Cum sa faci dezinfectarea solului din solarii sau sere
Cum sa faci dezinfectarea solului din solarii sau sere

Cum sa faci dezinfectarea solului din solarii sau sere


Dezinfectarea solului. Iata cum sa faci acest lucru in solarii sau sere, pentru a te asigura ca stopezi transmiterea sau dezvoltarea bolilor ori a daunatorilor de la un an la altul. Nu uita ca in spatii protejate precum solarii sau sere sunt insecte ce ierneaza la stadiul de ou, nematozi, dar in acelasi timp boli si buruieni.

Dezinfectarea solului. Cum sa faci aceasta operatiune in solarii sau sere

Expertii recomanda sa faci dezinfectia solului in fiecare an, pentru ca bolile sau daunatorii pot afecta culturile pe care urmeaza sa le faci.

Desigur, inainte de a aplica aceste tratamente, va fi necesar sa faci si o curatare a solului, adica sa indepartezi resturile vegetale si sa maruntesti pamantul foarte bine.

Acest lucru este necesar pentru a favoriza o distribuie uniforma a solutiilor pe care urmeaza sa le aplici.

Ar mai trebui sa stii ca dezinfectarea solului se poate face folosind tratamente chimice sau tratamente termice ori chiar folosind caldura soarelui. O sa iti explicam fiecare tratament in parte, pentru a cunoaste toate metodele.

Solarizarea

Solarizarea
Solarizarea

Vom incepe cu cea mai simpla dintre ele si anume solarizarea. Acesta metoda poate fi facuta foarte usor si consta in acoperirea solului cu o folie de plastic transparenta, in lunile caniculare, adica in iulie si august.

Cu ajutorul aceste metode se ridica temperatura solului, in primii 15 cm de la suprafata. Conform expertilor, temperatura solului trebuie sa atinga 60 de grade Celsius, insa inainte de a o aplica ar trebui sa te asiguri ca pamantul este umezit.

Citeste si: Cum sa faci transplantarea orhideelor in alt ghiveci

Urmatorul pas este sa aplici o folie pe suprafata pe care vrei sa o dezinfectezi si apoi sa ingropi marginile in sol. Astfel, temperatura va creste destul de repede si va avea loc dezinfectarea solului. Totul dureaza aproximativ 5-6 saptamani, dupa care vei indeparta folia.

Dupa ce ai terminat, lasa solul sa isi revina timp de doua saptamani, deoarece va fi nevoie de refacerea florei microbiene. In acelasi timp, solul va avea nevoie si de afanare, iar solarul sau sera se va aerisi.

Dezinfectia termica

Dezinfectia solului
Dezinfectia solului

O a doua metoda este dezinfectia termica, iar in acest caz se foloseste abur incalzit la o temperatura de 140 de grade Celsius. Astfel, se va obtine o temperatura de 80 de grade Celsius primul strat de pamant, pana la o adancime de 30 cm.

Totodata, toata metoda dureaza undeva la 6 ore. Daca vei folosi abur cu o temperatura de 115 grade Celsius, se obtine aceeasi temperatura a solului, insa operatiunea in sine dureaza aproximativ 12 ore.

Dupa ce vei termina dezinfectia termina, solul are nevoie de 14 zile de repaus pentru a se reface flora microbiana.

Dezinfectarea solului cu tratamente chimice

Dezinfectarea solului
Dezinfectarea solului

Cea de-a treia metoda pentru dezinfectarea solului se face folosind tratamente chimice. Expertii recomanda Basamid Granule, insa inainte de toate nu uita sa indepartezi toate resturile vegetale din pamant si sa maruntesi bine solul, pana la o adancime de 30 de centimetri.

Tratamentul cu Basamid Granule este eficient atunci cand temperatura solului este de 10-20 de grade Celsiu, iar aplicarea acestuia se face cu ajutorul unei freze. Bineinteles, dupa aplicare, va fi nevoie si de o irigare deoarece granulele trebuie sa se descompuna si sa actioneze.

Citeste si: Cum sa folosesti apa in care ai fiert oua. La ce este buna?

Va fi necesara si o acoperire cu folie a solului, deoarece granulele vor elibera un gaz. In functie de temperatura solului, timpul de asteptare variaza.

Cu cat temperatura este mai scazuta, cu atat timpul de asteptare dupa efectuarea tratamentului va fi mai lung si poate ajunge pana la 30 de zile.

Un alt tratament se poate face si cu Nemasol 510, un dezinfectant lichid. Atunci cand intra in contact cu solul, lichidul se transforma intr-un gaz. Nu mai este nevoie sa spunem ca inainte de aplicare, solul trebuie curatat si maruntit.

Si in acest caz va fi nevoie de o acoperire a solului cu  folie, iar temperatura minima de aplicare este de 15 grade Celsius in sol si aproximativ 10 grade de Celsius in aer. Solul se va tine acoperit cu o folie timp de 3 saptamani.