Cand se stropesc pomii cu piatra vanata si cum sa faci asta in mod corect
Cand se stropesc pomii cu piatra vanata si cum sa faci asta in mod corect

Cand se stropesc pomii cu piatra vanata si cum sa faci asta in mod corect


Cand se stropesc pomii cu piatra vanata. Cum sa faci aceasta operatiune in mod corect, dar mai ales care este perioada ideala pentru a aplica tratamentul pentru pomii fructiferi din livada ta. Iata ce trebuie sa stii!

Cand se stropesc pomii cu piatra vanata si cum sa faci asta in mod corect – Cuprins:

Ce rol are sulfatul de cupru

Stropiri pomi fructiferi
Stropiri pomi fructiferi

Pentru cei ce nu stiu, piatra vanata sau sulfatul de cupru este o sare cristalina a carei culoare este albastra si care se utilizeaza ca dezinfectand, fungicid, bactericid sau chiar si fertilizant.

Daca sulfatul de cupru se amesteca impreuna cu varul stins si apa atunci vei obtine zeama bordeleza. Tratamentele au ca scop prevenirea bolilor fungice sau bacteriene sau tratarea acestora.

Un tratament cu sulfat de cupru fara var se poate face doar in perioada de repaus vegetativ, adica pe timpul iernii. In caz contrar, soltia acida va arde mugurii sau lastarii si intreaga productie poate fi afectata.

Totusi, daca este aplicat in perioada de repaus vegetativ, sulfatul de cupru are rolul de a reduce rezerva de boli sau daunatori. Solutia intra in crapaturi sau in locuri mai greu accesibile si astfel se elimina daunatorii care ierneaza in acele spatii.

Totodata, piatra vanata tine la distanta boli precum monilioza, rapanul, baiscarea frunzelor sau ciuruirea frunzelor. Drept urmare, o sa ai pomi fructiferi sanatosi si lipsiti de boli sau daunatori.

In perioada de vegetatie, piatra vanata se foloseste doar in combinatie cu var stins si apa. Asadar, in aceasta perioada se aplica tratamentele doar cu zeama bordeleza

Cand se stropesc pomii cu piatra vanata. Cum sa faci solutia

Cand se stropesc pomii cu piatra vanata
Cand se stropesc pomii cu piatra vanata

Cand se stropesc pomii cu piatra vanata. Acum ca stii in ce perioada se aplica tratamentele, ar fi bine sa stii si cum sa prepari o solutie cu concentratie de 3% sau 5%.

Ei bine, pentru o solutie cu concentratie de 3% o sa ai nevoie de 300 g sulfat de cupru amestecat cu 10 litri de apa.  Pentru o solutie mai puternica, va trebui sa folosesti mai mult sulfat de cupru, insa 3% va fi de ajuns pentru a mentine pomii fructiferi sanatosi.

De regula, se aplica doua tratamente cu piatra vanata, unul in lunile octombrie-noiembrie si cel de-al doilea dupa ce ai facut taierile de intretinere sau de curatare. Rolul celui de-al doilea tratament este de a cicatriza ranile provocate prin taiere.

Citeste si: Cum sa folosesti zeama bordeleza si cum se aplica

Mare atentie! Tratamentele se vor efectua doar atunci cand temperaturile depasesc 5 grade Celsius, nu exista vant puternic si nu exista nici sanse de precipitatii. In cazul in care vor exista precipitatii imediat dupa ce ai tropit, tratamentele trebuie efectuate din nou. Asadar, mare atentie cand se stropesc pomii cu piatra vanata si cum sa aplici tratamentele!

Mai mentionam faptul ca piatra vanata se aplica doar cu apa. Sub nicio forma nu va trebui sa faci un tratament in care adaugi si ulei horticol.

In cazul in care locuiesti intr-o zona in care temperaturile au crescut si ai observat ca pomii au intrat in perioada de vegetatie nu uita ca piatra vanata se va folosi doar amestecata cu var stins!