Cum sa folosesti gunoiul de pasare ca ingrasamant pentru pepeni
Cum sa folosesti gunoiul de pasare ca ingrasamant pentru pepeni

Cum sa folosesti gunoiul de pasare ca ingrasamant pentru pepeni


Gunoiul de pasare ca ingrasamant pentru pepeni. Cine nu iubeste pepenii?! Ce iti poti dori mai mult intr-o zi calduroasa de vara decat un pepene rece, zemos si crocant?!

Ei bine, pepenii de Ialomita sunt unii dintre cei mai gustosi pepeni cultivati in tara noastra, cultivatorii din aceasta zona geografica avand un avantaj in fata celor din alte zone ale tarii.

Secretul celor mai gustosi pepeni de Ialomita

Pepene copt
Pepene copt

Gunoiul de pasare ca ingrasamant pentru pepeni. Potrivit acestora, secretul lor se gaseste in aplicarea ingrasamantului natural, a gunoiului de pasare.

Ce este si mai interesant ca acest ingrasamant poate fi cumparat cu bani extrem de putini de la fermele din zona!

Citeste si: Cum sa faci compost prin metoda Berkeley. Dureaza doar 18 zile!

Cultivatorii din cooperativele din comuna Gheorghe Doja sustin ca mizeaza pe o tehnologie de cultura care imbina atat inovatia – tunelul de protectie, cat si traditia – fertilizarea naturala la cel mai mic pret.

Chiar daca este cel mai ieftin ingrasamant de pe piata, gunoiul de pasare este si cel mai bun ingrasamant care poate fi folosit.

Si asta pentru ca gainatul de pasare are un continut ridicat de azot si potasiu, adica substantele de care au nevoie pepenii pentru a se dezvolta sanatos. In plus, pepenii vor fi si mult mai gustosi.

Plantatie de pepeni
Plantatie de pepeni

Gunoiul de pasare ca ingrasamant pentru pepeni. Asa cum spuneam si in randurile anterioare, acest ingrasamant mai are un avantaj extrem de important pentru cei mai multi dintre cultivatori, si anume pretul foarte mic la care poate fi cumparat.

Mai mult decat atat, unii cultivatori reusesc sa il procure chiar gratuit de la Avicola.

In aceste conditii, singurele costuri care vor aparea vor fi cele legate de transport si de distribuirea efectiva a gunoiului pe suprafata arabila.

Citeste si: Ingrasamant natural pentru rosii, cu drojdie. Cum sa fertilizezi plantele din gradina ta

Cultivatorii din aceasta zona a tarii sustin ca diferentele de la an la an sunt notabile in cazul terenurilor unde a fost imprastiat acest ingrasamant natural.

Mai exact, acestia sustin ca plantele devin mult mai sanatoase odata cu trecerea anilor.

Mai mult decat atat, gunoiul de pasare este mult mai convenabil si mult mai ecologic, avand astfel un avantaj clar in fata ingrasamintelor chimicale.

Humusul, un alt ingrasamant natural recomandat pentru pepeni

Humus ingrasamant organic
Humus ingrasamant organic

Gunoiul de pasare ca ingrasamant pentru pepeni. Un alt ingrasamant care da rezultate este humusul, insa pretul acestuia este mult mai mare.

Spre exemplu, unii cultivatori sustin ca platesc chiar si mai bine de 3.500 de lei pentru o tona de humus.

Pentru un hectar de pamant este nevoie de aproximativ 1.5 – 2 tone de humus, ceea ce inseamna ca deja nu mai putem vorbi despre un pret prea mic.

Chiar daca da rezultate bune, acestea nu se compara cu cele obtinute atunci cand este folosit ingrasamantul natural despre care vorbeam in randurile anterioare.

Gunoiul de pasare ca ingrasamant pentru pepeni si cum sa il folosesti

Gunoi de pasare ca ingrasamant pentru pepeni
Gunoi de pasare ca ingrasamant pentru pepeni

In cazul culturilor de pepeni, gunoiul de pasare trebuie imprastiat atunci cand este uscat, in toamna, inainte de aratura. Atentie insa, acesta trebuie lasat mai intai sa fermenteze timp de un an.

Citeste si: Cum sa iti dai seama daca un pepene este bun fara sa-i faci dop

De asemenea, mai trebuie sa tineti cont de un aspect extrem de important. Din cauza continutului ridicat de azot, acest ingrasamant nu poate fi administrat in fiecare an.

In cazul in care s-ar face acest lucru, pepenii ar avea intr-adevar o crestere viguroasa, dar fara a lega fructele.

Asadar, gunoiul de pasare poate fi administrata o data la doi sau trei ani, aceasta fiind indicatia specialistilor din zona Ialomita.

Gunoi de pasare ca ingrasamant
Gunoi de pasare ca ingrasamant

Gunoiul de pasare ca ingrasamant pentru pepeni. Daca va intrebati care este cantitatea de ingrasamant care este necesara pentru a se putea observa diferenta de la un an la altul, toti acesti specialisti din zona Ialomitei sustin ca diferentele au putut fi vazute chiar si atunci cand pe teren au fost imprastiate cantitati mici de gunoi de pasare.

In orice caz, rezultatele vor fi mult mai bune in comparatie cu cele obtinute in cazul in care s-ar folosi ingrasamant clasic.

In timp ce unii cultivatori vorbesc despre o cantitate de 10 tone pentru un hectar, altii spun ca folosesc aproximativ 20 – 30 de tone pentru un hectar o data la 2 – 3 ani.

Cea mai eficienta metoda de a folosi gunoiul de pasare pentru terenul tau este sa il lasi sa putrezeasca timp de un an de zile, inainte de a il incorpora in sol. De asemenea, il poti amesteca impreuna cu compost, pentru a il utiliza ca fertilizator.