Cum sa plantezi un lamai in ghiveci si cum il ingrijesti
Cum sa plantezi un lamai in ghiveci si cum il ingrijesti

Cum sa plantezi un lamai in ghiveci si cum il ingrijesti


Lamai in ghiveci. Iata cum sa plantezi si cum sa ingrijesti unul, pentru a obtine cele mai bune lamai chiar la tine acasa. Fie ca alegem sa o stoarcem in diferite salate sau in ceai sau ca preferam limonada sau, de ce nu, chiar sucul acru si plin de vitamina C, lamaia este nelipsita din bucataria noastra.

Cum sa plantezi un lamai in ghiveci si cum il ingrijesti – Cuprins:

Lucruri esentiale despre cultivarea lamailor

Lamai in ghiveci
Lamai in ghiveci

Lamai in ghiveci. Daca vrei sa nu mai dai banii pe lamaile din supermarket si sa le cultivi chiar la tine acasa, trebuie sa stii doua lucruri esentiale.

Primul este ca lamaiul iti va rasplati efortul de a-l ingriji pe toata durata anului si al doilea este ca, desi mediul lui natural este special, el poate fi adaptat si la noi, singura conditie fiind sa il cultivi in ghivece suficient de mari si sa il tii in casa. Nu, nu se impaca deloc cu gerul de afara.

In mediul lui natural, lamaiul creste pana la 6 metri inaltime si are nevoie de tot atatia ani pana sa rodeasca pentru prima data. Este evident ca nu vei alege un astfel de soi pentru casa ta, mai ales ca iti doreste lamai in cel mai scurt timp.

Citeste si: Cum sa plantezi corect un pom fructifer

Asa ca, cel mai bine este sa alegi un lamai care ramane pitic si care rodeste destul de repede. Soiul pitic imbunatatit Meyer este o combinatie intre lamai si mandarin, aspect care il face sa rodeasca niste lamai dulci, dar usor picante.

Soiul Ponderosa pitic este o incrucisare intre lamaie si alte citrice si rodeste fructe destul de mari, voluminoase. In fine, soiul pitic roz are fructe galben verzui care, odata stoarse, dau un suc cu o tenta usor rozalie.

Cei mai multi dintre arborii astia pitici pe care ii poti cumpara din pepiniere au undeva pe la 3 ani, asta inseamna ca sunt destul de maturi cat sa rodeasca.

Marimea ghiveciului limiteaza cumva dezvoltarea lamaiului, insa chiar si asa este de retinut faptul ca un astfel de arbore nu va depasi 1 metru inaltime daca este crescut in casa. Pe de alta parte, soiurile menite sa creasca afara pot atinge si 6 metri inaltime, asa cum am mai spus.

Cum sa plantezi un lamai in ghiveci

Lamai plantat in ghiveci
Lamai plantat in ghiveci

Daca alegi sa cultivi de la zero lamaiul, adica sa pui in pamant o samanta de lamaie, trebuie sa stii ca sunt sanse mici sa obtii un lamai la fel ca acela de la care ai obtinut samanta.

Daca vei folosi un butas vei obtine acelasi tip de lamai, insa procesul de crestere si dezvoltare in sine este extrem de anevoios si plin de provocari.

Oricare dintre variantele astea doua vei alege e musai sa tii minte ca arborele tau nu va avea dimensiunea mica a celui de pepiniera si nici rezistenta la boli si, poate la fel de important, nu vei vedea lamai multi ani de la plantare.

In ceea ce priveste ghiveciul pe care il alegi. Este bine ca pentru inceput sa optezi pentru un ghiveci mai mic, cu un diametru de cel mult 30 de centimetri.

Un ghiveci mare va deveni inselator cu privire la nevoia de apa a lamaiului tau. Odata cu trecerea timpului, vei avea nevoie de un ghiveci mai mare, cam de doua ori mai mari decat primul.

Citeste si: Cum sa plantezi pomii fructiferi fata de gardul vecinului. La ce distanta?

Lamai in ghiveci. Vasul in sine poate fi din caramida sau dintr-un amestec de rasini, nu este foarte important. Conteaza insa sa aiba gauri de scurgere pentru apa.

Pentru ca lamaiul face parte din familia citricelor prefera lumina si culorile deschise, asa ca poate ar fi o idee ca si ghiveciul sa fie cat mai deschis la culoare.

Este important de retinut ca radacinile lamaiului au mare nevoie de oxigen, asa ca o plantare corecta si o scurgere a apei la fel de corecta sunt vitale pentru dezvoltarea plantei. Inainte de a planta, pamantul trebuie amestecat cu putina apa astfel incat sa fie umed.

Acesta se adauga apoi in ghiveci cat sa ingroape radacina plantei. Lasa cativa centimetri in partea de sus pentru udare pentru ca lamaii crescuti in casa au nevoie de un sol umed.

Ingrijire lamai in ghiveci

Lamaie coapta
Lamaie coapta

Lamai in ghiveci. Odata plantat, lamaiul este pregatit pentru viata in noua lui casa. Are nevoie de doua ingrediente extrem de importante. Lamaiul are nevoie de lumina cel putin 8 ore pe zi.

Ar fi bine sa pui ghiveciul orientat catre sud sau sud-vest si sa te asiguri ca lumina nu este impiedicata sa ajunga la planta. Temperatura este la fel de importanta. Ideal ar fi s o menti constanta, unde la 18 grade Celsius.

Lamaiului nu ii place caldura excesiva si nici frigul, asa ca asigura-te ca nu este pus langa sursele de incalzire sau in bataia aerului conditionat.

Pe timpul verii si chiar din primavara, odata ce pericolul inghetului a trecut, poti muta ghiveciul afara. Dar fa-o treptat, cate putin zi de zi, dand ocazia plantei sa se acomodeze cu shimbarea.

Razele soarelui ii vor face foarte bine, iar recolta va fi pe masura. Ai grija sa nu uiti lamaiul afara toamna pentru ca se poate distruge.

Citeste si: Calendar stropiri cais. Cum sa ai grija de pomii fructiferi din livada

Totul trebuie facut cu grija si progersiv. Sunt de evitat trecerile bruste de la o temperatura la alta sau de la o lumina slaba la una mai puternica.

Lamai in ghiveci. Am mai spus ca lamaiului ii trebuie un sol umed. Este de preferat ca dupa plantare sa astepti sa se usuce putin pamantul, undeva cam pana la 3 centimetri adancime, inainte de a-l uda din nou.

Apoi, la fiecare udare, trebuie sa te asiguri ca apa iese prin gaurile de scurgere. Este garantia ca ai udat cum trebuie pamantul din ghiveci. Pe toata perioada cresterii, mai ales daca var va sta afara, lamaiul trebuie udat in fiecare zi.

Daca vrei sa fructele sale sa fie gustoase, atunci lamaiul trebuie hranit cum trebuie. Are nevoie, ca mai toate citricele, de azot, magneziu si fier.

Toate aceste substante sunt si mai importante daca lamaiul tau isi petrece zilele in interior, si nu afara. Indicatii legate de intervalul la care trebuie sa oferi astfel de nutrienti, dar de cantitatea acestora gasesti pe eticheta plantei…