Cum sa plantezi cu succes pomi fructiferi. Cele mai frecvente greseli!
Cum sa plantezi cu succes pomi fructiferi. Cele mai frecvente greseli!

Cum sa plantezi cu succes pomi fructiferi. Cele mai frecvente greseli!


Cum sa plantezi cu succes pomi fructiferi, chiar daca esti la prima experienta de acest gen. Pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru sadirea corecta a puietilor.

Greseli de evitat atunci cand sadesti pomii fructiferi

Cum sa plantezi cu succes pomi fructiferi
Cum sa plantezi cu succes pomi fructiferi

Un pom fructifer este un arbore care produce fructe comestibile. Toti pomii fructiferi apartin increngaturii plantelor cu flori (Angiosperme), fructele acestora fiind, din punct de vedere botanic, ovare maturizate si care contin una sau mai multe seminte.

Daca te-ai hotarat sa sadesti in gradina ta pomi fructiferi si te afli la prima experienta de acest gen, trebuie sa ai in vedere mai multe aspecte pentru a te asigura ca vei reusi. Prinderea si dezvoltarea pomului depinde, in mare masura de plantarea corecta.

Citeste si: Cum sa combati fainarea la mar si ce tratamente sa aplici

Atentie trebuie sa acorzi si locului de unde achizitionezi puietul. Este de evitat cumpararea lor de la „colt de strada”. Pentru a va bucura de pomi fructiferi sanatosi, cu rod, cumparati puieti doar din pepiniere sau de la comercianti autorizati.

In momentul in care ati ales pomii, examinati cu atentie radacinile. Acestea trebuie sa fie intacte si cat mai dezvoltate, de culoare deschisa, lucioasa, iar mugurii trebuie sa fie bine formati.

Groapa plantare pom fructifer
Groapa plantare pom fructifer

Printre cele mai frecvente greseli pe care le-ai putea face atunci cand sadesti un pom este si pregatirea improprie a gropilor in care urmeaza sa fie asezate radacinile. Doar asa o sa inveti cum sa plantezi cu succes pomi fructiferi.

Mai exact, gropile nu trebuie sapate si folosite de pe o zi pe alta. Acestea ar trebui facute cu cateva luni inainte pentru a avea timp sa se sterilizeze. Spre exemplu, daca urmeaza sa plantezi in toamna, este recomandat sa le sapi in luna august.

Citeste si: Cum sa aplici ingrasamant la pomii fructiferi si cand este necesar

O alta greseala pe o poti face, se refera si la marimea gropilor. Pe langa faptul ca trebuie facute din timp, acestea ar trebui sa fie si suficient de mari pentru ca radacina sa aiba loc pentru fixare.

Un alt aspect pe care trebuie sa-l ai in vedere este si distanta la care trebuie plantati pomii. Aceasta nu trebuie sa nu fie mai mica de 3.5-4.5 m, asigurandu-se cantitatea necesara de lumina pentru a se dezvolta.

De retinut este faptul ca distanta de plantare trebuie sa fie mai mare pe solurile cu fertilitate ridicata deoarece puietii se vor dezvolta pe masura si vor fi voluminosi. Printre cei mai sensibili pomi fructiferi la acest capitol sunt ciresii, caisii, unele soiuri de mar si par, dar si piersicul.

Cum sa plantezi cu succes pomi fructiferi. Fasonarea radacinilor

Pom fructifer
Pom fructifer

Pentru reusita unei plantari, trebuie sa acorzi atentie maxima radacinilor, inainte de a fi bagate in pamant. Acestea trebuie fasonate sau scurtate (cele principale se scurteaza la 30 cm, iar cele secundare la 9 cm). Daca exista radacini ranite, atunci acestea se vor taia deasupra ranii. De asemenea, cele uscate trebuie indepartate complet.

Cum sa plantezi cu succes pomi fructiferi. Plantarea puietilor nu se face niciodata in pamant inghetat pentru ca nu se vor prinde. De asemenea, trebuie avut in vedere ca radacina sa nu fie plantata prea adanc in pamant.

Pentru plantarea corecta a puietului, se asaza pomul in groapa, in pozitie dreapta, cu punctul de altoire la 3-5 cm deasupra solului, orientat spre nord, dupa care se acopera cu pamant.

Citeste si: Cum sa faci ingrasamant natural din iarba taiata

Pentru a te asigura de o sadire eficienta, ai grija si sa uzi corect. In groapa trebuie turnata suficienta apa (una sau doua galeti). Apoi umple restul spatiului, in care a fost deja asezata radacina pomului, cu pamant, dupa care taseaza cu piciorul.

Este de folos si sa ajuti pomul cu ingrasamant, dar nu cu cel pe baza de azot pentru ca va arde radacina. Este indicat sa folosesti ingrasamant suta la suta ecologic, cum este gunoiul de grajd vechi.

Nu in ultimul rand, trebuie avut in vedere si ca ramurile trebuie retusate acolo unde este nevoie. Taierile post- plantare, asigura prinderea si puterea de crestere.

Astfel, ramurile firave se scurteaza ceva mai mult, si se lasa putin mai lungi pe cele viguroase. Cele ranite, bolnave sau cu diferite defecte se indeparteaza. Nu se lasa cioturi in punctul de ramificare sau deasupra mugureluri.   

Perioada propice pentru plantarea pomilor fructiferi

Cum sa plantezi cu succes pomi fructiferi
Cum sa plantezi cu succes pomi fructiferi

Cum sa plantezi cu succes pomi fructiferi. Plantarea pomilor fructiferi se poate face in doua perioade din an: primavara sau toamna tarziu (cand sunt in repaus vegetativ).

Daca alegi sa plantezi primavara, trebuie sa stii ca pomii fructiferi pot fi pusi in pamant fara probleme in lunile martie-aprilie, inainte de a incepe procesul de inmugurire.

Citeste si: Ingrasamant natural pentru trandafiri. Cum sa il faci si de ce ingrediente ai nevoie

Daca alegi sa sadesti toamna, atunci perioada ideala este din luna octombrie, inainte de a da primul inghet.  Temperaturile trebuie sa fie de cel putin de 2-3 grade Celsius.

In caz contrar, puietul nu se va prinde. Fiind un anotimp caraterizat de ploi din belsug, radacinile se vor prinde cu usurinta in sol. In plus, umiditatea care se acumuleaza va aduce beneficii si vara, cand nevoia de apa creste din cauza perioadelor secetoase.

De stiut este si faptul ca, puietii plantati toamna sunt mai rezistenti la temperaturile scazute din urmatoarea iarna. De regula, pomii fructiferi au rezistenta crescuta la temperaturi extreme Acestia pot rezista la temperaturi de inghet cuprinse intre -26 și -36 grade Celsius.