Cum sa aerisesti corect caloriferele? Sfaturi pentru a te bucura de caldura toata iarna
Cum sa aerisesti corect caloriferele? Sfaturi pentru a te bucura de caldura toata iarna

Cum sa aerisesti corect caloriferele? Sfaturi pentru a te bucura de caldura toata iarna


Atunci cand sezonul rece se apropie, prima noastra grija este sa ne asiguram de buna functionare a sistemului de incalzire, pentru ca fara caldura nu vom putea locui in acea casa.

Tocmai de aceea, o sa iti aratam cum sa aerisesti corect caloriferele si ce pasi terbuie sa urmezi pentru buna functionare a acestora. Bineinteles, nu vorbim despre caloriferele electrice, pentru ca acestea nu se iau in discutie!

Cand si de ce se aerisesc caloriferele?

Aerisirea caloriferelor
Aerisirea caloriferelor

Aerisirea caloriferelor se face pentru a evita anumite defectiuni care pot aparea la sistemul de incalzire din casa noastra. De regula, aerisirea se face la inceputul sezonului rece, atunci cand pornim si sistemul de incalzire, asta daca locuinta ta este echipata cu o centrala termica proprie.

Se recomanda sa facem aerisirea caloriferelor la sfarsitul lunii octombrie, atunci cand temperaturile incep sa scada si ne pregatim sa pornim centrala. De regula, incalzirea se porneste atunci cand temperaturile scad sub 10 grade Celsius, dar daca sunteti mai frigurosi puteti porni centrala cand doriti. Un termostat este absolut obligatoriu, pentru ca acest dispozitiv ca asigura temperatura pe care o doriti in casa.

Aerisirea caloriferelor se face pentru ca apa din instalatie se poate pierde pe timpul verii prin imbinari, iar daca acest lucru se intampla, atunci agentul termic nu va circula prin tot interiorul caloriferului. Drept urmare, caloriferul nu se va incalzi uniform sau nu se va incalzi deloc. Se poate intampla ca partea de sus sa fie cald, iar in partea de jos acesta sa fie rece.

In cazul in care casa ta este racordata la sistemul de termoficare centralizat, aerisirea caloriferelor se face atunci cand sistemul de incalzire este incarcat cu agentul termic, adica atunci cand au loc probe.

Semne care indica faptul ca trebuie sa aerisesti caloriferele

Aerisire calorifer
Aerisire calorifer

Primul semn care te anunta ca trebuie sa faci o aerisire a caloriferelor este zgomotul din interiorul acestora, adica acel zgomot asemanator cu apa care bolboreseste. Asta inseamna ca aerul nu a fost eliminat complet din interiorul caloriferelor, asa ca acestea nu se vor incalzi cum trebuie.

Atunci cand caloriferul nu se incalzeste in totalitate, inseamna ca agentul termic nu circula cum trebuie in interiorul acestuia. Drept urmare, trebuie sa faci o aerisire ca la carte.

Daca ai reparat centrala, presiunea in instalatie va scadea, iar acest lucru va afecta si sistemul de incalzire care nu va mai functiona la capacitate maxima. Urmatorul pas pe care trebuie sa il faci dupa ce au loc reparatii la centrala este sa aerisesti caloriferele.

Nu uita ca si costurile de incalzire pot sa creasca daca nu aerisesti caloriferele la timp, pentru ca agentul termic nu va ajunge in toata instalatia!

Cum sa aerisesti un calorifer intr-o casa cu centrala termica proprie

Cheie aerisitor calorifer
Cheie aerisitor calorifer

Pentru a face aceasta operatiune, o sa ai nevoie de chei pentru robinetii caloriferelor, pentru tur si retur. De asemenea, o sa mai ai nevoie de o surubelnita si un vas mai mare, unde va curge apa din calorifere.

Primul pas este sa opresti centrala termica si sa incarci instalatia cu apa, pana cand presiunea de la nivelul caloriferelor va depasi valoarea de 1.5 bari. Bineinteles, vorbim despre presiunea in calorifere atunci cand sunt reci!

Dupa aceea, opreste robinetul tur, adica cel superior, pentru ca presiunea din calorifer sa nu creasca, iar apoi opreste si robinetul retur, adica cel inferior.

Urmatorul pas este sa asezi vasul pe care l-ai luat pentru colectarea apei sub aerisitor, pentru ca aici se va aduna apa care va curge din calorifer. Pentru deschiderea aerisitorului poti folosi o surubelnita sau cheile speciale. Initial, va iesi mult aer.

Treptat, deschide si robinetul de retur, iar cand aerul a fost eliberat in totalitate, apa va curge usor. In acest moment, poti inchide robinetul de aerisire, iar apoi deschizi si robinetul de retur la maximum.

Dupa ce ai facut aerisirea tuturor caloriferelor din casa, testeaza sistemul de incalzire, asa ca adauga din nou apa instalatie, pana ce presiunea din calorifere depasteste valoarea de 1.5 bari. Totodata, verifica toate caloriferele pentru a te asigura ca nu exista scurgeri de apa.

Daca centrala ta vine echipata cu un sistem de aerisire automat de la pompa de circulatie, atunci nu va trebui sa faci aceasta operatiune. Asigura-te ca centrala ta are sau nu un aerisitor automat.

Cum sa aerisesti caloriferele intr-un apartament legat la sistemul de incalzire centralizat

Calorifer incalzit
Calorifer incalzit

Daca apartamentul tau nu are o centrala proprie, atunci aerisirea caloriferelor se face in mod diferit, pentru ca agentul termic trebuie golit din toata instalatia blocului. Drept urmare, trebuie sa discuti cu administratorul blocului, pentru ca acesta sa dechida robinetii de la capatul coloanei sau poti face o solicitare la furnizorul de agent termic. Bineinteles, a doua optiune include si costuri suplimentare, de golire si umplere a instalatiei de incalzire.

Dezavantajul major atunci cand casa ta este conectata la sistemul de incalzire centralizat este ca nu vei avea prea multa caldura pe timpul iernii, asa ca va trebui sa suporti si costurile ridicate la intretinere.

Asadar, daca sunteti racordat la o centrala termica sau la un sistem de incalzire centralizat, aveti neaparata nevoie de o aerisire a caloriferelor, pentru a reduce costurile pe timp de iarna si pentru a folosi instalatia la capacitate maxima.