Daca pe perioada sezonului rece te-ai confruntat cu anumite zone mai reci ale casei, atunci ar trebui sa stii ce trebuie sa faci exact. Iata cum sa elimini pierderile de caldura din casa pe timp de iarna si cum sa mentii o temperatura constanta pe toata perioada sezonului rece.
Cum sa identifici locurile prin care casa ta pierde caldura
Pentru a afla care sunt locurile pe unde casa ta pierde caldura, trebuie in primul rand sa iei in considerare tipul de locuinta: apartament sau casa construita pe pamant. Bineinteles, casele construite pe pamant sunt cele mai expuse la pierderile de caldura, pentru ca apartamentele sunt mai protejate.
Totodata, conteaza si vechimea constructiei, iar casele si apartamentele mai vechi sunt predispuse la pierderi mai mari de caldura. Si calitatea constructiei este importanta, pentru ca daca aceasta a fost construita prost, cu materiale de joasa calitate si nu a fost izolata, atunci pierderile de caldura sunt mai mari.
Iata locurile prin care o locuinta poate pierde caldura:
- Pereti – 35% din pierderile de caldura au loc prin pereti, deoarece acestia au contact direct cu mediul exterior
- Ferestre si usi – reprezinta 25% din perderi, iar acestea difera in functie de materialele folosite, tipul tamplariei, tipul geamurilor, starea glafurilor si a pragurilor, dar si calitatea tencuielii
- Acoperis – 25% din pierderile de caldura se fac prin poduri si acoperisuri, iar de multe ori se intampla pentru ca nu a fost facuta o izolatie termica sau aceasta este de proasta calitate
- Podelele si subsol – 15% din pierderile de caldura se fac prin peretii subsolului si placile de ciment care au fost turnate la baza podelelor
Cum sa elimini pierderile de caldura din casa ta in sezonul rece
Pentru ca este esential sa stii cum sa elimini pierderile de caldura din casa ta, ne-am gandit sa iti explicam toate metodele prin care poti face acest lucru.
Primul pas in a elimina pierderile de caldura este sa izolezi casa ca la carte. Daca locuiesti la casa, izoleaza toti peretii exteriori ai casei, insa ai grija si de acoperis pentru ca si acolo va fi nevoie de o izolare facuta de profesionisti.
Vata minerala este materialul ideal pentru izolatia acoperisului, asa ca in acest fel vei elimina perderile de caldura. Cel mai usor mod de a identifica pierderile de caldura din acoperis, este sa te uiti intr-o dimineata in care temperaturile au scazut sub 0 grade Celsius si sa vezi unde se acumuleaza condens. Izolatia va impiedica aerul cald sa iasa, iar caldura se va pastra in casa ta.
O sa ai nevoie si de ferestre mult mai groase. Daca ai instalat deja ferestre termopan, noi iti sugeram sa te indrepti catre tripan, adica acele geamuri cu trei foi de sticla. Bineinteles, sunt mai scumpe, insa pe termen lung vei face economii serioase si vei reduce pierderile de caldura.
Ne plac semineele, arata extraordinar de bine atunci cand faceti focul, insa stiti ce se intampla atunci cand nu functioneaza? Va spunem noi, semineul poate genera pierderi de caldura atunci cand nu ardeti lemne, din cauza hornului.
Tocmai pentru a opri aceasta pierdere de caldura, exista niste baloane speciale care se umfla si se baga pe cosul semineului. In acest fel, nu vei mai pierde caldura pe acolo si aerul rece nu va intra in casa ta.
In cazul in care ai animale de casa, precum cainii sau pisicile, si le-ai facut o usita speciala prin care pot iesi sau intra dupa bunul plac, e timpul sa blochezi acea usa. In sezonul rece, animalutele trebuie sa se obisnuiasca sa iasa din casa atunci cand le dai voie.
In cazul in care usa de la intrare are o cheie clasica, circulara, acest lucru poate cauza pierderi de caldura. Cea mai simpla metoda de a rezolva acest lucru, este cu ajutorul unui capacel care acopera gaura de cheie.
Nu uita ca pe la geamuri sau pe la usi, curentul rece isi face simtita prezenta. Pentru a elimina pierderile de caldura cauzate de acesta veti putea folosi acele perne cilindrice speciale. Nu numai ca arata extrem de bine, dar sunt si foarte folositoare.
Caloriferele tale au nevoie de o aerisire inainte de sosirea sezonului rece, asa ca nu uita sa faci acest lucru. Daca treci cu vederea, caloriferul nu se va incalzi cum trebuie si va fi doar o sursa de pierdere a caldurii din casa.
Dupa ce ai terminat cu aerisirea caloriferelor si acestea se incalzesc extrem de bine, ar trebui sa cumperi si un glaf care se monteaza deasupra acestora. Glaful are rolul de a impiedica ridicarea aerului cald, iar caldura se va simti mult mai bine.
Cumpara un covor mai gros pentru sezonul rece. Daca in sezonul cald iti place sa ai podeaua rece, iarna nu este foarte placut. Poti opri pierderea de caldura prin cumpararea unui covor pufos care nu doar ca va arata bine, dar iti va tine si de cald.
Nu uita nici de draperiile dintr-un material mai gros, pentru ca acestea vor bloca aerul rece din dreptul ferestrelor si nu il vor lasa sa patrunda in camera. Totodata, te vei bucura si de o atmosfera mai intima in casa ta.
Afla si cum sa reduci factura la gaze cu peste 30% in fiecare luna daca ai o centrala termica!