Cum sa cultivi ienupar. Plantare, ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Cum sa cultivi ienupar. Plantare, ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Cum sa cultivi ienupar. Plantare, ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Ienuparul apartie speciei Cupresacee si curpinde peste 60 de tipuri de plante, destul de cunoscute si raspandite chiar si la noi in tara. Daca ar fi sa vorbim despre ienupar, atunci cred ca rasfat este cuvantul care defineste aceasta familie.

Este important sa stii ca, desi este o planta rasfatata, ienuparul este, totodata si extrem de rezistent, motiv pentru care il poti gasi in zone aride, nevoile de umiditate fiind destul de limitate. Se simte destul de bine in zone unde vara torida alterneaza cu iarna aspra, cu temperaturi extreme.

Cum sa cultivi ienupar. Plantare, ingrijire, inmultire – Cuprins:

Inmultire ienupar

Inmultire ienupar
Inmultire ienupar

Inmultirea ienuparului se poate face prin trei modalitati: butasirea, plantarea semintelor, dar si prin marcotaj. Butasirea in sera sau in solar cu pat cald se face prin utilizarea de butasi semilemnificati, insa neaparat in conditii de ceata artificiala.

Inmultirea prin marcotaj se poate face in lunile martie-aprilie si se recomanda taierea ramurilor tinere, care abia s-au dezvoltat.

Inmultirea prin seminte se face imediat dupa recoltarea acestora, undeva in luna octombrie. Este de retinut ca aceasta varianta nu este cea mai recomandata deoarece germinatia va fi dificila si lenta. Totusi, daca pastrezi samanta in conditii optime, o poti planta primavara, iar germinatia va fi una mai buna.

Cum sa cultivi ienupar

Cum sa cultivi ienupar
Cum sa cultivi ienupar

Ienuparul (Juniperus communis) prefera solurile uscate, drenate. Nu se simte deloc bine in solurile umede si, din acest motiv, daca alegi sa il cultivi in ghiveci, nu ar strica sa adaugi un strat serios de nisip pentru a creste capacitatea de drenare a solului. Daca vei cultiva ienuparul in gradina ta, trebuie sa stii ca aceasta planta prefera solurile alcaline sau cu pH neutru.

In ceea ce priveste lumina, ienuparul este ceva mai pretentios si are nevoie de destul de multa lumina. Adadar, recomandarea specialistilor este sa alegi o zona a gradinii in care ajung cu usurinta razele soarelui. Se va adapta si la conditii de semiumbra, dar este, oricum, recomandata expunerea la soare.

Citeste si: Cum sa cultivi turmeric. Beneficii, plantare, boli si daunatori

Ienuparul este ceva mai putin pretentios cu privire la temperatura, reusind sa se adapteze atat temperaturile crescute, cat si celor scazute.

Necesarul de apa difera in functie de varsta plantei. In cazul ienuparului tanar si radacina este mai putin dezvoltata, este necesar ca irigarea sa fie facuta mai des. Daca ienuparul este matur, atunci irigarea se va face mai rar, iar daca este cultivat in gradina, atunci udarea trebuie facuta doar in perioade de seceta extrema.

Atentie la ienuparul cultivat in ghiveci. Acesta trebuie udat de cel mult doua ori pe saptamana, fiind insa atent ca apa sa nu stagneze in sol.

Ingrijire ienupar

Fructe de ienupar
Fructe de ienupar

In cazul ienuparului, este recomandata fertilizarea, iar specialistii ofera trei abordari in acest sens. Prima dintre ele este cu ajutorul gunoiul matur de grajd, pe care se recomanda sa il amesteci in solul din jurul plantei in sezonul rece.

Cea de-a doua optiune este folosirea unui ingrasamant lichid pentru plante cu flori, substanta care se aplica lunar, mai ales la plantele cultivate in ghivece. In fine, cea de-a treia abordare propune administrarea unui ingrasamant granular cu eliberare lenta, mai ales primavara, ceea ce ofera plantei posibilitatea de a dezvolta mai bine peste an.

Pentru a se putea dezvolta cat mai bine, ienuparul trebuie tuns. Aceasta actiune asupra plantei are, pe de o parte, menirea de a da acesteia forma dorita si, pe de alta parte, pentru a impiedica o dezvoltare haotica, dezordonata.

Trebuie sa mai stii ca este recomandat ca taierea sa fie facuta fie primavara, fie toamna si, totodata, este important sa acorzi mare atentie acestei actiuni. Inainte de a trece la taierea sau modelarea propriu-zisa a plantei, este recomandat sa indepartezi lemnul mort.

Boli si daunatori Juniperus communis

Juniperus communis
Juniperus communis

Daca te decizi sa plantezi ienupar in gradina ta, trebuie sa stii ca, din punctul de vedere al bolilor si alo daunatorilor, nu ai mari motive de ingrijorare. Ienuparul se apara destul de bine atat de boli, cat si de daunatori.

Totusi, in ceea ce priveste daunatorii, afidele, paduchii testosi, omidele si insectele cu solzi pot pune, uneori, probleme. Afidele, printre care cosinila, se hranesc cu seva plantei si, prin acest mecanism, vor slabi planta. Cu o imunitate slabita, ienuparul devine vulnerabil la atacurile fungilor.

In ceea ce priveste bolile, poate cea mai cunoscuta este cancerul bacterian. Daca incerci sa respecti conditiile de mediu de care ienuparul are nevoie pentru a se dezvolta si apelezi la magazinele de specialitate cand apar probleme, nu ar trebui sa ai prea mari batai de cap.