Cum sa plantezi mazare in gradina de acasa
Cum sa plantezi mazare in gradina de acasa

Cum sa plantezi mazare in gradina de acasa


Cum sa plantezi mazare. Mazarea este una dintre cele mai cultivate plante din tara noastra, ajungand pe teritoriul Romaniei inca din secolul al XVII-lea. Lasand la o parte proprietatile sale nutritive, culturile de mazare sunt apreciate de multi si datorita profitului pe care il pot aduce.

Cultura de mazare este destul de pretentioasa

Pastai de mazare
Pastai de mazare

Cum sa plantezi mazare. Trebuie insa sa recunoastem inainte de toate ca o cultura de mazare este destul de pretentioasa, in special pentru cei care nu stiu foarte bine ce au de facut.

Insa, ingrijita in mod corespunzator, o cultura de mazare iti poate aduce un profit destul de important.

Citeste si: Cum sa uzi rosiile din gradina, in mod corect

Fie ca iti propui sa cultivi mazarea pentru uz personal, fie ca iti doresti sa incepi o afacere care sa aiba in centru cultura de mazare, in randurile urmatoare iti vom spune care sunt aspectele de care trebuie sa tii cont atunci cand te apuci de aceasta treaba.

Chiar daca am spus in randurile anterioare ca mazarea este o planta destul de pretentioasa, nu ai de ce sa iti faci griji! Asadar, iata ce trebuie sa faci pentru a putea avea o cultura de mazare reusita!

Incepe pregatirea terenului inca din toamna

Cultura de mazare
Cultura de mazare

Cum sa plantezi mazare. In cele mai multe cazuri, lucrarile agricole incep inca din toamna, odata cu fertilizarea sau suplimentarea terenului.

Pentru acest lucru pot fi utilizate si ingrasamintele chimice, insa este recomandat sa le folosesti pe cele naturale.

Procesul de fertilizare poate fi realizat cu 5 t/ha gunoi de grajd descompus, care trebuie incorporat la o adancime de 28-30 cm odata cu aratura.

Citeste si: Cum sa faci vermicompost. Ingrasamant natural cu ajutorul ramelor

Este important de precizat ca mazarea prefera in general solurile bogate in elemente organice nutritive, cu o buna capacitate de retinere a apei, asa cum sunt solurile cu o structura nisipo-lutoasa.

Asadar, cele mai bune soluri pentru culturile de mazare sunt cele de coasta, aluvionare, amplasate pe langa malurile raurilor sau solurile de lunca.

Aratura pentru cultura de mazare trebuie sa fie uniforma. Atunci cand structura solului se dovedeste a fi ceva mai argiloasa, pentru o uniformizare si afanare mai profunda se aplica o trecere cu grapa cu talere chiar in toamna.

Cand se seamana mazarea

Seminte de mazare
Seminte de mazare

Cum sa plantezi mazare. Mazarea nu este prea pretentioasa atunci cand vine vorba de caldura, temperatura minima de germinatie fiind de 1-2 grade Celsius in cazul plantelor cu bob neted, respectiv 4-5 grade in cazul plantelor cu bob zbarcit.

Asadar, insamantarea ei poate fi facuta primavara devreme sau in ferestrele iernii. La asemenea temperaturi, rasarirea are loc in 10 – 12 zile de la momentul semanarii.

Citeste si: Cum sa folosesti gunoiul de pasare ca ingrasamant pentru pepeni

Plantele abia rasarite vor suporta temperaturi chiar si de pana la minus 8 grade in cazul culturilor cu bob neted, respectiv de pana la minus 3 grade in cazul culturilor cu bob zbarcit.

Perioada optima de semanat este cuprinsa intre 1 si 10 martie, temperatura potrivita de crestere si dezvoltare fiind cuprinsa intre 15 si 18 grade. In cazul in care temperatura sare de 25 de grade, maturarea boabelor devine din ce in ce mai probabila.

Cum sa plantezi mazare

Cum sa plantezi rasaduri de mazare
Cum sa plantezi rasaduri de mazare

Cum sa plantezi mazare. Mazarea se seamana in randuri echidistante, cu distanta intre randuri de 15 – 20 de cm si intre plante si rand de 5 cm.

Adancimea optima de semanat este de 4 – 5 cm in conditiile unei bune pregatiri a patului germinativ.

Citeste si: Cum sa plantezi semintele de legume in mod corect. Evita aceste greseli!

De asemenea, mai trebuie sa stiti ca semanatul se face la adancimea de 4 – 5 cm cu o cantitate de 220 – 230 kg samanta/hectar. Astfel, pentru 100 de metri patrati vei avea nevoie de 1.8 – 2 kg de samanta.

Nu uita, apa este extrem de importanta pentru orice productie de mazare! In conditii de irigare, productia va fi de aproximativ 4.500 de kg de boabe la hectar.

Mazare
Mazare

Cum sa plantezi mazare. Aceasta cantitate poate fi chiar mai mare in cazul in care irigatiile sunt completate de precipitatii si de un plan de fertilizare bine realizat.

Mai mult, nu uita nici de prasitul mecanic si manual, care trebuie realizat ori de cate ori este nevoie!

Recoltarea culturii de mazare. Procesul de recoltare incepe atunci cand 70% din pastai au ajuns la dezvoltarea normala, iar boabele la maturitatea de consum.

Daca vorbim despre suprafete mici, recoltarea se va face manual, in trei – patru etape la doua – trei zile.