Cum sa plantezi un pom fructifer
Cum sa plantezi un pom fructifer

Cum sa plantezi un pom fructifer in mod corect. Reguli esentiale!


Cum sa plantezi un pom fructifer in mod corect. Primavara, toti pasionatii de gradinarit au obiceiul sa planteze cate un pom fructifer, nu ar fi rau sa stii care sunt regulile esentiale atunci cand vorbim despre o plantare. Urmeaza-le pentru a fi sigur ca pomul se va prinde.

Cum sa plantezi un pom fructifer in mod corect. Reguli esentiale – Cuprins:

Cum sa plantezi un pom fructifer, in mod corect. Respecta aceste reguli

Cum sa plantezi un pom fructifer
Cum sa plantezi un pom fructifer

Inainte sa vorbim despre plantarea pomilor fructiferi, ar trebui sa stii ca cea mai buna perioada este toamna, inainte ca pamantul sa inghete, sau primavara.

Daca iei in calcul a doua varianta, trebuie sa stii ca pomii fructiferi se planteaza atunci cand solul nu este acoperit de zapada, nu este inghetat si cand temperaturile depasesc 3-4 grade Celsius.

Citeste si: Calendar stropiri pomi fructiferi. Cum sa faci tratamentele in mod corect

Cum sa plantezi un pom fructifer. Expertii recomanda ca plantarea sa se faca toamna, deoarece pomul va fi calit pe perioada iernii. Totusi, nu este o problema daca alegi sa plantezi un pom primavara, mai ales daca urmezi aceste reguli.

Primul pas este sa sapi groapa, iar aceasta trebuie sa fie de 40-60 cm latime x 40-60 cm adancime x 40-60 cm lungime.

Recomandarea expertilor este sa faci groapa cu 2-3 luni inainte de plantare, pentru ca aceasta sa se oxigeneze si pentru ca microorganismele sa moara.

Desigur, daca iei in calcul o perioada atat de lunga, iti recomandam macar o perioada minima de 2 saptamani.

Groapa plantare pom fructifer
Groapa plantare pom fructifer

Cum sa plantezi un pom fructifer. Tine minte, insa, un lucru: primii 30 de cm de pamant pe care ii scoti sa ii pui in partea dreapta a gropii, iar urmatorii 30 de cm de pamant sa ii pui in partea stanga.

Acest lucru te va ajuta la umplerea gropii dupa ce plantezi pomul, iar cel mai fertil pamant trebuie pus la radacina.

Citeste si: Cum sa faci taierea pomilor fructiferi in verde

Atunci cand cumperi un pom fructifer, iti recomandam sa apelezi la o pepiniera cunoscuta, pentru ca ai nevoie de calitate si de un pom sanatos.

Mare atentie: radacinile trebuie protejate de contactul cu aerul, caldura sau curenti, pentru ca risti ca acestea sa se deshidrateze.

Daca o sa cumperi pomii cu mult inaintea plantarii, iti sugeram ca peste tulpina sa pui nisip sau pamant bine maruntit. Nu uita nici de protectia radacinilor, nu vrei sa se deshidrateze.

Cum sa plantezi un pom fructifer
Plantare pom fructifer

Cum sa plantezi un pom fructifer. Nu uita nici de alegerea locului unde plantezi pomul fructifer, pentru ca este foarte importanta expunerea la soare, dar si curatarea acestuia.

Este necesar sa scoti radacinile care au ramas de la alti pomi si sa cureti terenul de buruieni daca este cazul.

Ar mai trebui sa stii ca in zona de ses se recomanda cultivarea caisilor, ciresilor, piersicilor, vinisilor sau migdalilor, in timp ce la deal se recomanda cultivarea merilor, prunilor, perilor, gutuilor sau a nucilor.

Citeste si: Reteta ulei horticol pentru pomii fructiferi. Cum sa faci aceasta solutie la tine acasa

In cazul in care plantati mai multi pomi fructiferi, distantele de plantare trebuie sa fie de minimum 3.5 intre pomii de pe rand.

Este foarte important sa nu plantezi pomii foarte aproape unii fata de ceilalti, pentru ca atunci cand vor creste se vor umbri si nu vor avea acces la lumina soarelui.

Atunci cand te-ai decis sa plantezi pomul fructifer, ar trebui sa stii ca fasonarea radacinilor este esentiala.

Acest lucru inseamna sa tai radacinile uscate, rupte sau mucegaite, dar si sa scurtezi 1/3 din radacini. Astfel, vei ajuta pomul sa se prinda mai repede.

Fasonarea radacinilor
Fasonarea radacinilor

Cum sa plantezi un pom fructifer. Mocirlirea este un proces la fel de important si se face dupa ce ai fasonat radacinile. Acest procedeu se face cu balega de vaca sau cal amestecata cu pamant si apa, pentru ca mentine umezeala si va stimula aparitia de noi radacini.

Citeste si: Cum sa repari scoarta crapata la pomii fructiferi

Acum, este momentul sa punem pomul in groapa, asa ca ia in considerare faptul ca trebuie sa pui o galeata de apa inainte. Dupa aceea, pe fundul gropii se pune un strat de mranita.

Radacinile pomului se acopera cu pamant, iar dupa aceea tasezi solul din jurul tulpinii cu piciorul.

Adauga o galeata de apa, iar apoi pui pamantul pe care l-ai scos din groapa, pentru ca acesta va mentine umezeala.

Nu uita ca pomii fructiferi au nevoie si de un tutore sau un arac. Acesta trebuie legat sub forma de cifra 8, pentru ca pomul va fi miscat de vant si nu vrei sa sfoara sa ii afecteze scoarta.