Cum sa iti dai seama daca un pepene este bun fara sa-i faci dop
Cum sa iti dai seama daca un pepene este bun fara sa-i faci dop

Cum sa iti dai seama daca un pepene este bun fara sa-i faci dop


Acum ca a venit sezonul pepenilor, este foarte important de stiut cum sa cumperi unul bun fara sa ii faci dop. Stim cu totii ca la inceputul verii este un pic dificil sa gasim un pepene copt, dar daca tii cont de aceste sfaturi nu vei avea niciun fel de probleme.

Daca vei taia pepenele si il vei lasa afara, este important de stiut cum sa scapi de muste pe timp de vara. De asemenea, daca stai la soare prea mult dupa ce ai mancat pepenele, trebuie sa stii cum sa calmezi arsurile solare 100% natural.

Cum sa iti dai seama daca un pepene este bun fara sa-i faci dop – Cuprins:

Cand se coc, de fapt, pepenii romanesti si ce trebuie sa stii

Pepene copt
Pepene copt

Mai intai de toate, trebuie sa stim exact cand se coc pepenii romanesti, pentru ca la piata vei gasi pepeni pe care comerciantii ti-i vor vinde ca fiind de la noi din tara, desi ei sunt de import.

Stim cu totii ca in trecut, pepenii se gaseau in piete dupa jumatatea lunii iunie sau la inceputul lunii august. Totusi, producatorii romani au inceput sa „ajute” pepenii cu metode chimice, pentru a se coace. Este vorba, bineinteles, si de marirea profitului pentru ca daca pepenii sunt vanduti mai devreme, pretul este mai bun.

Desigur, pepenii romanesti sunt mult mai buni ca cei de import care nu au fost fortati sa se coaca. Asa ca, este important de unde cumparati pepenele. Va fi foarte usor de identificat un fermier roman fata de intermediarul care vinde pepenii in piata, asa ca daca vrei sa cumparati o lubenita romaneasca alegeti fermierul.

Daca veti desface pepenele si veti vedea seminte albe, care nu s-au dezvoltat, asta inseamna ca acesta ar putea contine Forchlorfenuron, o substanta chimica folosita pentru a forta cresterea si coacerea miezului pepenilor. Aceeasi substanta se foloseste pentru struguri sau kiwi, dar este interzisa in Europa.

Totusi, expertii spun ca mai exista pepeni cu cateva seminte albe, necoapte, dar acestea pot fi din cauza conditiilor meteo. Pur si simplu samanta aceea este stearpa, pentru ca nu au suficient timp sa se coaca.

Cum sa cumperi un pepene copt fara sa ii faci dop

Codita pepene copt
Codita pepene copt

Ei bine, pentru a cumpara un pepene copt fara sa ii faci dop, trebuie sa aplici cateva dintre sfaturile urmatoare. Nu este dificil si te vei bucura de pepeni copti toata vara.

In primul rand, nu cumpara pepeni verzi care au coaja ingalbenita, pentru ca este un semn ca acestia au fost tinuti o periodada mai lunga pana sa ajunga pe tarabele din piata.

Aspectul coditei este si el extrem de importanta: daca pepenele este crud, codita este verde, iar la cei care au fost depozitati o perioada lunga de timp aceasta este uscata. Totusi, vorbim despre pepenii din piata, pentru ca cei din supermarketuri sunt depozitati la rece si pepenii se pot pastra proaspeti mai mult timp.

Nu uita sa apesi pe coaja pepenului in diferite locuri, iar daca aceasta este moale, inseamna ca nu trebuie sa il cumperi. Un pepene copt are coaja tare.

O alta metoda, daca esti puternic si poti, este sa strangi pepenele in maini, iar daca acesta paraie, atunci este un semn ca cel ales de tine e copt.

Mai mult, daca pepenele pe care vrei sa il cumperi are un loc galben pe suprafata sa inseamna ca acesta a ajuns la maturitate si este un bun. Loveste usor cu degetul si daca auzi un sunet de „gol in interior” este numai bun de mancat.

Atunci cand coaja pepenului are o culoare verde vibranta si o tenta „prafoasa” (datorita pruinei), trebuie sa stii faptul ca acesta nu este copt. Suprafata pepenilor copti este mata si cerata, iar culoarea nu este asa de intensa.

Ultimul sfat si cel mai important, este starea coditei. Daca aceasta este mai uscata, penele este copt si zemos. Dupa cum am zis, evitati pepenii care au o codita foarte uscata, pentru ca acestia au fost depozitati mult timp si nu sunt buni.