaugi in turba si nisip. Eficienta apare si de la cantitatea de 10-15%, pentru ca solul isi va  pastra umezeala mult mai bine, devenind si mai aerat.

Trebuie sa mai stii ca in solul pentru rasaduri este necesar sa adaugi si ingrasaminte minerale. Cele organice, cum ar fibiohumusul, compost sau vemicompost, vor contribui la cresterea calitatii substratului, plus ca il va face si mai hranitor pentru plante. Acest pas va ajuta la crearea unei microflore excelente pentru dezvoltarea plantelor, iar pe viitor, numarul fertilizarilor o sa scada considerabil.

Sol universal

Sol universal
Sol universal

Daca vrei sa pregatesti pentru rasadurile tale sol universal, trebuie sa stii ca acesta este format in mare parte din turba dezoxidata (60%), din compost sau biohumus (20-25%) si nisip (15-20%).

Proportiile vor fi diferie in functie de rasadul fixat in solul universal. De exemplu, daca vrei sa cultivi dovleac, proportiile se vor schimba usor, fata de varianta universala. Este nevoie de turba (40%), biohumus, humus (40%), nisip (20%). La 10 litri de pamant, puteti adauga 100-150 g de cenusa de lemn.

Citeste si: Distanta de plantare a rosiilor. Cum sa plantezi rasadurile in mod corect

Daca folosesti compost pe care l-ai obtinut la tine acasa, atunci este nevoie sa fie tratat pentru eliminarea agentilor patogeni. Exista riscul ca acestia sa ajunga in sol impreuna cu ingrasamantul. Se poate trata cu solutie de produs biologic pe baza de bacil de fan (Bacillus subtilis) sau tricoderma (Trichoderma).

Adaugati si bacterii silicate (Bacillus mucilaginosus). Vor asigura rasadurilor necesarul de siliciu si potasiu. Astfel, rasadurile nu numai ca vor avea imunitate sporita in fata bolilor, dar vor beneficia si de o dezvoltare buna, sistemul radicular, tulpinile si frunzele devenind mult mai puternice, substantele nutritive fiind mult mai bine absorbite.

Nu trebuie uitat nici faptul ca nisipul va ajuta si la protejarea radacinilor, Putregaiul radacinilor, intalnit mai ales in cazul solurilor grele din cauza aerarii slabe, va deveni amintire.