Cum sa instalezi o centrala termica pe gaz in condensatie intr-un apartament si care sunt conditiile tehnice legale ce trebuie indeplinite
Cum sa instalezi o centrala termica pe gaz in condensatie intr-un apartament si care sunt conditiile tehnice legale ce trebuie indeplinite

Cum sa instalezi o centrala termica pe gaz in condensatie intr-un apartament si care sunt conditiile tehnice legale ce trebuie indeplinite


Daca esti si tu printre cei care nu mai vor sa fie dependenti de sistemul de incalzire centralizata, ar trebui sa iei in considerare cumpararea unei centrale termice pe gaz in condensatie. Iata cum sa instalezi o centrala in apartament si care sunt conditiile tehnice legale ce trebuie indeplinite pentru a o putea monta.

Cum sa instalezi o centrala termica pe gaz in condensatie intr-un apartament si care sunt conditiile tehnice legale ce trebuie indeplinite – Cuprins:

Cum sa instalezi o centrala termica in condensatie, care sunt etapele

Centrala termica instalata in baie
Centrala termica instalata in baie

Daca te-ai hotarat sa iti cumperi o centrala termica in condensatie, trebuie sa stii ca prima etapa este sa ceri debransarea de la RADET sau compania de termoficare locala.

Raspunsul il vei primi in maximum 30 de zile, iar debransarea se face doar pe perioada verii. Totodata, puteti solicita avizul de racordare la reteaua de gaze, care trebuie obtinut alaturi de un furnizor autorizat ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementeare in domeniul Energiei).

Amplasarea centralei termice pe perete se face conform schitei de montaj care a fost aprobata de ANRE. Dupa ce veti amplasa centrala termica pe perete, se va face si gaura pentru evacuarea gazelor arse si montarea kitului de evacuare a acestora.

Dupa aceea, se racordeaza centrala termica la circuitul de apa si gaz, dar si racordarea la pompa de condens sau canalul de scurgere. Nu uitati ca dupa ce ati instalat centrala aveti nevoie de procesul verbal pentru receptia lucrarilor instalatiei de gaz dar si cel pentru punerea in functiune a instalatiei de gaze.

Conditii tehnice legale care trebuie indeplinite pentru montarea unei centrale termice pe gaz in condensatie intr-un apartament

Centrala termica pe gaz in condensatie
Centrala termica pe gaz in condensatie

Daca iei in considerare instalarea unei centrale termice pe gaz in condensatie intr-un apartament, trebuie sa stii ca o sa fie nevoie sa indeplinesti anumite conditii tehnice legale.

In primul rand, camera in care se monteaza centrala termica trebuie sa aiba un volum de aer de minimum 18 metri cubi daca este instalata intr-o camera normala sau de 7.5 metri cubi daca o sa o montezi in baie sau bucatarie.

Totodata, camera in care se instaleaza centrala termica terbuie sa aiba ferestre capabile sa cedeze la presiuni de 1.180 Pa sau 0.0118 bar, in cuantul de 0.03 metri patrati pentru fiecare metru cub de volum net din incapere in cazul unei constructii din beton armat sau 0.05 metri patrati in cazul constructiilor din zidarie (caramida, BCA etc.).

Atunci cand o centrala termica se monteaza la bloc, in camera cu un volum de aer de minimum 18 metri cubi trebuie sa existe o fereastra care are minimum 0.54 metri patrati. Daca vei instala centrala in bucatarie, atunci va trebui sa existe minimum o fereastra de 0.225 metri patrati.

Daca stai la casa, fereastra trebuie sa aiba minimum 0.9 metri patrati atunci cand o instalezi intr-o camera normala sau 0.375 metri patrati daca o vei monta in baie sau bucatarie. Totusi, se poate instala o centrala termica in condensatie si in incaperi cu suprafete vitrate (ferestre) mai mici, de minimum 0.2 metri, doar cu conditia instalarii detectoarelor de gaze.

Mai mult, in camera unde se monteaza centrala termica in condensatie, trebuie sa se instaleze si un detector automat de gaz care are limita de sensibilitate de cel putin 2% metan in aer, care sa actioneze automat asupra robinetului de inchidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale, daca geamurile au o grosime mai mare de 4 milimetri.

In locul unde se monteaza centrala termica trebuie sa tineti cont de lasarea unui spatiu gol de minimum 0.4 metri, prin case se permite accesul la dispozitiv. Si in fata centralei termice trebuie sa fie loc liber pentru a putea umbla la ea.

Centrala termica in condensatie trebuie sa aiba si o priza de aer prin care se asigura patrunderea aerului proaspat, care este necesar arderii. Priza de aer trebuie sa aiba minimum 6 centimetri patrati pentru fiecare kW al centralei, insa nu trebuie sa fie mai mica de 100 centimetri patrati. Se va instala priza de aer in partea inferioara a peretelui, la maximum 10 centrimetri de pardoseala.

Afla si cum sa aerisesti caloriferele in mod corect sau cum sa reduci factura la gaze cu peste 30% in fiecare luna daca ai o centrala termica.