Cum sa plantezi trandafiri sub sticla si cand sa faci asta
Cum sa plantezi trandafiri sub sticla si cand sa faci asta

Cum sa plantezi trandafiri sub sticla si cand sa faci asta


Cum sa plantezi trandafiri sub sticla. Iata ce trebuie sa iei in considerare daca si tu vrei sa inmultesti trandafirii folosind o sticla de plastic, dar si care este perioada ideala pentru a face acest lucru. Sfaturi pentru incepatori!

Cum sa plantezi trandafiri sub sticla si cand sa faci asta – Cuprins:

Recoltarea butasilor de trandafir

Recoltarea butasilor de trandafir
Recoltarea butasilor de trandafir

Inainte de a stii cum sa plantezi trandafiri sub sticla, ar fi bine sa stii si cum sa recoltezi butasii. Primul pas in a face recoltarea butasilor de trandafir va fi la sfarsitul lunii august sau in luna septembrie, atunci cand temperaturile scad si plantele nu mai sunt afectate de canicula.

Ideal, ar fi sa aiba si calcai, adica sa aiba si o mica parte de coaja pentru ca acest lucru ii va ajuta la dezvoltarea radacinilor. Bineinteles, nu este obligatoriu, asa ca ii poti utiliza si pe cei simpli.

De asemenea, ar fi bine sa alegi tulpini care au o lungime cuprinsa intre 10 si 15 centimetri. Mai trebuie sa stii ca taiatura se va face la un unghi de 45 de grade, iar in acest fel se va maximiza zona de inradacinare, iar sansele ca radacinile sa se dezvolte mai repede cresc si ele.

Citeste si: Cum sa salvezi butasii de trandafiri uscati. Ce trebuie sa faci

Urmatorul pas pe care trebuie sa il faci dupa ce ai taiat butasii este sa indepartezi spinii si frunzele de la baza folosind un briceag de altoit sau un cutit. Expertii spun sa lasi doar doua frunze in partea superioara pentru ca planta sa isi continue procesul de fotosinteza. Dupa cum vezi, nu este chiar greu sa inveti cum sa plantezi trandafiri sub sticla.

In cazul ca nu stiai, frunzele produc zaharuri in urma procesului de fotosinteza, dar si hormoni care vor ajuta planta la formarea si dezvoltarea radacinilor.

Baza butasului trebuie sa se puna in ingrasamant amestecat cu apa sau doar intr-o galeata cu apa. Faci acest lucru pentru a evita deshidratarea. Mai poti face si un tratament cu un stimulator de inradacinare folosind Atonik sau Radistim pudra.

Cum sa plantezi trandafiri sub sticla

Cum sa plantezi trandafiri sub sticla
Cum sa plantezi trandafiri sub sticla

Acum ca ai recoltat butasii, ar trebui sa stii si cum sa plantezi acesti trandafiri sub sticla, pentru ca rezultatele sa fie si pe masura efortului. Nu este o operatiune grea, asa ca poate fi facuta si de cei incepatori.

Va fi nevoie sa faci gropi nu foarte adanci, pe care sa le umpli cu apa. Dupa aceea, se planteaza butasii de trandafiri astfel incat sa ramana afara doar frunzele pe care le-ai pastrat. La final, este recomandat sa faci un mic musuroi de pamant in jurul butasului, iar apoi sa presezi un pic.

Dupa aceea, uda trandafirul foarte bine pentru ca pamantul sa favorizeze dezvoltarea radacinilor. Acum ca totul este gata, pune o sticla de plastic al carei fund a fost taiat si apa usor pentru ca aceasta sa intre 2-3 cm in pamant. Mai pune un pic de pamant in jurul acesteia pentru a nu intra aer.

In cazul in care temperaturile vor fi mari in continuare, trandafirii trebuie udati din cand in cand. Este nevoie sa pui apa doar in jurul sticlei, asa ca sub nicio forma nu trebuie sa o scoti. Continua udarea doar pana la primul inghet, iar apoi lasa natura sa isi faca treaba!

Sticla nu se va scoate pana la primavara. Aceasta se va desface cand vin primele zile mai calduroase, asa ca iti recomandam sa faci asta dupa 10-15 aprilie, insa se va pune din nou pe perioada noptii. Cand temperaturile cresc treptat, sticla se va putea scoate.