Cum sa faci reintinerirea nucilor batrani si de ce este necesara
Cum sa faci reintinerirea nucilor batrani si de ce este necesara

Cum sa faci reintinerirea nucilor batrani si de ce este necesara


Cum sa faci reintinerirea nucilor batrani. Afla cand este necesar sa faci aceasta operatiune, dar si in ce consta. De asemenea, trebuie sa stii si in ce perioada poti face asta, dar si cum sa procedezi daca nucul incepe sa se usuce.

Cum sa faci reintinerirea nucilor batrani si de ce este necesara – Cuprins:

Reintinerirea nucilor batrani. Cum sa faci asta si in ce perioada

Reintinerirea nucilor batrani
Reintinerirea nucilor batrani

In cazul in care nu stiai, reintinerirea nucilor batrani este esentiala pentru cresterea pomilor, dar mai ales pentru a mentine o recolta bogata.

Daca nu stii cand ar trebui sa faci acest lucru pentru pomii din gradina ta, afla ca este acea perioada cand cresterea nucilor se reduce semnificativ, iar la extremitatile ramurilor vor aparea uscaturi. In acelasi timp, recolta de nuci va scadea destul de mult.

Practic, reintinerirea nucilor consta in taierea ramurilor la jumatate sau la o treime. Unii experti chiar indeparteaza toata coroana pomilor, ramanand numai trunchiul.

Cea mai buna perioada pentru a face taierile de intinerire a nucilor batrani este atunci cand pomii intra in perioada de repaus vegetativ, adica atunci cand au cazut peste 60% din frunze. Pe scurt, in perioada toamna-iarna vei putea taia ramurile fara nicio problema, fara sa afectezi pomii.

Mai mult, atunci cand te ocupi de reintinerirea nucilor batrani va fi necesar sa indepartezi si ramurile concurente, adica cele care cresc foarte aproape una de cealalta. In acest fel, facilitezi circulatia aerului in interiorul coroanei si in acelasi timp ramurile care au ramas vor beneficia de mai multa lumina.

Taieri de intretinere la nuc
Taieri de intretinere la nuc

Nu uita de faptul ca ustensilele cu care tai ramurile trebuie sterilizate pentru a preveni aparitia bolilor. Si inca ceva, daca ramurile pe care le-ai taiat au un diametru mai mare de 4-5 cm, va fi necesar sa acoperi acele taieturi cu un mastic special.

Va fi necesar ca dupa taiere sa aplici si un tratament pe baza de cupru, pentru a te asigura ca nucul va ramane sanatos si nu va fi afectat de boli. Asadar, mare atentie cand te ocupi de reintinerirea nucilor batrani!

In cazul in care ai un nuc batran si acesta a inceput sa putrezeasca la interior sau prezinta anumite scobituri, trebuie sa stii ca va fi indicat sa tai pomul in intregime, de la suprafata solului.

Citeste si: Cum sa tai un nuc si de ce poti lua amenda pentru asta

In acest mod, nucul (Juglans regia) se va reface si pe langa asta, vei putea obtine mai multi puieti pe care sa ii plantezi in gradina. Daca si tu trebuie sa faci acest lucru, afla ca dupa aceasta operatiune va fi necesar sa acoperi cu pamant buturuga ce a ramas pentru ca lastarii sa creasca mai repede si mai vigurosi.

Totusi, trebuie sa stii ca pe buturuga nucului vor creste mai multi lastari, foarte aproape unii de altii. Ei bine, va trebui sa alegi 2-3 lastari care sunt foarte aproape si pe aceeasi parte a buturugii, iar pe ceilalti sa ii tai folosind o foarfeca sau un fierastrau.

Reintinerirea nucilor batrani! Dupa ce au trecut 3-4 ani, se va pastra doar un lastar, iar ceilalti se vor taia. In acest fel, vei reusi sa dai nastere unui singur nuc ce va beneficia de aportul substantelor nutritive de la radacinile deja viguroase.