Cum sa repari scoarta crapata la pomii fructiferi
Cum sa repari scoarta crapata la pomii fructiferi

Cum sa repari scoarta crapata la pomii fructiferi


Scoarta crapata la pomi fructiferi. Cum sa repari scoarta crapata la pomii fructiferi. Daca si tu ai observat crapaturi care au aparut pe scoarta pomilor, atunci ar trebui sa stii ce poti sa faci pentru a le repara. Chiar daca vorbim despre mici crapaturi, ar fi bine sa stii cum sa rezolvi acest lucru.

Care este cauza crapaturilor aparute in scoarta pomilor fructiferi?

Scoarta crapata la pomi
Scoarta crapata la pomi

Scoarta crapata la pomi fructiferi. Atunci cand vorbim de crapaturi, ar trebui sa stii ca acestea apar din cauza diferentelor de temperatura din timpul zilei si cele din timpul noptii.

Intr-o zi insorita, scoarta pomilor se dilata, iar daca pe timpul noptii este ger, aceasta se va contracta.

Citeste si: Fertilizare pomi fructiferi. Cum sa o faci si ce ingrasamant sa folosesti

Drept urmare, apar crapaturi verticale, insa trebuie sa intelegi ca pomii fructiferi afectati nu vor fi in pericol si vor trai multi ani.

Totusi, este de inteles ca acea crapatura expune pomul fructifer si la alte pericole, iar acestea vor fi localizate in aceeasi zona a trunchiului.

Desigur, aceste crapaturi care apar din cauza gerului reprezinta doar una dintre cauze.

Scoarta afectata de frig
Scoarta afectata de frig

Scoarta crapata la pomi fructiferi. Datorita faptului ca pomii fructiferi au un sistem de autoaparare, in locul unde scoarta va crapa se va forma o crusta, ce are ca scop sa sigileze suprafata.

Citeste si: Cum sa alegi pomii fructiferi. Cei mai rezistenti la frig sau la seceta

Fisurile sau ranile pot aparea si atunci cand ramurile se rup in urma vanturilor puternice sau din cauza greutatii fructelor. Bineinteles, exista rani ce rezulta si un urma taierilor de curatare sau a taierilor obisnuite la pomi.

Ar mai trebui sa stii ca cei mai afectati pomi fructiferi vor fi cei din speciile de samburoase. Asa ca, daca in livada ta se gasesc ciresi, pruni, caisi, visini, piersici sau nectarini, ar trebui sa ai mare grija pe timp de iarna.

Scoarta crapata la pomi fructiferi. Cum sa o repari daca e afectata de ger

Scoarta crapata
Scoarta crapata

Scoarta crapata la pomi fructiferi. Dupa cum spuneam, o crapatura in scoarta pomilor fructiferi nu este neaparat un pericol, iar acesta poate sa rodeasca ani buni. Daca vrei sa rezolvi acest lucru, o sa iti explicam ce poti sa faci pentru a repara scoarta pomilor.

Cea mai la indemana solutie este sa invelesti trunchiul pomului pentru a te asigura ca il protejezi pe perioada sezonului rece.

Atunci cand vine primavara, va trebui sa scoti protectia, pentru ca daca o sa o lasi si in sezonul cald o sa devina o ascunzatoare perfecta pentru daunatori.

Pentru a preveni infectiile unui pom fructifer, ranile scoartei se trateaza cu o solutie pe baza de cupru, dupa care acestea se sigileaza cu mastic. Vorbim despre un mastic special, adica o pasta pentru altoire si cicatrizare.

Masticul poate fi cumparat din magazinele de specialitate si se va aplica direct pe rani, pentru ca acesta nu contine substante fitotoxice. Il poti gasi chiar si la eMag.ro.

Acest produs nu se foloseste doar pe pomi fructiferi, ci poate fi folosit si pentru arbusti ori plante ornamentale.

Scoarta pom
Scoarta pom

Scoarta crapata la pomi fructiferi. Acest produs va forma o pelicula protectoare din plastic, iar rana pomului fructifer va fi izolata.

Masticul se aplica doar atunci cand nu exista sanse de precipitatii, pentru ca acesta poate fi spalat de ploaie si va fi necesara o reaplicare.

Coaja moarta poate fi eliminata cu un cutit ascutit, insa mare atentie pentru ca acesta trebuie sterilizat.

Citeste si: Protejare pomi iarna. Cum sa ii protejezi de zapada si ger

Se poate folosi o solutie pe baza de cupru 3%, iar pentru a face acest lucru va fi necesar sa tii lama cutitului inmuiat timp de cateva minute.

Coaja taiata va accelera si procesul natural de vindecare al pomului fructifer.

O alta solutie este un tratament facut din ceara naturala de albine si lapte de vaca. Amesteca aceste doua ingrediente pana ce obtii o pasta, iar apoi aplica pe suprafata afectata a pomului fructifer.

Te sfatuim sa nu uiti nici de varuirea pomilor fructiferi, pentru ca acest lucru ajuta pe timp de iarna deoarece stratul alb va reflecta caldura, iar trunchiul nu se va mai incalzi atat de usor. Este un proces ieftin, care ajuta pomii fructiferi in sezonul rece!