Cum sa tai un nuc si de ce poti lua amenda pentru asta
Cum sa tai un nuc si de ce poti lua amenda pentru asta

Cum sa tai un nuc si de ce poti lua amenda pentru asta


Cum sa tai un nuc, in mod corect. De ce poti lua amenda pentru asta, chiar daca nucul este la tine in curte. Iata ce trebuie sa stii inainte sa faci aceasta operatiune!

Cum sa tai un nuc. De ce poti lua amenda si cum sa iei autorizatie

Cum sa tai un nuc
Cum sa tai un nuc

In cazul in care aveai impresia ca taierea unui nuc este o operatiune care implica un topor sau o drujba si multa pricepere, iti spunem ca nu este chiar asa. Ei bine, pentru a taia un nuc ai nevoie de o autorizatie!

Ai citit bine, chiar daca nucul se afla la tine in curte, risti o amenda de pana la 10.000 de lei daca vrei sa il tai si nu ai obtinut o autorizatie de la primarie. Chiar daca este vorba despre un singur nuc, ai nevoie de o autorizatie!

Asadar, persoanele fizice si cele juridice care vor sa taie nucii din curtea lor terbuie sa obtina o autorizatie de la Directia pentru Agricultura Judeteana de care apartin.

Citeste si: Cum sa infiintezi o livada de nuci. Ce trebuie sa stii

Mai mult decat atat, trebuie sa depui o cerere cu cel putin o luna inainte de a taia pomul, iar pentru a o obtine se va face o verificare de catre specialistii Directiei pentru Agricultura Judeteana.

Daca inca nu stiai, nucul este o specie de pom protejata de lege, iar acest aspect este reglementat in Legea Pomiculturii nr. 348/2003. Legea spune ca taierea nucilor razleti se va face in baza unei autorizatii si asta indiferent de proprietar.

Iti sugeram sa respecti legea, pentru ca lipsa acestei autorizatii iti poate aduce o amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei. Asadar, mare atentie atunci cand vrei sa tai un nuc!

Nuc cu radacini taiate
Nuc cu radacini taiate

Ar fi bine sa stii si cand ai voie, mai exact, sa tai un nuc de la tine din curte si ce criterii trebuie indeplinite conform Legii pomiculturii. Iata cand este permisa exploatarea si valorificarea arborilor de nuc:

  • atunci cand nucul este complet uscat
  • nucul a fost dezardacinat din cauze naturale
  • nucul se afla pe o suprafata care urmeaza a fi acoperita cu constructii autorizate si taierea nu poate fi evitata
  • nucul are 2/3 din coroana uscata si timp de 5 ani consecutiv nu a produs
  • nucul sau nucii se afla in paduri care se exploateaza pe baza de taieri sau operatiuni ce decurg din aplicarea amenajamentelor

Mai trebuie sa stii ca autorizatia de taiere a nucilor pentru unul din motivele pe care le-am mentionat mai sus se va elibera numai daca proprietarul va face dovada ca a plantat, in prealabil, 3 nuci tineri pentru fiecare nuc ce urmeaza a fi taiat.

In acest caz, comitetele executive vor repartiza solicitatorilor nucii tineri care sunt buni de plantat, din pepinierele cele mai apropiate.