Cum sa faci plantarea trandafirilor toamna. Care sunt secretele
Cum sa faci plantarea trandafirilor toamna. Care sunt secretele

Cum sa faci plantarea trandafirilor toamna. Care sunt secretele?


Cum sa faci plantarea trandafirilor toamna. Afla cum trebuie facuta si care sunt secretele pentru ca plantele sa se prinda. Care este perioada ideala de plantare si ce distante trebuie respectate, pentru ca trandafirii sa se dezvolte armonios.

Cum sa faci plantarea trandafirilor toamna. Care sunt secretele? – Cuprins:

Plantarea trandafirilor toamna. In ce perioada se face

Plantarea trandafirilor toamna
Plantarea trandafirilor toamna

Plantarea trandafirilor toamna nu este chiar un secret, insa ar fi bine sa stii cateva secrete pentru ca florile tale sa se prinda pana la anul. De ce este toamna cel mai potrivit anotimp pentru plantarea acestor flori?

Daca si tu iei in considerare acest lucru, o sa iti spunem ca toamna este anotimpul potrivit deoarece creste nivelul de precipitatii, iar ploile taseaza foarte bine solul in jurul radacinilor. Drept urmare, radacinile plantelor au suficienta umiditate pentru a se dezvolta.

Asadar, daca vrei sa plantezi trandafiri toamna, trebuie sa stii ca acest lucru se face in luna noiembrie. Daca ratezi aceasta perioada, ar fi bine sa amani plantarea pentru la primavara, adica pentru luna martie sau in prima parte a lunii aprilie.

Bineinteles ca si zona in care locuiesti este importanta. Astfel, te mai sfatuim sa iei in considerare temperatura minima de 5 grade Celsius, pana la care mai pot fi plantati trandafirii. O conditie ar fi ca solul sa nu fie inghetat.

Cum sa plantezi trandafirii toamna. Care sunt secretele

Cum sa plantezi trandafirii
Cum sa plantezi trandafirii

Plantarea trandafirilor toamna se va face dupa caderea primelor brume, adica dupa ce au cazut frunzele plantelor. Acesta este semnul ca trandafirii au intrat in perioada de repaus vegetativ si a inceput sezonul de plantare.

Daca vrei sa plantezi mai multi trandafiri in gradina ta, ar trebui sa stii ca distanta de plantare  este de 0.7 x 0.7 metri. Bineinteles, distanta difera in functie de vigoarea speciei sau de diametrul plantei, asa ca trebuie sa iei in considerare distante cuprinse intre 0.5 metri si 0.8 metri.

Adancimea gropii la care faci plantarea trandafirilor toamna trebuie sa fie de 40 cm. Totodata, latimea gropii va fi de 40 cm, iar lungimea tot de 40 cm. Iti recomandam sa faci groapa folosind o cazma, pentru ca totul sa mearga conform planului.

Exact ca la plantarea pomilor fructiferi, puietii de trandafiri trebuie sa treaca prin procesul de fasonare si mocirlire. Fasonarea este o operatiune ce consta in scurtarea radacinilor bolnave sau uscate, dar si a ramurilor care au fost rupte, au o vigoare redusa sau sunt intreptate catre sol.

Citeste si: Cum sa salvezi butasii de trandafiri uscati. Ce trebuie sa faci

In acelasi timp, mocirlirea este operatiunea ce consta in introducerea radacinilor intr-un amestec de pamant galben, balega proaspata de vaca si apa. Practic, amestecul va mentine umezeala si va stimula aparitia de noi radacini. In acelasi timp, mocirlirea contribuie si la cicatrizarea ranilor care au rezultat in urma fasonarii.

Trebuie precizat faptul ca la plantarea de toamna a trandafirilor nu se va folosi niciun fel de ingrasamant. De ce? Ei bine, explicatia este foarte simpla! Ingrasamantul contine si azot, insa acest element va stimula cresterea plantei si nu vrei asta in sezonul rece! Expertii spun ca nu trebuie administrat niciun fel de ingrasamant cu 2 luni inainte de venirea primului inghet.

Dupa ce ai facut mocirlirea, este momentul sa pui trandafirul in groapa, insa inainte de asta trebuie sa te asiguri ca ai adaugat pe fundul gropii pamant maruntit. Pune trandafirul, iar apoi umple groapa cu pamant, insa ai grija sa il tasezi pentru a elimina pungile de aer.

Altoiul trandafirului trebuie sa se afle la nivelul solului sau la 2-3 sub nivel, daca locuiesti intr-o zona cu temperaturi mai scazute. Dupa plantare, va fi nevoie de o udare abundenta, asa ca iti recomandam sa folosesti aproximativ 10 litri de apa pentru fiecare trandafir. Repeta aceasta operatiune la 2-3 zile, timp de doua saptamani.