Cum sa folosesti piatra vanata si care este cea mai buna perioada
Cum sa folosesti piatra vanata si care este cea mai buna perioada

Cum sa folosesti piatra vanata si care este cea mai buna perioada


Cum sa folosesti piatra vanata. Afla care este cea mai buna perioada pentru a aplica tratamentele in gradina ta si cum se numeste, de fapt, acest produs pe care il poti gasi in magazine. Mai mult, iti explicam si ce solutie poti prepara folosind piatra vanata.

Cum sa folosesti piatra vanata si care este cea mai buna perioada – Cuprins:

Ce este piatra vanata?

Piatra vanata
Piatra vanata

Daca inca nu stiai, piatra vanata este, de fapt, sulfatul de cupru. Vorbim despre o sare a cuprului cu acidul sulfuric ce se obtine in urma reactiei oxidului de cupru sau a cuprului, cu acidul sulfuric.

Dupa cum poti vedea si in poza, aceasta sare cristalina are o culoare albastra si este un produs care poate fi folosit cu succes in pomicultura sau legumicultura. Sulfatul de cupru se poate aplica in perioada de repaus vegetativ, insa este eficienta si in perioada de vegetatie a plantelor.

Asadar, piatra vanata este extrem de folositoare, insa trebuie sa stii si cum sa o folosesti pentru ca aciditatea acesteia poate arde mugurii, frunzele sau lastarii foarte tineri. Tocmai de aceea, o sa iti explicam si cum sa o utilizezi.

Cum sa folosesti sulfatul de cupru

Cum sa folosesti piatra vanata
Cum sa folosesti piatra vanata

In cazul in care esti incepator in ale gradinaritului, trebuie sa stii ca piatra vanata sta la baza unei solutii ce este foarte utilizata, cunoscuta sub numele de zeama bordeleza (bouillie bordelaise) si numele provine de la localitatea Bordeaux din Franta. In Romania, adjectivul bordelaise a fost adaptat fonetic sub forma „bordeleza”.

Piatra vanata continuta de aceasta solutie va ajuta la distrugerea agentilor patogeni aflati pe tulpinile pomilor fructiferi. Practic, cuprul reduce rezerva de boala de pe tulpina, dar in acelasi timp va patrunde in crapaturile sau spatiile rugoase ale pomilor fructiferi mai batrani si va elimina bolile sau daunatorii care se pregatesc de iernat.

Citeste si: Cum sa faci taierea pomilor fructiferi toamna. Ce trebuie sa stii

In acest fel, vei elimina boli precum rapanul, ciuruirea frunzelor, monilioza sau basicarea frunzelor. Totodata, vei elimina si muschii care se dezvolta mai ales pe pomii fructiferi mai batrani.

Zeama bordeleza poate fi utilizata pentru pomi fructiferi sau arbusti in perioada de repaus vegetativ, dar si in perioadele de vegetatie ale plantelor. Bineinteles, va trebui sa stii si cum sa prepari aceasta solutie, in mod corect.

Pentru a prepara zeama bordeleza ai nevoie de 10 litri de apa, 75 grame de piatra vanata (sulfat de cupru) si 120 grame var stins sau lapte de var. Prima data vei amesteca 5 litri de apa calduta cu sulfatul de cupru pentru a o dizolva in totalitate. Apoi, amesteca varul cu 5 litri de apa, iar la final amesteca foarte bine cele doua solutii pana ce obtii o solutie omogena.

Zeama bordeleza aplicata pe taieturi la mar
Zeama bordeleza aplicata pe taieturi la mar

In cazul in care vrei ca solutia sa fie mult mai eficienta si sa adere mai bine, mai poti adauga si 20 ml de aracet. Concentratia solutiei pe care tocmai ai preparat-o este de 0.75%. Daca vrei o solutie mai puternica va trebui sa maresti cantitatea de sulfat de cuprusul pe care o folosesti.

Daca o aplici in perioada de repaus vegetativ, iti sugeram sa prepari o solutie cu o concentratie de 1-2%. Practic, la 10 litri de apa vei folosi 100 g sau 200 g de piatra vanata.

Tine minte sa prepari solutia in galeti de plastic, evita-le pe cele din metal deoarece zeama bordeleza este coroziva. Poti aplica solutia folosind un vermorel sau o pensula.

Sunt recomandate doua stropiri pentru pomii fructiferi. Prima stropire se face in lunile octombrie sau noiembrie, iar a doua in primavara. Tine cont ca pomii fructiferi trebuie sa fie in perioada de repaus vegetativ si aplica solutia dupa ce ai curatat sau ai taiat pomii, pentru ca piatra vanata va dezinfecta ranile pe care le-ai provocat si va reduce riscurile de infectie.