Cum sa plantezi Iasomia de Madagascar. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Cum sa plantezi Iasomia de Madagascar. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Cum sa plantezi Iasomie de Madagascar. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Cum sa plantezi Iasomie de Madagascar. Iasomia de Madagascar este o planta din zona Africii si, daca vrei sa o aclimatizezi la noi, va trebui sa ii acorzi o atentie speciala in perioada mai rece, adica toamna si iarna. Trebuie sa stii ca este o planta perena, decorativa, cu frunze ceroase, cu flori parfumate, care arata foarte bine, mai ales in interior. Mai mult, datorita aspectului placut, Iasomia de Madagascar este foarte des utilizata in aranjamente florale.

Inmultire Iasomia de Madagascar

Inmultire Iasomia de Madagascar
Inmultire Iasomia de Madagascar

Multiplicarea, reproducerea acestei plante se realizeaza prin butasi, este recomandat ca acestia sa fie recoltati primavara, undeva in luni aprilie, la o lungime de cel mult 10 centimetri.

Trebuie sa stii ca plantele rezultate in acest mod, vor inflori, cel mai probabil, abia peste un an.

Iasomia de Madagascar poate fi inmultita si prin seminte, insa aceasta metoda este mai putin recomandata si utilizata.

Cum sa plantezi Iasomie de Madagascar

Iasomie de Madagascar
Iasomie de Madagascar

Aceasta Iasomie de Madagascar (Stephanotis floribunda) se simte bine intr-un sol bine drenat de apa si cu o fertilitate medie. Este recomandat ca substratul sa fie alcatuit dintr-un amestec, in cantitati egale, de nisip, pamant de gradina si mranita. La polul opus, iasomia de Madagascar nu poate supravietui intr-un substrat calcaros.

In ceea ce priveste necesarul de apa, Iasomia de Madagascar trebuie sa fie irigata o data la 2-3 zile vara, cand temperaturile sunt ridicate si cand stratul superficial al solului este uscat.

Iarna, pe fondul temperaturilor sensibil mai scazute si a lipsei florilor, necesarul de apa este mai mic, recomandarea fiind sa se verifice, saptamanal, daca stratul superficial al substratului este uscat si sa se irige planta.

Este important sa retii ca ceea ce am spus aici este, cumva orientativ. Necesarul de apa este influentat de temperatura, de amplasare si de nevoile plantei.

Citeste si: Cum sa cultivi ienupar. Plantare, ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Iasomia de Madagascar se simte bine la 20-22 de grade Celsius pe timpul verii, iar iarna undeva la 13-15 grade Celsius. Important este ca temperatura sa nu scada niciodata sub 10 grade Celsius. Cumva, daca temperatura scade mai jos de 15 grade Celsius, planta va avea unele probleme de adaptare.

Este foarte important sa ii asiguram confortul necesar atat pentru a se dezvolta in perioada de crestere si vegetatie, cat si a intra in repausul vegetativ de care are nevoie.

Daca nu va reusi sa intre in repausul vegetativ de care are nevoie in perioada rece a anului, toamna si iarna, atunci exista riscul ca in anul urmator, Iasomia de Madagascar sa nu mai produca flori.

Aceasta planta are nevoie de lumina si, din acest motiv, este recomandata amplasarea intr-un spatiu cu multa lumina, insa, atentie, ferit de razele directe ale soarelui.

Iasomie de madagascar. Sfaturi despre ingrijire

Ingrijire Iasomie de madagascar
Ingrijire Iasomie de madagascar

Iata cum sa ingrijesti o Iasomie de Madagascar. Fertilizarea se recomanda a fi facuta bilunar in perioadele de crestere, cu ingrasaminte specifice plantelor cu flori. Pot fi folosite si batoanele fertilizante de culoare rosie, insa acestea vor fi aplicata o data la doua luni. Este recomandat ca toamna si iarna, aplicarea ingrasamantului sa fie oprita pentru a permite plantei sa intre in repausul vegetativ.

Se mai recomanda ca, in fiecare an, dupa caderea florilor, Iasomia de Madagascar sa fie transplantata si, tot dupa caderea florilor, este important sa se taie partile uscate ale plantei si sa se scurteze ramurile in forma pe care ti-o doresti.

Citeste si: Cum sa cresti Arborele lalea. Inmultire, ingrijire, boli si daunatori

Daca vrei sa iti faci o idee despre cat de mult ar trebui sa tai, iti spun ca este recomandat sa scurtezi ramurile la o treime din lungimea lor totala.

Trebuie sa mai stii ca nu este obligatoriu ca pamantul din ghiveci sa fie schimbat in fiecare an, insa la 2-3 ani aceasta actiune este benefica plantei. De altfel, daca sunt respectate conditiile de mediu si de crestere, Iasomia de Madagascar poate trai pana la 10 ani.

De asemenea, este recomandat, ca in perioadele calduroase, frunzele plantei sa fie pulverizate cu apa.

Trebuie sa mai stii ca daca Iasomia de Madagascar se dezvolta foarte mult pe verticala, atunci este recomandata palisarea, adica legarea tulpinilor.

Boli si daunatori Stephanotis floribunda

Stephanotis floribunda
Stephanotis floribunda

Boli si daunatori la Iasomie de Madagascar. Daca se respecta conditiile de mediu si de crestere, Iasomia de Madagascar nu se imbolnaveste, fiind o planta extrem de rezistenta la boli.

Dintre daunatori, acarienii, paduchii lanosi si paianjenul rosu comun sunt cel mai des intalniti.

Daunatorii pot fi combatuti cu produse omologate din magazinele de specialitate. Asadar, in caz ca intampini anumite probleme, trebuie sa faci o vizita la o farmacie fitosanitara.