Cum sa plantezi trandafiri dintr-un buchet pe care l-ai primit
Cum sa plantezi trandafiri dintr-un buchet pe care l-ai primit

Cum sa plantezi trandafiri dintr-un buchet pe care l-ai primit


Plantare trandafiri din buchet. Stim ca suna ciudat, insa o sa iti aratam cum sa inradacinezi si sa plantezi trandafirii pe care i-ai primit. Nu trebuie sa fii un expert in gradinarit, asa ca pasii sunt pentru oricine si lucrurile sunt destul de simple. Iata intregul proces!

Cum sa plantezi trandafiri dintr-un buchet pe care l-ai primit – Cuprins:

Plantare trandafiri din buchet. Cum sa o faci si care sunt pasii

Tije florale trandafiri
Tije florale trandafiri

Inainte de toate, o sa iti spunem ca va exista o problema legata de altoire. Trebuie sa stii ca trandafirii vor dezvolta radacini, ii vei putea planta, insa nu vei avea nicio siguranta ca planta chiar va avea florile pe care le-ai vazut in acel buchet.

Daca nu te deranjeaza acest lucru, iti mai spunem ca in continuare vei avea nevoie de hormoni pentru inradacinare, pe care ii vei putea gasi la un magazin unde exista o sectiune de gradinarit.

Citeste si: Cum sa ingrijesti un trandafir japonez sau chinezesc

Totodata, o sa ai nevoie de un pahar de apa, pamant, container cu nisip si un sac de plastic pentru a acoperi acel container.

Asadar, primul pas este sa tai floarea si sa pastrezi o portiune de aproximativ 30 de centimetri de tulpina. In acelasi timp, asigura-te ca pe portiunea de tulpina pe care ai pastrat-o nu exista mai mult de doua frunze.

Pastreaza-le pe cele de sus si restul frunzelor indeparteaza-le. Cele doua frunze te vor ajuta mai departe in procesul de fotosinteza, care va continua sa hraneasca planta pana in momentul formarii radacinilor.

Trandafiri acoperiti cu sticla de plastic
Trandafiri acoperiti cu sticla de plastic

Plantare trandafiri din buchet. De ce facem acest lucru? Pentru ca floarea si frunzele sunt consumatori, asa ca pentru a inradacina trandafirul o sa ai nevoie sa reorientezi toata energia catre radacina. Iti mai spunem ca o sa ai nevoie de partea lemnoasa, pentru ca cea tanara din partea de sus nu se va prinde.

La final, taie 2 centimetri din baza, la un unghi de 45 de grade. Este nevoie sa faci acest lucru pentru a mari suprafata de contact cu apa si pentru a maximiza sansa de dezvoltare a radacinilor.  Dupa ce ai terminat, lasa acea tulpina in apa, timp de 12 ore.

Iti recomandam sa folosesti apa pluviala sau apa de ploaie ori apa din alte surse, nu de la chiuveta deoarece are un continut mare de clor si acest lucru poate ingreuna dezvoltarea radacinilor.

Citeste si: Cum sa prelungesti durata de viata a florilor din vaza

Plantare trandafiri din buchet. A doua zi, este momentul sa folosesti hormonii de inradacinare, pentru ca sunt necesari inainte sa plantezi tulpina. Pregateste pamantul pe care o sa il folosesti, pune-l intr-un ghiveci, iar apoi urmeaza pasii pe care ti-o spunem. Daca vrei sa ii plantezi in curte, asigura-te ca folosesti un pamant de calitate.

Urmatorul pas este sa tai acea baza in patru, folosind un cutit ascutit. Mare atentie sa nu te tai! Dupa aceea, fa o gaura in pamantul din ghiveci sau din gradina, unde urmeaza sa pui trandafirul.

Este necesar sa faci acest lucru, deoarece daca pui trandafirul direct, atunci hormonii de crestere nu o sa mai acopere baza tulpinii pe care o folosesti.

Radacina incoltita trandafir
Radacina incoltita trandafir

Plantare trandafiri din buchet. Acum, inmoaie tulpina trandafirului in hormonii de crestere, iar apoi planteaza trandafirii. Daca plantezi mai multe tije, ai grija sa lasi spatiu pentru dezvoltarea radacinilor.

Acopera plantele pe care tocmai le-ai plantat folosind o sticla de plastic sau o folie de plastic. Totusi, asigura-te ca aerul poate circula, pentru ca nu vrei ca planta sa putrezeasca. La final, radacina ar trebui sa arate ca in poza de mai sus.

Citeste si: Inmultire butasi de trandafir prin metoda burrito. Cum sa ii inmultesti cu ajutorul hartiei de ziar

Verifica trandafirul plantat in mod constant. Cel mai usor semn ca acesta s-a prins este sa verifici frunzele. Atunci cand acestea sunt viguroase, inseamna ca esti pe drumul cel bun. Nu uita nici de faptul ca solul trebuie mentinut umed.

Toata operatiunea o sa dureze cateva luni, asa ca asigura-te ca ii oferi trandafirului lumina necesara. Dupa aproximativ 3-4 luni, trandafirii tai o sa fie gata de plantat, in cazul in care i-ai pus in ghiveci! Atunci cand te decizi sa ii plantezi in gradina, ofera-le o suprafata cu mult soare, mai ales in prima parte a zilei.