Pregatire solar pentru iarna. Cum sa faci asta si ce pasi sa urmezi
Pregatire solar pentru iarna. Cum sa faci asta si ce pasi sa urmezi

Pregatire solar pentru iarna. Cum sa faci asta si ce pasi sa urmezi


Pregatire solar pentru iarna. Pentru ca treaba nu se termina odata cu venirea sezonului rece, ar trebui sa stii cum sa faci pregatirea solarului pentru iarna si ce pasi sa urmezi. Ce trebuie sa iei in considerare!

Pregatire solar pentru iarna. Cum sa faci asta si ce pasi sa urmezi – Cuprins:

Pregatire solar pentru iarna. Cum sa faci asta si care sunt pasii

Pregatire solar pentru iarna
Pregatire solar pentru iarna

Pregatire solar pentru iarna. Daca si tu vrei sa iti protejezi solarul in sezonul rece, atunci ar trebui sa stii ca primul pas va fi sa faci o curatenie generala.

Asadar, toate plantele pe care le-ai avut pe timp de vara trebuie scoase din pamant. Nu uita ca resturile ce raman pot fi “locuinta” ideala pentru agentii patogeni, asa ca pentru a proteja viitoarea recolta, pamantul trebuie sa fie curat.

Ideal ar fi sa distrugi resturile de plante prin ardere, pentru a te asigura ca elimini orice boli sau daunatori. Alternativ, resturile pot fi ingropata in pamant, insa la o distanta considerabila de solar.

Dupa aceea, este indicat sa dezinfectezi structura solarului, dar si a foliei. Daca folia este inca buna, aceasta trebuie curatata folosind o solutie cu sapun, dar si tratata cu o solutie de sulfat de cupru pentru a putea fi dezinfectata. 

Folia se lasa la uscat, dupa care se depoziteaza intr-un loc sigur si ferit de inghet pe toata durata sezonului rece. In cazul in care vrei sa lasi folia pusa, ar trebui sa stii ca aceasta se va deteriora destul de mult pe perioada iernii din cauza vanturilor puternice, a temperaturilor scazute sau a zapezii.

Resturi vegetale
Resturi vegetale

Pregatire solar pentru iarna. Acelasi tratament il poti face si pentru structura solarului, pentru a te asigura ca reduci rezerva de boli sau daunatori. Solutia de sulfat de cupru trebuie sa aiba o concentratie de 5%.

Cei ce au un solar acoperit cu policarbonat ar trebui sa stie ca acesta se poate curata folosind un detergent ecologic sau cu bicarbonat de sodiu. Totusi, mare atentie atunci cand cureti policarbonatul, deoarece acesta se zgarie destul de usor.

Urmatorul pas va fi sa te ocupi de dezinfectia solului, deoarece acolo pot ierna daunatorii sau agentii patogeni. Pamantul trebuie sapat foarte bine si in acest fel daunatorii vor fi scosi la suprafata, unde vor fi eliminati de pasari sau de temperaturile scazute.

Citeste si: Cum sa incalzesti solarul pe timp de iarna, in mod eficient

Poti face dezinfectia solului si cu apa clocotita, dupa care acoperi pamantul cu o pelicula. Drept urmare, daunatorii vor fi eliminati.

O alta metoda de dezinfectare a solarului sau a unei sere este prin fumigatie. Metoda este destul de simpla, se vor arde fumigene, iar fumul va patrunde in cele mai ascunse locuri pentru a te ajuta sa scapi de acarieni, mucegai sau agenti patogeni. Expertii recomanda sa folosesti fumigene cu sulf.

Totodata, poti face dezinfectarea solului cu var. Acesta va distruge microorganismele din sol, dar in acelasi timp va imbogati pamantul cu calciu si magneziu.