Cum sa plantezi Dracaena. Sfaturi despre ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Cum sa plantezi Dracaena. Sfaturi despre ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Cum sa plantezi Dracaena. Sfaturi despre ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Dracaena este o planta decorativa, cu aspect de arbust mediu, originara din Africa tropicala. Desi este o planta cu origini „exotice‟, nu este deloc greu de cultivat si de ingrijit. Totusi trebuie sa stii cate ceva despre ingrijire, inmultire, dar si care sunt bolile ori daunatorii.

Cum sa plantezi Dracaena. Sfaturi despre ingrijire, inmultire, boli si daunatori – Cuprins:

Inmultire Dracaena

Inmultire Dracaena
Inmultire Dracaena

Dracaena sau Copacul dragon se inmulteste pe cale vegetativa, prin butasii taiati din cresterile terminale de la baza tulpinii. De asemenea, pot fi taiate si fragmente din tulpina, conditia fiind ca acestea sa aiba cam 15 centimetri lungime si cel putin doua perechi de frunze.

Este importanta udarea si pudrarea bazei butasilor cu Radistim si introducerea acestuia intr-un substrat din turba si nisip, similar celui in care vegeteaza planta mama.Inradacinarea butasilor se face in conditii de umiditate si temperaturi ridicate.

Trebuie sa tii cont ca partea de butas pe care o ingropi in substrat sa nu aiba frunze.

De asemenea, pentru mentinerea temperaturii optime si a umiditatii atmosferice, vasul in care a fost pus butasul poate fi acoperit cu o folie de plastic.

Conditii de crestere Copacul dragon

Conditii de crestere Dracaena
Conditii de crestere Dracaena

Dracaena are nevoie de un substrat afanat, permeabil. Se simte foarte bine intr-un amestec realizat din doua treimi turba si o treime nisip sau, in absenta acestuia, doua treime pamant de flori pe baza de turba si o treime nisip. Este important ca apa sa circule, pentru ca stagnarea acesteia nu este benefica plantei.

In ceea ce priveste temperatura, planta are nevoie de o temperatura constanta, nu foarte ridicata. Se simte cel mai bine la aproximativ 22 de grade Celsius si este indicat ca temperatura sa nu scada sub 10-12 grade. Este indicata cultivarea in zone ferite de curentii de aer puternici.

Citeste si: Cum sa scapi de paduchi verzi la trandafiri cu decoct de cenusa

Dracaena prefera spatiile luminoase, insa trebuie ferita de razele directe ale soarelui. Daca o cultivi in interior, o poti plasa sa 2 metri distanta de o fereastra cu orientare sudica. Daca nu au suficienta lumina, frunzele se vor decolora.

Udarea este recomandata la 4-5 zile distanta, cu aproximativ o jumatate de litru de apa pentru o planta de 50 de centimetri inaltime. Solul trebuie mentinut reavan, insa nu ud.

Planta are nevoie de o umiditate a aerului mai ridicata. Din acest motiv, este indicata pulverizarea zilnica a frunzelor cu apa. Poti spori umiditatea la nivelul aerului daca plasezi ghiveciul pe o farfurie cu nisip umed.

Ingrijire Dracaena

Ingrijire Dracaena
Ingrijire Dracaena

Fertilizarea se face cu ingrasaminte pentru plante decorative prin flori , fiind utile cele cu un continut ridicat de azot, de tipul NPK. 

Pot fi utilizate si batoanele de la Substral, care pot fi administrate o data la doua luni in perioada februarie-octombrie. Apoi, in perioada octombrie-februarie, cantitatea de ingrasamant se reduce la jumatate.

Daca vrei ca plantele sa arate bine, atunci specialistii te sfatuiesc sa stergi frunzele de praf cu o carpa moale si sa pulverizezi apa pe ele. Nu sunt recomandate produsele chimice care dau luciu frunzelor.

In cazul in care Dracaena este cultivata in interior, atunci trebuie sa schimbi ghiveciul o data la cel mult 2-3 ani. Transplantarea plantei intr-un ghiveci nou se va face neaparat primavara. In plus, inlocuirea substratului de la suprafata ghiveciului va fi inlocuita in fiecare an.

Citeste si: Cum sa faci un ingrasamant natural pentru trandafir japonez

Trebuie sa mai stii ca, odata ce planta ta a atins inaltimea dorita, atunci poti aplica taieri pentru modelarea formei dorite. Este important de retinut ca poti face asta doar primavara si ca este obligatoriu sa folosesti instrumente dezinfectate pentru aceasta actiune.

In plus, o planta care imbatraneste, adica depaseste varsta de 2 ani, va avea frunzele de la baza mai galbene, insa acesta poate fi si un semn al umiditatii excesive sau, din contra, al lipsei de apa. Trebuie sa verifici ce se intampla cu planta ta.

Daca cresti Dracaena in ghiveci, se recomanda ca pe timpul verii sa il scoti in gradina si sa il plasezi intr-un loc umbrit. In functie de ingrijire si de conditiile de crestere pe care i le oferi, Dracaena poate trai intre 5 si 15 ani.

Dracaena. Boli si daunatori

Dracena
Dracena

Decolorarea frunzelor este data de lumina insuficienta, pe cand aerul mult prea uscat din incapere va duce la uscarea varfului frunzelor.

O umiditatea prea mica sau prea mare la nivelul solului va duce la ofilirea frunzelor si la caderea acestora, lasand tulpina goala.

Dracaena mai poate fi afectata de afide, care lasa niste substante lipicioase pe frunze, dar si de acarieni sau de paduchii lanosi.