Cum sa cultivi pepene galben. Beneficii, plantare, ingrijire, boli si daunatori
Cum sa cultivi pepene galben. Beneficii, plantare, ingrijire, boli si daunatori

Cum sa cultivi pepene galben. Beneficii, plantare, ingrijire, boli si daunatori


Cum sa cultivi pepene galben. Pepenele galben este cultivat de mai bine de 2000 de ani, avandu-si originile in Asia, Africa si Afganistan. Europenii l-au cunoscut in secolul al XV-lea, mai intai in zonele sudice, apoi in Franta si Belgia. La noi a ajuns ceva mai tarziu, undeva in secolul al XVII-lea.

Cum sa cultivi pepene galben. Beneficii, plantare, ingrijire, boli si daunatori – Cuprins:

Beneficiile consumului de pepene galben

Beneficii pepene galben
Beneficii pepene galben

Care sunt beneficiile consumului de pepene galben. Este unul dintre cele mai placute si mai racoritoare deserturi si o adevarata binecuvantare pentru silueta, datorita numarului mic de calorii si a continutului de peste 90% apa. Contine vitaminele A si E, consumul sau ajutand la hidratarea si mentinerea sanatatii pielii.

Neutralizeaza aciditatea din organism si este un important diuretic, eliminand surplusul de apa din organism si sustinand sanatatea rinichilor.

Citeste si: Cum sa cultivi pepene rosu la tine in gradina

In plus, datorita continutului mare de betacaroten, pepenele galben, mai ales cel cu miezul portocaliu, sustine sanatatea vederii.

Pepenele galben mai contine fibre, potasiu, calciu si zinc, ajuta la eliminarea toxinelor din organism si previne aparitia petelor pigmentare la nivelul pielii.

Pepenele galben previne guta, artrita reumatoida si mentine normal nivelul colesterolului in sange. In plus, consumul de pepene galben protejeaza impotriva astmului si mentine sanatatea inimii.

Cum sa cultivi pepene galben

Cum sa cultivi pepene galben. Beneficii, plantare, ingrijire, boli si daunatori
Cum sa cultivi pepene galben. Beneficii, plantare, ingrijire, boli si daunatori

Iata cum sa cultivi pepene galben, Pepenele galben (Cucumis melo) are nevoie de caldura in perioada de vegetatie, simtindu-se foarte bine intre 25 si 30 de grade Celsius. In primele faze de vegetatie, plantele se simt bine de la 15 grade Celsius si sunt afectate de temperaturile mai mici de 10 grade Celsius.

Semintele germineaza la aproximativ 20-25 de grade in 8 sau 4 zile, in functie de cat de ridicata este temperatura. Chiar daca ii place caldura, temperatura maxima pe care o suporta pepenele galben este 35 de grade.

Trebuie sa mai stii ca pepenele galben este o planta iubitoare de lumina si daca nu are suficient soare, atunci fructele nu se dezvolta normal. Se simte bine de la 12 ore de lumina in sus.

Citeste si: Cum sa iti dai seama daca un pepene este bun fara sa-i faci dop

In ceea ce priveste apa, pepenele galben are nevoi moderate. Chiar si asa are nevoie de irigare prin picurare. Atentie! Prea multa apa favorizeaza aparitia unor boli cum sunt caderea si putrezirea plantutelor, ofilirea fuzariana si fuzarioza la pepeni.

Pepenele galben prefera solurile fertile, reavene, bogate in nutrienti, usoare-mijlocii, bine drenate. Se recomanda cultivarea in soluri usoare cum sunt cele nisipoase, nisipo-lutoase sau luto-nisipoase. Se simte bine intr-un sol cu pH cuprins intre 5.5-8.3, dar cel mai bine se simte intr-un sol cu pH cuprins intre 6-7.5.

Pepenele galben poate fi cultivat dupa lucerna, trofoi, morcov, pastarnac, varza, cartofi, ardei, mazare, bob, tomate, vinete, lucerna si fasole.

Rasaduri pepene galben
Rasaduri pepene galben

Rasadurile de pepene galben se obtin prin plantarea semintelor, nu mai devreme de luna aprilie, in spatii protejate sau in ghivece sau tavite alveolate. Semintele se pun la 1,2-2,5 cm adancime, cu apeoximativ o luna inainte de infiintarea culturii din aer liber.

La o temperatura de 20 de grade, semintele germineaza in 8 zile. Atentie! Rasadul de pepene galben nu se repica. Pentru a putea fi plantate, rasadurile trebuie sa aiba 2-3 frunze bine dezvoltate.

Rasadurile se vor planta fara a umbla la pamantul de pe radacina. Imediat dupa plantare se asigura irigarea prin picurare si, optional folia de mulcire transparenta sau neagra.

Folia de mulcire se foloseste pentru a creste temperatura la nivelul solului, pepenii galbeni avand nevoie de cel putin 18 grade Celsius.

Citeste si: Cum sa folosesti gunoiul de pasare ca ingrasamant pentru pepeni

Cum sa cultivi pepene galben. Daca alegi sa semeni direct in gradina, trebuie sa stii ca semintele se pun la o adancime putin mai mare decat in spatiu protejat, adica intre 2,5-4 centimetri. Totodata, semanarea se va face la o distanta de 70 de centimetri intre plante si aproximativ 140 intre randuri.

Semanatul direct sau plantarea rasadului in aer liber se vor face din a doua parte a lunii mai. Fertilizarea cu gunoi de grajd se face toamna, cand se ara terenul. Pepenele galben poate fi fertilizat cu produse din gama Yara.

Se recomanda indepartarea buruienilor, dar si rarirea plantelor si/sau umplerea golurilor acolo unde rasadurile nu au prins.

Recoltarea se face la 35-45 de zile de inflorire, cand codita se desprinde usor, iar culoarea cojii se apropie de galben. Se culege manual, prin rotirea fructului.

Boli si daunatori Cucumis melo

Cucumis melo
Cucumis melo

Ce boli si daunatori intalnim la pepene galben? Ei bine, trebuie sa stii despre caderea si putrezirea plantutelor, ofilirea fuzariana si fuzarioza la pepeni, mana pepenilor, fainarea pepenilor, antracnoza, putregaiul tulpinii pepenilor, virozele si putregaiul cenusiu sunt cele mai comune boli.

Printre daunatori se numara musca miniera, coropisnita, musca plantulelor, viermii albi si viermii sarma, acarienii, tripsii, afidele, paduchele verde al castravetilor si puricele negru.

Se recomanda utilizarea tratamentelor de specialitate pentru a scapa atat de boli, cat si de daunatori.