Cum sa cultivi pepene rosu la tine in gradina
Cum sa cultivi pepene rosu la tine in gradina

Cum sa cultivi pepene rosu la tine in gradina


Cum sa cultivi pepene rosu. Pepenele rosu este unul dintre cele mai dulci deserturi de peste vara si nu cred ca exista cineva care sa nu se bucure de un astfel de rasfat, mai ales in zilele caniculare. Pepenele rosu isi are originea in Africa de sud si Centrala, unde cresterea sa este una spontana. Ajunge in Europa undeva in secolul al XVI-lea.

Beneficii pepene rosu

Beneficii pepene rosu
Beneficii pepene rosu

Cum sa cultivi pepene rosu. Pepenele rosu are un continut mic de calorii, dar este bogta in vitaminele A, C, E, D, B1, B6, B12, B3, B5, dar si fier, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, seleniu, calciu si mangan.

Lupta cu radicalii liberi. Datorita nivelului crescut de antioxidanti, printre care licopenul, dar si a nivelului scazut de colesteril si grasimi, pepenele lupta impotriva radicalilor liberi si protejeaza vasele de sange, prevenind infundarea peretilor acestora.

Este un antiinflamator natural. Citrulina continuta mai ales in coaja are rolul de a dilata vasele de sange si de a reduce astfel stresul oxidativ, responsabil cu inflamatiile aparute la nivelul organismului

Previne cancerul. Contine o cantitate mare de antioxidanti, dar si vitamine si prin acestea joaca un rol important in prevenirea aparitiei unor forme de cancer, cum sunt cancerul de san, de prostat, cel pulmonar sau cancerul de col uterin.

Citeste si: Cultivare rucola (Eruca sativa). Cum sa ai si tu aceasta planta in gradina

Amelioreaza durerile. Este un aliat de nadejde cand durerea apare, mai ales cand vorbim despre durerile articulatilor specifice unor boli precum osteoartrita. Evident, unde nu mai este durere, este miscare. Trebuie sa mai stii ca pepenele rosu lupta si impotriva infectiilor. Vrei deja sa inveti cum sa cultivi pepene rosu?

Potenteaza functia sexuala. Am stabilit deja ca dilata vasele sanguine si joaca astfel in rol important in sanatatea acestora. Ce nu ti-am spus, insa, este ca prin aceasta, este de mare ajutor in sustinerea functiei sexuale, mai ales in cazul barbatilor.

Previne aparitia pietrelor la rinichi. Cred ca acest beneficiu este poate cel mai cunoscut, dar il mentionam si noi aici. Pepenele rosu are potasiu care previne aparitia pietrelor la rinichi si, daca acestea sunt deja localizate, atunci contribuie la dizolvarea lor.

Se intampla asta prin reducerea concentratiei de acid uric din sange. In plus, continutul mare de apa sustine diureza si ajuta procesele de detoxifiere a organismului, dar si in curele de slabire.

Cum sa cultivi pepene rosu. Plantarea semintelor

Cum sa cultivi pepene rosu. Seminte
Seminte pepene rosu

Cum sa cultivi pepene rosu. Incep prin a-ti spune ca pepenele rosu (Citrullus lanatus) este mare amator de caldura. Semintele germineaza la 25-30 de grade, acesta fiind intervalul optim, dar pot germina si la temperaturi mai mici, de doar 15-16 grade Celsius. In functie de temperatura, germinarea se produce in 6-22 de zile.

Plantele au nevoie de 20-35 de grade pe timpul zilei si 15-20 noaptea. Planta suporta temperaturi mai mari de 30 de grade Celsius, dar este afectata de ele, limita maxima fiind 40 de grade Celsius. Planta incepe sa sufere daca temperaturile scad sub 15 grade Celsius, fiind practic compromisa la 9-10 grade.

Asa cum era previzibil, pepenele rosu este si mare amator de lumina si are nevoie de ea aproximativ 14 ore pe zi. In lipsa acesteia, nu se dezvolta corect.

Citeste si: Cum sa faci insecticid din sapun de casa, pentru flori

Pepenele rosu este pretentios si cu privire la nevoia de apa. Ii place ca solul sa fie in permanenta reavan si daca vrei sa te bucuri de pepeni bine crescuti si gustosi, atunci ar tre bui sa instalezi un sistem de irigare prin picurare. Atentie! Prea multa apa aduce cu ea boli precum fuzarioza la pepeni.

Pepenele are nevoie de un sol fertil, bine drenat, reavan, usor si care se incalzeste repede. Se simte bine in soluri nisipoase, nisipo-lutos si luto-nisipos, cu un pH cuprins intre 6 și 7. Se descurca insa in soluri cu pH cuprins intre 5.5 și 7.5.

Valoarea pH-ului trebuie atent verificata fiind esentiala pentru supravietuirea rasadurilor. Asadar, substratul pentru rasaduri trebuie sa aiba un pH cuprins intre 6 si 6.8, un pH mai mic de 5.5 ducand la compromiterea plantutelor abia rasarite.

Cum sa obtii rasaduri de pepene rosu si cum sa cultivi

Rasaduri de pepene rosu
Rasaduri de pepene rosu

Cum sa cultivi pepene rosu. Semintele pentru obtinerea rasadului vor fi semanante cu aproximativ o luna inainte de infiintarea culturii in aer liber, dar nu mai devreme de sfarsitul lui martie si inceputul lui aprilie.  Semanarea se va face in spatii protejate, cum sunt serele sau in ghivece si tavite alveolate.

Semintele se pun la o adancime de 1.5-2.5 cm si, daca poti mentine o temperatura constanta de 20 de grade Celsius, atunci vei avea primele plantute in 12 zile. Daca ai o temperatura de 25 de grade Celsius, atunci germinarea se va incheia in doar 5 zile.

Citeste si: Cultivare arahide. Cum sa cultivi alune de pamant in gradina

Pentru a putea fi plantate afara, rasadurile trebuie sa fie bine dezvoltate, calite, cu 4-5 frunze adevarate. Atentie! La plantarea in aer liber trebuie sa ai grija sa nu umbli la pamantul de la radacina rasadului si, dupa plantare, sa te asiguri ca ai deja instalat sistemul de irigare prin picurare.

Nu ar strica sa aplici si o folie de mulcire, numai buna pentru mentinerea unei temperaturi potrivite si pentru prevenirea aparitiei buruienilor.

Cand se planteaza rasadurile de pepene rosu

Cum sa cultivi pepene rosu
Cum sa cultivi pepene rosu

Cum sa cultivi pepene rosu. Semanarea direct in aer liber este din ce mai rara si nu este recomandata, semintele fiind destul de scumpe, iar sansele de a obtine rasaduri in gradina… destul de mici.

Totusi, daca vrei neaparat sa faci asta, trebuie sa stii ca perioada ideala este sfarsitul lunii aprilie- inceputul lunii mai si ca semintele trebuie plantate la o adancime mai mare, la 2.5-4 cm.

Trebuie asigurata o distanta de 0.7 cm-1 metru intre plantele de pe rand si de aproximativ 1.5-2.5 metri intre randuri. Asadar, este recomandat sa renunti la plantele insuficient dezvoltate si sa plantezi altele mai sanatoase pentru a umple golurile. Daca nu aplici folie de mulcire, trebuie sa ai mare grija sa indepartezi buruienile.

Citeste si: Cum sa infiintezi o cultura de galbenele (Calendula officinalis)

Este recomandat ca fertilizarea sa fie facuta cu produse din gama Yara, insa poti aplica si gunoi de grajd in toamna dinaintea infiintarii culturii.

Recoltarea se face la 60-80 de zile de la rasarire, cand carcelul de la baza fructului incepe sa se usuce,  codita se subtiaza, iar coaja devine lucioasa si usor de zgariat cu unghia. In plus, pepenele numai bun de pus pe masa paraie, iar varful fructului formeaza o adancitura usoara.

Boli si daunatori ai pepenelui rosu

Citrullus lanatus
Citrullus lanatus

Cum sa cultivi pepene rosu. Mana pepenilor, putregaiul tulpinii pepenilor, antracnoza si fainarea pepenilor, fuzarioza su caderea si putrezirea plantutelor sunt cele mai intalnite boli.

Prin daunatori se numara viermii albi si viermii sarma, coropisnita, afidele, tripsii, musca miniera, acarienii si paduchele verde al castravetilor.

Daca respecti regulile de intretinere ai sanse mari sa obtii o recolta buna si sa nu peemiti instalarea bolilor sau a daunatorilor. In cazul in care acestea apar… foloseste doare produse avizate din magazinele de specialitate.