Cum sa stropesti pomii fructiferi pe timp de iarna
Cum sa stropesti pomii fructiferi pe timp de iarna

Cum sa stropesti pomii fructiferi pe timp de iarna


Cum sa stropesti pomii fructiferi iarna. Chiar daca este sezonul rece, asta nu inseamna ca trebuie sa uitam de pomii din livada. Iata ce tratamente se aplica pe timp de iarna si ce ar trebui sa stii daca si tu iei in considerare stropirea acestora.

Nu uitati ca si pomii au nevoie de ingrijiri speciale, pentru a ne bucura de roade in anul ce urmeaza. Frigul si gerul pot influenta pomii, asa ca daca vrei ca acestia sa se dezvolte cum trebuie, ar fi necesar sa stii ce tratamente trebuie aplicate.

Cum sa stropesti pomii fructiferi iarna

Cum sa stropesti pomii fructiferi iarna
Cum sa stropesti pomii fructiferi iarna

Cum sa stropesti pomii fructiferi iarna. Pentru ca si pomii au nevoie de tratamente atunci cand temperaturile scad sub 0 grade Celsius, trebuie sa stiti care sunt cele mai eficiente operatiuni pentru a ii proteja.

In cazul in care pamantul nu a inghetat, la inceputul lunii decembrie se recomanda sa punem un strat de ingrasamant la baza pomilor.

In acelasi timp, putem sa aplicam un tratament de iarna care include sulfatul de cupru, insa expertii recomanda sa facem acest lucru doar in zilele cand temperaturile sunt de peste 5 grade Celsius.

Citeste si: Cum sa faci mulcirea solului si care sunt avantajele pentru gradina ta

Totodata, la baza pomilor se poate forma un strat de protectie sub forma unui musuroi, din tulpini de porumb, paie sau tulpini de floarea soarelui.

Se recomanda invelirea acestui strat izolator cu tifon ori folie, iar peste sa asezati greutati pentru ca vantul sa nu strice tot.

Nu uitati ca facand aceste tratamente pentru pomii fructiferi, atunci cand vine primavara va va fi mult mai usor si va veti scuti de multe probleme. Aceste tratamente sunt valabile pentru daunatori, dar si pentru a combate diverse boli si ciuperci.

Cum sa stropesti pomii fructiferi iarna. Paduchele din San Jose sau paianjenul rosu, daunatori cunoscuti ai pomilor fructiferi, pot fi indepartati folosind ulei horticol combinat cu insecticid. Aceasta solutie ajuta la intoxicarea si asfixierea larvelor si oualor.

Se recomanda folosirea Ovipron Top, un insecticid sistemic pentru combatarea daunatorilor prin tratamente in afara perioadei de vegetatie. Este posibil sa nu mai gasiti acest produs in magazine, insa puteti cumpara ceva similar recomandat de expertii de la magazinul fitosanitar.

Infectiile cu ciuperci si bacterii pot fi combatute cu ajutorul fungicidelor de contact pe baza de cupru. Cel mai cunoscut produs este zeama bordeleza sau piatra vanata. Este o solutie ieftina si foarte putin toxica. O puteti cumpara gata preparata sau o puteti face acasa. Gasiti o multime de produse pe eMag.ro.

Cum sa aplici tratamentele pomilor fructiferi pe timp de iarna

Pomi fructiferi iarna
Pomi fructiferi iarna

Pentru a aplica tratamentele pentru pomii fructiferi, ar trebui alegeti zilele cand temperaturile dunt de peste 5 grade Celsius si sa respectati cantitatile recomandate de producator.

Nu uitati nici de echipamentul de protectie, adica masca si ochelari, iar in acelasi timp ar trebui sa tineti si animalele de casa departe de zona in care stropiti.

Cum sa stropesti pomii fructiferi iarna. Desigur, zilele cu vant puternic trebuie evitate, la fel si zilele cand exista precipitatii.

Mai intai, aplicati fungicidul, iar apoi uleiul horticol pentru ca acesta va fi aplicat sub forma unei pelicule subtiri pe ramurile pomilor.

In cazul in care aplicati prima data uleiul horticol, zeama bordeleza nu isi va mai face efectul, pentru ca acesta este pe baza de contact.

Pentru a va asigura ca terminati repede procesul de stropire, se recomanda utilizarea unui prelungitor pentru stropitor. Nu de alta, dar nu va mai fi nevoie sa folositi scara si sa pierdeti timpul.

La sfarsitul lunii februarie, pentru pomii fructiferi se face stropirea „albastra”, utilizand produse ce au la baza cupru precum zeama bordeleza, Funguran OH 50 WP, Champion 77 WP sau Curzate Manox.