Cum sa combati fainarea la mar si ce tratamente sa aplici
Cum sa combati fainarea la mar si ce tratamente sa aplici

Cum sa combati fainarea la mar si ce tratamente sa aplici


Cum sa combati fainarea la mar si ce tratamente trebuie sa aplici. Ce trebuie sa stii despre aceasta boala si cum poate compromite productia de mere. De asemenea, iti explicam si cum sa recunosti simptomele, dar si ce solutii exista pentru combaterea bolii.

Fainare la mar. Care sunt cauzele aparitiei acestei boli

Fainare la mar
Fainare la mar

Pentru cei ce nu stiu, fainarea la mar este provocata de ciuperca Podosphaera leucotricha, iar boala a fost descoperita pentru prima data in Statele Unite ale Americii, in anul 1877.

Boala este extrem de periculoasa deoarece se poate manifesta pe toata perioada de vegetatie a marului, pana ce frunzele vor cadea.

Mai mult decat atat, aceasta ciuperca poate ierna sub forma de micelui de rezistenta si se va „ascunde” in solzii care acopera mugurii sau pe lastari. Atunci cand vine primavara, conidiile se vor dezvolta pe micelii.

Citeste si: Schema tratamente mar. Cum sa le aplici si in ce perioada

Fainarea la mar. Atacul acestei boli are loc la sfarsitul lunii si inceputul lunii iunie, insa tratamentele trebuie aplicate preventiv, din luna aprilie.

Temperaturile de germinare ale sporilor sunt cuprinse intre 20 si 22 de grade Celsius, iar umiditatea ridicata va favoriza dezvoltarea acestei ciuperci.

Raspandirea acestei boli se face extrem de usor, cu ajutorul vantului, atunci cand conidiile sunt purtate de vant catre ceilalti pomi fructiferi. In cel mult cinci zile, ciuperca va ataca si alti pomi fructiferi.

Care sunt simptomele si cum sa combati fainarea la mar

Fainarea la mar
Fainarea la mar

Este destul de usor sa observi fainarea la mar, deoarece organele vor fi acoperite de o pulbere cu aspect fainos, care la inceput are culoarea alba, iar apoi devine verde-cenusie.

Frunzele atacate de aceasta boala isi vor indoi varfurile, iar apoi se vor usca si vor cadea. Lastarii afectati vor capata o culoare maro, iar varfurile se vor indoi. Florile sunt atacate, se deformeaza si se vor usca. Legat de fructe, acestea nu vor mai creste si vor cadea din mar.

Pentru a preveni fainarea la mar trebuie sa elimini lastarii afectati, sa arzi ramurile taiate si sa fertilizezi pomii cu ingrasamintele potrivite. Totodata, iti recomandam sa aplici tratamente cu Thiovit Jet sau Fontelis.

Trebuie sa stii ca pentru a trata fainarea la mar nu poti sa eviti tratamentele chimice, asa ca va trebui sa aplici stropiri acestor pomi fructiferi.

Primul produs pe care il poti folosi pentru a combate fainarea la mar este Score. Acesta se aplica intre perioada de dezmugurit si atunci cand au cazut 75% din petale.

Citeste si: Rapan la mar. Cum sa tratezi pomii fructiferi afectati de boala

Poti folosi si Bellis, insa tine minte ca nu se pot aplica mai mult de 4 tratamente pe sezon folosind acest produs. Iti mai recomandam si Cosavet, CTK Sulf sau Cyflamid.

Daca ai constatat deja infectarea marului cu fainare poti aplica Domark. Foloseste acest produs de maximum 2-3 ori pe sezon.

Embrelia este un produs care se aplica la scuturarea petalelor si pana cand fructele vor atinge jumatate din dimensiunea normala. Poti aplica doar doua stropiri in fiecare sezon.

Si Flint Plus este eficient pentru fainarea la mar, insa poti aplica doar 3 tratamente pe sezon, la intervale de 7-14 zile.

Luna Experience se poate folosi din faza de buton roz, pana ce fructele se coc. Nu uita de timpul de pauza de 14 zile si de faptul ca poti face doar un tratament in fiecare sezon.

Zeama sulfocalcica sau polisulfura de calciu tip „MIF” este iarasi eficienta impotriva fainarii.

Alte produse pe care le poti aplica sunt Score, Riza, Shavit, Stroby, Sulfolac, Sulfomat, Sulphur, Systhane Forte, Systane Plus, Thiovit Jet, Topsin, Trineo, Zato, Postalon, Mystic, Orius sau Maccani.