Struguri uscati inainte de coacere. Cum sa procedezi daca intampini aceasta problema
Struguri uscati inainte de coacere. Cum sa procedezi daca intampini aceasta problema

Struguri uscati inainte de coacere. Cum sa procedezi daca intampini aceasta problema


Daca si tu ai struguri uscati inainte de coacere, atunci ar trebui sa stii cum sa procedezi pentru a rezolva aceasta problema. De asemenea, trebuie sa stii care sunt cauzele, de ce se intampla acest lucru.

Struguri uscati inainte de coacere. Cum sa procedezi daca intampini aceasta problema – Cuprins:

Struguri uscati inainte de coacere. Cum sa procedezi, cauze si remedii

Struguri uscati inainte de coacere
Struguri uscati inainte de coacere

Cu siguranta ca si tu te-ai lovit de aceasta problema, adica ai gasit struguri uscati inainte de coacere, asa ca mai mult ca sigur te-ai intrebat care sunt cauzele.

Ei bine, cauzele pot fi multiple, insa o sa le luam pe fiecare in parte si o sa iti explicam de ce se poate intampla. Nu de alta, dar poate fi vorba de anumite boli sau pur si simplu de anumite greseli pe care le faci.

In primul rand, boabele de strugure se pot usca din cauza faptului ca vita de vie nu primeste destula apa. In functie de conditiile meteorologice, trebuie sa te asiguri ca vita de vie nu are o insuficienta de umiditate, pentru ca acest lucru iti poate afecta recolta de struguri.

Pentru ca strugurii sa se dezvolte in mod corect, ar trebui sa stii ca vita de vie are nevoie de aproximativ 600-800 mm de precipitatii. Apa este necesara mai ales in perioada de inflorire si pana ce boabele intra in parga. Asadar, mare atentie, deoarece vita de vie trebuie udata in mod constant, mai ales daca temperaturile sunt foarte ridicate.

O alta problema pentru care poti gasi struguri uscati inainte de coacere poate fi lipsa de ingrasaminte. In cazul in care exista o insuficienta de magneziu sau de potasiu, boabele de struguri nu se vor coace uniform.

Arsuri solare struguri
Arsuri solare struguri

Pe timp de vara, temperaturile ridicate pot afecta productia de struguri. Mai exact, arsurile solare vor afecta boabele de struguri, care isi vor pierde culoarea si vor deveni maro deschis sau albicioase.

Acest lucru se intampla in cazul ciorchinilor care nu beneficiaza de umbra. Ce poti face in acest caz va fi sa instalezi plase de umbrire pe care le poti indeparta atunci cand soarele nu mai este puternic.

Bineinteles, vei putea gasi boabe de struguri uscati inainte de coacere si atunci cand vita de vie este atacata de anumite boli.

Fainarea este una dintre bolile care ataca cel mai des vita de vie. Vorbim despre o boala fungica ce acopera frunzele si ciorchini cu o pasla de culoare alba. Drept urmare, chiorchinii de struguri se vor brunifica si se vor usca. In acest caz, este recomandat sa aplici tratamente cu Kumulus DF, Vivando sau Sercadis.

Si mana vitei de vie este o boala ce ataca des podgoriile. In acest caz, pe boabele de struguri apar pete de decolorare, iar pe masura ce boala avanseaza se va forma si o pasla de culoare gri-albicioasa. In acest caz, este recomandat sa aplici un tratament cu Folpan 80 WDG, Polyram DF, Melody Compact 49 WG, Captan 80 WDG, Champ 77 WG, Folimorf sau Delan Pro.

Putregaiul cenusiu la vita de vie
Putregaiul cenusiu la vita de vie

Si putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) este o boala des intalnita la vita de vie si poate avea ca rezultat struguri uscati inainte de coacere. Vorbim despre o ciuperca ce se dezvolta pe timp de toamna, atunci cand exista prea multe precipitatii. Pielea boabelor de struguri se va brunifica, iar pe masura ce boala evolueaza acestea vor fi acoperite de un putregaiu cenusiu. Ca si tratamente, este recomandat sa folosesti Switch 62.5 WG, Folpan 80 WDG, Teldor 500 SC, Cabrio Top sau Captan 80 WDG.

Antracnoza vitei de vie apare atunci cand boabele de struguri se coc, iar primele simptome se observa atunci cand chiorchinii incep sa putrezeasca. Totodata, vor aparea si pete de culoare maro. Pentru a tine la distanta boala, aplica tratamente cu zeama bordeleza (3%) in perioada de repaus vegetativ sau primavara.

Citeste si: Schema tratament vita de vie. Cum si cand sa faci stropirea

Bacterioza va ataca boabele de stuguri atunci cand acestea au un diametru de maximum un centimetru. Pe masura ce boala avanseaza, boabele de struguri capata o culoare violet, iar pulpa va incepe sa se usuce si in aproximativ o saptamana fructul va fi distrus. Este recomandat sa aplici tratamente cu Champ 77 WG, Funguran OH 50 WP, Kupferol, Melody Compact 49 WG sau zeama bordeleza.

La final, amintim si cicada gheboasa, un daunator ce se hraneste cu seva provenita din lastari. Din cauza faptului ca boabele de struguri nu mai primesc elemente nutritive, acestea se vor ofili si se vor usca. In cazul unui atac, este recomandat sa aplici tratamente cu unul din aceste produse:  Ovipron Top, Inazuma, dar si cu Mospilan Oil 20 SG in perioada de repaus vegetativ.