Cum sa plantezi vita de vie
Cum sa plantezi vita de vie

Cum sa plantezi vita de vie in gradina ta


Cum sa plantezi vita de vie. Plantarea vitei de vie se poate dovedi destul de problematica de multe ori, in special pentru cei care se apuca de aceasta treaba fara sa stie foarte bine ce au de facut.

Insa, daca vreti sa va asigurati ca aceasta lucrare va fi una de succes, trebuie sa tineti cont inainte de toate de o serie de reguli.

Toate aceste reguli trebuie respectate pas cu pas pentru ca plantarea vitei de vie sa reuseasca!

Ce soi de vita de vie sa alegi

Plantatie viticola
Plantatie viticola

Cum sa plantezi vita de vie. Din nou, un alt aspect extrem de important de care trebuie sa tineti cont inainte de a trece la treaba. Si asta pentru ca nu orice soi de vita de vie poate fi cultivat in orice zona.

Pe piata, se gasesc doua soiuri de vita de vie: de masa si de vin. De preferat ar fi sa consultati un specialist care sa va spune care sunt cele mai bune soiuri pentru clima si altitudinea unde vreti sa plantati vita de vie.

Potrivit recomandarilor generale, cel mai indicat ar fi sa va indreptati atentia catre soiurile de masa precum Cardinal, Chasselas Dore sau Hamburg, toate acestea avand avantajul de a se coace rapid si de a fi ceva mai rezistente.

Cum sa pregatesti terenul pentru vita de vie

Teren viticol
Teren viticol

Cum sa plantezi vita de vie. Alegerea terenului este fara doar si poate unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie sa tineti cont inainte de a va apuca de treaba. Vita de vie nu se va prinde pe orice teren.

Mai intai, aveti in vedere faptul ca vita de vie nu se planteaza mai sus de 600 – 700 de metri fata de nivelul marii.

Citeste si: Combaterea buruienilor. Cum sa le elimini folosind doar metode 100% naturale

Apoi, trebuie evitate terenurile expuse frecvent accidentelor climatice precum ingheturile tarzii de primavara, ingheturile timpurii de toamna, grindina, valurile de frig sau perioadele de seceta.

De asemenea, nu sunt deloc recomandate nici acele soluri cu exces de umiditate, saturate si cu exces de carbonat de calciu.

Vita de vie are nevoie de foarte mult soare, drept pentru care trebuie sa alegeti cel mai luminat loc din gradina pentru plantarea acesteia.

Cum sa plantezi vita de vie
Vita de vie

Cum sa plantezi vita de vie. In cazul in care pe acest teren a fost amplasata o alta plantatie viticola, e indicat ca timp de 3 – 5 ani acest teren sa fie cultivat cu plante perene sau furaje anuale pentru refacerea structurii si fertilitatii acestuia.

In cazul in care vorbim despre niste suprafete mici, in gradina, trebuie mai intai sa desfundati terenul in prealabil la doua cazmale adancime.

Daca plantarea vitei de vie se face in toamna, aceasta lucrare trebuie executata in lunile iunie – iulie, cu 3 – 4 luni inainte de plantare.

Nu trebuie sa uitati nici de fertilizant, acesta urmand sa fie aplicat pentru a completa rezervele nutritive din sol.

Procesul de pichetare este foarte important in aceasta lucrare, avand rolul de a marca locul unde va fi plantata fiecare vita. Pentru inceput, se vor stabili distantele de plantare.

In cazul suprafetelor mici, lucrarile se vor realiza manual, distantele trebuind sa fie de 1.5 – 1.8 metri intre randuri si 1 – 1.2 metri intre vite/rand.

Cum sa plantezi vita de vie

Cum sa plantezi vita de vie
Cum sa plantezi vita de vie

Este o intrebare pe care si-o pun multi, iar raspunsul este foarte simplu. Butasii de vita de vie se planteaza la o adancime de aproximativ jumatate de metru, in gropi cu diametru mare.

Citeste si: Fertilizare pomi fructiferi. Cum sa o faci si ce ingrasamant sa folosesti

Tineti cont si de faptul ca vita de vie nu trebuie plantata prea aproape de casa sau de gardurile cu fundatie!

Inainte de plantare, vitele trebuie controlate riguros, urmand ca cele care nu corespund sa fie eliminate. Vitele se fasoneaza prin scurtarea corditei la 3-4 ochi, iar radacinile bazale la 8 – 10 cm.

Dupa fasonare, vitele trebuie parafinate, acest proces fiind necesar pentru ca acestea sa nu se mai musuroiasca la plantare.

Vita de vie tanara
Vita de vie tanara

Cum sa plantezi vita de vie. Nu uitati, vita de vie are nevoie de apa! Astfel, dupa plantare, aceasta trebuie udata de doua trei ori, la intervale de cateva zile.

Citeste si: Ingrasamant organic din balegar. Cum sa il folosesti in mod corect, in gradina ta

Udarea trebuie oprita in cazul in care temperaturile scad sub pragul de zero grade pe timpul noptii.

Imediat dupa plantare, vita de vie va avea nevoie in primul si primul rand de o lucrare de afanare a solului, acest lucru facandu-se la o adancime de 14 – 16 cm.

De asemenea, pe parcursul perioadei de vegetatie se realizeaza cel putin trei prasile pentru distrugerea buruienilor si spargerea crustei.