De ce cad frunzele la lamai. Cum sa ai grija de acest arbust si care sunt cauzele
De ce cad frunzele la lamai. Cum sa ai grija de acest arbust si care sunt cauzele

De ce cad frunzele la lamai. Cum sa ai grija de acest arbust


De ce cad frunzele la lamai. Afla cum sa protejezi acest arbust fructifer, dar mai ales care sunt cauzele. Ce trebuie sa stii pentru a avea un lamaie sanatos, plin de frunze si flori. Sfaturi utile pentru incepatori!

De ce cad frunzele la lamai. Cum sa ai grija de acest arbust si care sunt cauzele – Cuprins:

Cand este normala caderea frunzelor

Caderea frunzelor la lamai
Caderea frunzelor la lamai

De ce cad frunzele la lamai. Daca si tu te-ai lovit de aceasta problema, ar trebui sa stii ca sunt mai multi factori care pot influenta sanatatea arbustului. Tocmai de aceea, o sa ti le explicam pe toate si ce ar trebui sa faci in fiecare caz.

Ei bine, cu toate ca suntem obisnuiti ca lamaiul sa aiba mereu frunze, ar trebui sa stii ca acestea pot rezista in arbust in jur de un an sau un an si jumatate. Exista posibilitatea ca frunzele sa reziste pana la 4 ani, daca vorbim despre un arbust sanatos.

Totusi, tine minte ca lamaiul poate sa renunte la unele frunze atunci cand este primavara sau toamna, iar acesta este un proces perfect normal. In aceste perioade, frunzele batrane se vor ingalbeni si vor cadea deoarece nutrientii sunt redirectionati.

In tot acest timp vei vedea ca lamaiul va creste, asa ca nutrientii sunt redirectionati catre cresterea arbustului, nu si catre cresterea sistemului foliar, adica a frunzelor. Asadar, in acest caz caderea frunzelor la lamai este perfect normala si nu ar trebui sa te ingrijoreze.

Mai trebuie sa stii ca frunzele lamaiului pot cadea daca muti arbustul intr-un loc nou sau daca abia l-ai cumparat si l-ai adus acasa, ceea ce inseamna ca va avea nevoie de timp pentru a se adapta.

De ce cad frunzele la lamai. Cum sa il protejezi

De ce cad frunzele la lamai
De ce cad frunzele la lamai

De ce cad frunzele la lamai. Dupa cum spuneam, caderea frunzelor la lamai poate fi influentata de mai multi factori, iar acestia sunt urmatorii: lipsa apei, diferente mari de temperatura, lipsa nutrientilor, vant puternic, putrezirea radacinilor, daunatori, boli sau prea multa apa.

Daca majoritatea frunzelor s-au ingalbenit, atunci trebuie sa stii ca lipsa apei poate fi principala cauza. Totodata, putem vorbi si despre lipsa nutrientilor, asa ca nu ar fi rau sa folosesti un ingrasamant special pentru citrice.

Ingrasamintele special concepute pentru citrice contin fier, ceea ce inseamna ca vor impiedica aparitia clorozei, adica ingalbeniarea frunzelor. Mai mult, acestea contin si macronutrienii necesari, adica azot, fosfor si potasiu (NPK).

Si calitatea apei este importanta, asa ca daca aceasta contine prea mult clor ar fi bine sa pui apa intr-un recipient si sa o lasi sa stea timp de 1-2 zile. O alternativa este apa de ploaie.

Diferentele de temperatura pot cauza probleme, asa ca trebuie sa stii faptul ca lamaiul poate suporta temperaturi cuprinse intre 0 si 30 grade Celsius.

Daca locuiesti intr-o zona unde temperaturile scad sub valoarea de 0 grade Celsius pe timp de iarna, atunci trebuie sa stii ca lamaiul trebuie mutat intr-un loc cald pe toata durata sezonului rece.

Frunze afectate de daunatori
Frunze afectate de daunatori

Si inca ceva, ghiveciul lamaiului se pozitioneaza langa o fereastra pe toata durata iernii, iar temperatura nu trebuie sa depaseasca 18 grade Celsius pe timpul zilei si nu mai putin de 4 grade Celsius pe timp de noapte.

Si razele soarelui pot sa provoace arsuri, ceea ce inseamna ca frunzele pot cadea. Pentru a proteja arbustul de lumina puternica a soarelui atunci cand temperaturile sunt ridicate, ar trebui sa il pui intr-un loc unde are parte de lumina doar in prima parte a zilei.

Citeste si: Inmultire lamai. Cum sa o faci si care sunt metodele

Dupa cum spuneam, lamaiul poate avea probleme cu daunatorii. Solutia este destul de simpla in acest caz, va trebui sa aplici un insecticid precum Mavrik 2 F pentru a scapa de acei paduchi. Daca lamaiul este atacat de paduchele testos, atunci aplica un tratament cu Mospilan 20 SG. Acarienii se elimina cu Envidor 240 SC.

La final, mai mentionam ca este foarte important sa tii ghiveciul cu lamai intr-un loc unde este protejat de vanturile puternice. In acest mod, protejezi arbustul si frunzele nu vor cadea.