Solutie de piatra vanata pentru rosii. Cum sa o aplici si ce concentratie trebuie sa aiba
Solutie de piatra vanata pentru rosii. Cum sa o aplici si ce concentratie trebuie sa aiba

Solutie de piatra vanata pentru rosii. Cum sa o aplici si ce concentratie trebuie sa aiba


Solutie de piatra vanata pentru rosii. Afla cum sa aplici solutia pentru tomatele din gradina ta, cand trebuie efectuat tratamentul, dar si ce concetratie trebuie sa aiba. Ce trebuie sa stii si pentru ce este utila.

Solutie de piatra vanata pentru rosii. Cum sa o aplici si ce concentratie trebuie sa aiba – Cuprins:

Ce este piatra vanata

Rosii stropite
Rosii stropite

Pentru cei ce nu stiu, piatra vanata mai este cunoscuta si ca sulfatul de cupru. Acesta reprezinta unul dintre cele mai vechi fungicide care se folosesc pentru a trata bolile plantelor sau ale pomilor. Totodata, substanta se foloseste cu succes si in viticultura.

Piatra vanata este o substanta autorizata pentru agricultura ecologica si in acelasi timp se foloseste pentru a elimina carentele de cupru care duc la nasterea bolilor precum mana.

Practic, piatra vanata reprezinta o sare a cuprului in reactie cu acidul sulfuric. Are o culoare albastra si de multe ori este folosita pentru a prepara zeama bordeleza, in combinatie cu varul stins sau hidroxidul de calciu.

Aceasta solutie de piatra vanata la rosii este utila pentru a tine la distanta boli precum patarea bacteriana a tomatelor, patarea frunzelor, antracnoza, mana, rugina sau antracnoza.

Atunci cand aplici stropirile, acorda o atentie deosebita si pentru suprafata inferioara a frunzelor, pentru a te asigura ca tratamentul isi va face treaba. Nu uita ca primele semne ale bolilor se pot observa mai ales pe partea inferioara a frunzelor.

Solutie de piatra vanata pentru rosii. Cum sa aplici solutia la tomate

Solutie de piatra vanata pentru rosii
Solutie de piatra vanata pentru rosii

Pentru a prepara aceasta solutie o sa ai nevoie de 100 grame de piatra vanata, 100 grame de var stins si 10 litri de apa. Asadar, o sa prepari o solutie cu o concentratie de 1%.

Mare atentie! Solutia este coroziva asa ca va trebui sa o prepari intr-o galeata sau intr-un recipient de plastic. In niciun caz nu trebuie sa folosesti metal.

Prepararea solutiei este destul de simpla, prima data dizolva piatra vanata sau sulfatul de cupru in 5 litri de apa, iar apoi varul stins in 5 litri de apa. Amesteca foarte bine solutia si aplic-o in aceeasi zi, nu o lasa sa stea de pe o zi pe alta.

Va fi nevoie sa aplici 4 tratamente cu zeama bordeleza pe parcursul unui an. Primul tratament se va aplica dupa plantare, asadar mare atentie la acest lucru.

Citeste si: Schema tratament tomate. Cum si cand sa faci stropirea rosiilor

Dupa aceea, urmatorul tratament se va aplica la aproximativ 4 saptamani de la prima stropire. Cel de-al treilea se va aplica inainte de inflorire, iar ultimul tratament cu solutie de piatra vanata pentru rosii se aplica dupa ce plantele au inflorit, in perioada de formare a fructelor.

Mai trebuie mentionat faptul ca tratamentele se aplica doar in zilele fara precipitatii sau vant. Totodata, este indicat sa aplici tratamentele dimineata sau dupa masa, sub nicio forma nu trebuie aplicate in timpul zilei atunci cand temperaturile sunt foarte ridicate.

Mai mult, trebuie sa stii ca dupa aplicarea tratamentului cu zeama bordeleza exista si un timp de pauza de 2 saptamani. Timpul de pauza se refera la numarul de zile necesare sa treaca de la aplicarea tratamentului si pana la recoltarea tomatelor in vederea consumului.