Cum sa folosesti azotat de calciu, un ingrasamant mineral pentru plante
Cum sa folosesti azotat de calciu, un ingrasamant mineral pentru plante

Cum sa folosesti azotat de calciu, un ingrasamant mineral pentru plante


Azotat de calciu. Iata cum sa folosesti acest ingrasamant mineral pentru plante, pentru ca si cei mai iscusiti gradinari au nevoie de un pic de ajutor catedata. Acest fertilizzator este ideal pentru cei ce vor sa aiba o productie bogata si sa ajute plantele sa creasca mai repede.

Ce este azotatul de calciu si la ce poate ajuta

Azotat de calciu
Azotat de calciu

Azotatul de calciu este un fertilizator solubil in apa, ce poate oferi plantelor din gradina ta cantitati suplimentare de calciu si azot, adica elementele de baza pentru ca acestea sa reziste la boli si sa se dezvolte in mod corect.

Nu vorbim despre un ingrasamant organic ci de unul chimic, ce este obtinut din amestecul calciului cu azot. Practic, acest azotat de calciu este obtinut amestecand calcar cu acid azotic, iar apoi cu amoniac.

De obicei, azotatul de calciu este folosit de fermieri pentru a obtine o cultura mai bogata, dar asta nu inseamna ca tu nu il poti folosi in mica ta gradina, adica pentru fructe, legume sau plantele din ghiveci.

De ce sa folosesti acest fertilizator pentru plante?

Azotat de calciu ingrasamant
Azotat de calciu ingrasamant

Dupa cum bine stii, plantele isi iau nutrientii din sol, insa ce se intampla cand acestia nu exista in pamant? Ei bine, plantele dezvolta o deficienta, iar asta inseamna ca riscul de boli este destul de mare. Aceste deficiente pot fi tratate folosind azotat de calciu.

In primul rand, poti folosi acest ingrasamant chimic pentru plantele care au o deficienta de calciu sau pentru a preveni acest lucru.

Este extrem de simplu sa iti dai seama daca o planta are sau nu deficienta de calciu, pentru ca frunzele se vor increti.

Citeste si: Cum sa faci copilirea rosiilor si cu ce le stropesti dupa acest proces

De asemenea, se mai pot observa pete maronii. Vestea proasta este ca deficienta de calciu poate afecta productia de fructe, deoarece calciul este un element fundamental pentru dezvoltarea acestora.

Totodata, poti folosi azotat de calciu pentru plantele care au o deficienta de azot. In cazul in care nu stiai, deficienta poate fi observata destul de usor, pentru ca frunzele care sunt mai aproape de tulpina isi se vor ingalbeni.

Aceasta deficienta este fatala daca plantele nu sunt tratate la timp, deoarece azotul este ingredientul principal si fara acest element cresterea poate fi incetinita sau oprita.

Plantele au nevoie de azot pentru a face procesul de fotosinteza, adica pentru a transforma lumina soarelui in energie.

Poate cel mai important este ca azotatul de calciu poate fi folosit pentru a proteja plantele si culturile de boli. Sunt o multime de boli care pot fi prevenite prin folosirea acestui ingrasamant mineral.

Cum sa folosesti si cum sa aplici azotat de calciu la plante

Fertilizator plante
Fertilizator plante

Daca te-ai decis sa folosesti azotat de calciu pentru plantele din gradina ta, precum rosii, ardei vinete sau altele, atunci trebuie sa stii si cum sa il aplici.

In cazul in care folosesti acest fertilizator pentru plantele bolnave adauga patru linguri de azotat de calciu la 4 litri de apa si amesteca foarte bine.

Daca vei folosi azotatul pentru a prevenit anumite boli atunci o sa fie nevoie de o lingura de azotat la fiecare 4 litri de apa.

Bineinteles, produsul pe care il vei cumpara o sa vina si cu instructiuni de folosire, pentru ca este importanta si concentratia acestuia.

Citeste si: Cum sa folosesti gunoiul de pasare ca ingrasamant

Fertilizatorul poate fi aplicat in doua moduri. In primul rand, il poti folosi ca si fertilizator foliar, adica prin pulverizarea pe planta si pe frunzele sau fructele acesteia. Asigura-te ca in acea zi nu o sa ploua si ca temperaturile nu sunt foarte ridicate.

Desigur, acest azotat de calciu paote fi amestecat in sol, mai ales atunci cand vorbim despre un ingrasamant granulat. Presara un strat in jurul plantei, insa mare atentie sa nu fie pe tulpina.

Daca vorbim despre plante care sunt plantate in rand, atunci iti sugeram sa pui ingrasamantul pe mijlocul randului, undeva la 7-8 cm de plante.

Dupa aceea, trebuie sa uzi plantele, pentru ca azotatul sa ajunga la radacinile acestora. Acum ca stii totul despre azotat, iti uram mult succes la gradinarit!