Inmultire lamai. Cum sa o faci si care sunt metodele
Inmultire lamai. Cum sa o faci si care sunt metodele

Inmultire lamai. Cum sa o faci si care sunt metodele


Inmultire lamai. Afla cum sa inmultesti un lamai, dar si care sunt cele mai bune metode. Ce trebuie sa stii, dar si cand este cea mai buna perioada in care poti face aceasta operatiune. Sfaturi pentru incepatori!

Inmultire lamai. Cum sa o faci si care sunt metodele – Cuprins:

Inmultire lamai. Cum sa faci asta si prin ce metoda

Inmultire lamai
Inmultire lamai

Inmultire lamai. Daca si tu ai un lamai in ghiveci si vrei sa il inmultesti, afla ca cea mai utilizata metoda este butasirea. Practic, vei avea nevoie de o ramura pe care o sa o plantezi intr-un ghiveci nou.

Cand se face inmultirea lamaiului? Ei bine, cea mai buna perioada pentru a face aceasta operatiune este in lunile aprilie-mai. Asadar, primavara este perioada ideala pentru a inmulti un lamai.

Pentru a inmulti lamaiul prin butasire o sa ai nevoie de o ramura si un ghiveci in care sa pui o parte nisip si doua parti turba. De asemenea, o sa ai nevoie si de un stimulator de inradacinare pentru a te asigura ca metoda o sa aiba succces.

Metoda este destul de simpla, taie o ramura lemnificata de lamaie cu o lungime de 10-12 cm, dupa care pune-o imediat intr-un vas cu apa. Expertii ne sfatuiesc sa nu expunem ramura de lamai la soare si sa o punem imediat in apa pentru a evita deshidratarea acesteia.

Ramura se taie imediat sub un nod si nu ar trebui sa aiba mai mult de doua frunze. Totodata, frunzele trebuie scurtate, adica taiate la jumatate.

Inmultirea lamaiului prin butasi
Inmultirea lamaiului prin butasi

Dupa ce ai pregatit acel amestec de pamant, adica doua parti turba si una de nisip acesta se va pune in ghiveci.  Ideal ar fi sa pui si un strat de pietris la baza pentru a te asigura ca apa in exces este eliminata. Mai mult, asigura-te ca ghiveciul are gauri de drenaj pentru a scapa de apa in exces.

Inainte de a pune ramura de lamai (Citrus limon) in pamant foloseste stimulentul de inradacinare, iar apoi infige-o in pamant la o adancime de 6-7 cm. Batatoreste pamantul pentru a evita formarea golurilor de aer, iar apoi acopera totul cu o sticla taiata sau o mapa de plastic.

Citeste si: De ce cad florile la lamai si cum sa previi acest fenomen

Inmultire lamai. Ramura va dezvolta radacini in aproximativ 6-8 saptamani, insa in tot acest timp asigura-te ca uzi pamantul cu apa la temeperatura camerei. Poti testa destul de usor, ridica acea ramura din pamant si daca opune rezistenta, inseamna ca a dezvoltat radacini.

Bineinteles, inmultirea lamaiului se poate face si prin seminte. Marele dezavantaj al acestei metode este ca lamaiul ce va rasari nu vor face fructe sau le vor produce dupa foarte mult timp, poate peste 10 ani.

Daca tot vrei sa folosesti aceasta metoda, tot ce trebuie sa faci este sa pui semintele intr-un ghiveci cu pamant, dupa care sa te asiguri ca le uzi in mod constant. In cateva saptamani semintele vor germina si lamaiul va rasari din pamant.