Cum sa cresti Arborele lalea. Inmultire, ingrijire, boli si daunatori
Cum sa cresti Arborele lalea. Inmultire, ingrijire, boli si daunatori

Cum sa cresti Arborele lalea. Inmultire, ingrijire, boli si daunatori


Arborele lalea, arborele cu lalele sau Liriodendron tulipifera, cum este cunoscut de botanisti, este un arbore ornamental care poate atinge o inaltime de 24 de metri, avand o latime de 12.  Desi este originar din sud-estul Americii de Nord, Arborele lalea s-a adaptat foarte bine si la noi.

Cum sa cresti Arborele lalea. Inmultire, ingrijire, boli si daunatori – Cuprins:

Inmultire Arborele lalea

Liriodendron tulipifera
Liriodendron tulipifera

Propagarea acestui arbore poate fi facuta fie prin seminte, fie prin butasi. Daca ai deja un astfel de arbore in gradina ta, inmultirea prin seminte iti este la indemana. Trebuie sa stii ca Arborele lalea sau Liriodendron tulipifera infloreste primavara si va acea fructe in toamna. Semintele sunt grupate ca intr-un con.

Este important de retinut ca semintele sunt foarte rezistente in mediul lor natural, motiv pentru care pot rezista in solul superficial chiar si patru ani, inainte de a incolti.

Desigur, semintele pot germina imediat ce ajung in sol, iar primele frunze pot sa apara dupa mai putin de o luna sau chiar dupa ani buni, in functie de conditiile meteo.

Pentru a nu ajunge in situatia de mai sus si a controla cumva inmultirea, este indicat sa recoltezi conul cu seminte cand acestea au o nuanta de bej.

Poti depozita apoi aceste fructe in loc uscat pentru a favoriza desprinderea individuala a semintelor pe care, fie le plantezi in gradina, fie le depozitezi in containere, de preferinta vidate, pe care sa le pastrezi in frigider cat crezi ca ai nevoie.

Citeste si: Frunze lipicioase la trandafiri. Cum sa rezolvi acest lucru si care este cauza

Este important ca, inainte de a planta semintele, acestea sa fie stratificate timp de 60 pana la 90 de zile intr-un loc rece si umed. Abia dupa asta, semintele pot fi plantate in containere mici. Puietii vor fi protejati de arsita si vor fi numai buni de plantat abia dupa doi ani.

Inmultirea prin butasi se face prin recoltarea butasilor de 18 centimetri, poate chiar mai mari, undeva in toamna.

Ramura trebuie taiata chiar in zona de prindere de compacul-mama. Ramura se va inmuia intr-o galeata de apa in care a fost adaugata solutie pentru inradacinare. Ulterior, ramura se va planta la o adancime de aproximativ 8 centimetri si va fi acoperita cu un vas de plastic… sau o folie, astfel incat sa fie mentinuta umiditatea.

Cel mai probabil, butasul va prinde radacina in cel mult o luna si va fi pregatit de plantarea in gradina undeva in primavara.

Arborele lalea. Conditii de crestere

Flori arborele lalea
Flori arborele lalea

Arborele lalea are nevoie de un spatiu bine luminat, insa ferit de razele directe ale soarelui. In plus, daca planta este tanara si nu a inflorit, are nevoie de o lumina difuza.

Daca in primii ani de viata poate fi protejat de umbra unor arbori mai mari, atunci Arborele lalea se va dezvolta mai bine si va fi ferit de arsuri la nivelul frunzelor.

Este important de retinut ca acest arbore tolereaza bine soarele puternic, insa doar daca temperaturile nu depasesc 30 de grade Celsius. In ceea ce priveste temperatura minima, Liriodendrum tulipiferum nu tolereaza temperaturi mai mici de 8 grade Celsius.

Solul preferat este cel fertil, insa acest arbore se adapteaza solurilor nisipoase sau usor lutoase. Are nevoie, de asemenea, de un sol cu un pH de cel mult 7, deoarece excesul de calcar poate influenta negativ dezvoltarea acestui arbore.

In plus, este important ca solul sa aiba un drenaj cat mai bun, deoarece arborele este afectat de excesul de umiditate la nivelul solului. In mediul natural, il vei gasi pe marginea sau in apropierea cursurilor de apa.

Ingrijire Arborele lalea

Floare arborele lalea
Floare arborele lalea

Poate cel mai important de stiut este faptul ca in mediul lui natural, Liriodendrum tulipiferum are parte de ceva ploaie, motiv pentru care, daca vrei sa il adaptezi in gradina ta, trebuie sa ai mare grija la necesarul de apa.

Astfel, se recomanda udarea frecventa astfel incat pamantul sa se mentina reavan, fiind un arbore care nu tolereaza seceta. Sigur, daca ploua…nu e cazul sa mai intervenim suplimentar, evident. Trebuie sa mai stii ca fertilizarea este importanta si recomandata in perioada vegetativa.

Citeste si: Schema tratament trandafiri. Cum sa ii stropesti si ce produse sa folosesti

Plantarea se va face doar primavara, cand temperatura nu mai scade sub 5 grade Celsius si este esential ca plantarea sa fie facuta cu plante cu balot, adica plante ale caror radacini sunt acoperita cu pamantul in care s-au dezvoltat.

Taierile pot fi facute doar la finalul iernii sau primavara foarte devreme si sunt mai degraba lucrari de toaletare, in sensul ca se recomanda doar indepartarea ramurilor bolnave, uscate.

Este important sa te asiguri ca Liriodendrum tulipiferum este ferit de vanturi puternice, care pot duce la uscarea ramurilor.

Boli si daunatori ai Arborelui lalea

Arborele lalea
Arborele lalea

Cele mai cunoscute boli sunt patarea fruzelor, mucegaiul, dar si uscarea frunzelor din cauza arsurilor provocate de razele soarelui.

Dintre daunatori, trebuie spus ca Liriodendrum tulipiferum este mai degraba afectat de diferite tipuri de omizi care pot ataca frunzele arborelui, dar si de afide.

In principiu, daca se asigura conditiile de vegetatie de baza- lumina, sol, umiditate, caldura, nu ar trebui sa apara imbolnaviri.