Cum sa cultivi fasole chinezeasca lunga. Beneficii, ingrijire, boli si daunatori
Cum sa cultivi fasole chinezeasca lunga. Beneficii, ingrijire, boli si daunatori

Cum sa cultivi fasole chinezeasca lunga. Beneficii, ingrijire, boli si daunatori


Fasolea verde chinezeasca, fasolea la metru chinezeasca sau fasolea urcatoare este un soi de fasole, urcator, cu pastaie lunga, de pana la 1 metru, originar din Asia de sud-est.

Acest soi poate fi intalnit in trei culori: verde, violet sau pestrita, suporta aceleasi tratamente termice ca si fasolea verde clasica, dar, in urma gatirii, aroma acesteia se intensifica, iar textura ei se schimba.

Poate fi folosite la salate, dar si in supe si, evident, ca si fasolea pe care o cunoastem cu totii, poate fi conservata pentru sezonul rece.

Cum sa cultivi fasole chinezeasca lunga. Beneficii, ingrijire, boli si daunatori – Cuprins:

Beneficii fasole chinezeasca lunga

Fasole chinezeasca lunga
Fasole chinezeasca lunga

Aceasta fasole chinezeasca lunga (Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis) este extrem de saraca in calorii, motiv pentru care este ideala in diete si in lupta impotriva kilogramelor in plus.

Apoi, pastaile sunt bogate in fibre solubile si insolubile, ceea ce face din aceasta planta un aliat de nadejde in lupta cu o digestie deficitara si mai ales in lupta cu problemele de tranzit intestinal. Altfel spus, te ajuta sa digeri mai bine alimentele si te poate scapa de constipatie.

Citeste si: Cum sa cultivi varza kale. Beneficii, plantare, ingrijire, boli si daunatori

Este un aliment bogat in vitamina C. 100 de grame de fasole furnizeaza 31% din doza zilnica recomandata de vitamina C, ceea ce nu e rau deloc.

Apoi, este o sursa importanta e folati, 100 de grame de fasole oferind organismului 15% din cantitatea necesara zilnic unui organism sanatos. Contine si o cantitate importanta de vitamina A, care asigura mentinerea unei vederi sanatoase.

Cum sa cultivi fasole chinezeasca lunga

Fasole chinezeasca lunga in gradina
Fasole chinezeasca lunga in gradina

Este important sa iti spun ca o astfel de cultura este premergatoarea ideala unor alte culturi de legume, mai putin celor tip bob, asa cum este si mazarea.

Fiind o planta urcatoare, se cultiva pe sisteme de sustinere, cum sunt aracii sau spaliere, sisteme care trebuie sa ajunga pana la 2,5 metri inaltime.

Asa cum am spus, este o planta orientala, asa ca este destul de pretentioasa la caldura. Nu suporta temperaturi mai mici de 15 grade Celsius si nici mai mari de 39. Plantele sunt afectate de inghet la 5 grade Celsius.

Semintele germineaza in 10-20 de zile, la o temperatura ideala cuprinsa in intervalul 18-22 de grade. Este util sa stii ca fasolea la metru chinezeasca este o planta de zi scurta, mare iubitoare de lumina.

In ceea ce priveste umiditatea, acest sol de fasole este mare amator de apa si prefera solurile reavene. Seceta, si mai ales seceta prelungita, pot afecta serios productia de fasole la metru chinezeasca. Pe de alta parte, un sol prea umed afecteaza serios radacinile plantei si permite instalarea bolilor specifice.

Fasole verde chinezeasca lunga
Fasole verde chinezeasca lunga

Este necesara irigarea culturii, insa specialistii recomanda ca irigarea sa fie facuta prin picurare daca vrei sa obtii o productie buna, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ.

Aceasta fasole chinezeasca lunga este o specie cu cerinte moderate in ceea ce priveste solul, dar care prefera solurile reavene, profunde, afanate, aerate, bine drenate si bogate in nutrienti. Atentie! Sunt de evitat solurile bogate in azot, pentru ca acestea diminueaza productia de pastai.

Citeste si: Cum sa cultivi marar. Beneficii, ingrijire, boli si daunatori

Fasolea la metru chinezeasca prefera solurile cu un pH cuprins intre 5.5 si 7, dar vegeteaza bine intre 4.5 si 7.4. Mai mult, poate fi esalonata, motiv pentru care se recomanda insamantarea la intervale de doua saptamani.

Inainte de insamantare, semintele pot fi inoculate cu Rhizobium, o substanta care ajuta la fixarea de catre planta a azotului atmosferic, asigurand nevesarul plantei si, prin aceasta, asigurand o productie semnificativa. Atentie! Daca optezi pentru aceasta procedura, atunci nu mai trebuie sa fertilizezi solul cu azot.

Legaturi de fasole la metru
Legaturi de fasole la metru

Cultura de fasole chinezeasca lunga se infiinteaza prin seminte, fie in camp, fie in gradina ta, nu mai devreme de 10-15 mai, prin plantarea semintelor la o adancime de 2,5-5 cm.

Semintele se vor pune cate 2 in cuib, la o distanta de 8 cm intre randuri. Cand plantele rasarite vor avea 5 cm inaltime, este necesar sa le rarim astfel incat distanta intre plante sa fie de 15-30 cm, iar intre randuri de 90-120 cm.

Lucrarile necesare sunt de combatere a daunatorilor, prasile, palisare, irigare si fertilizare. Fertilizarea terenului cu ingrasamant de grajd semifermentat se face din toamna.

Fertilizarea se mai poate face cu ingrasaminte granulare, hidrosolubile sau foliare, dar se evita fertilizarea cu azot.  Pot fi folosite, dar nu in mod exclusiv, produsele Yara.

Recoltarea pastailor se face la aproximativ 50-60 de zile de la rasarirea plantutelor, dimineata, cand pastaile au 4 mm grosime, sunt fragede si flexibile, cand semintele nu s-au format complet. Recoltarea boabelor uscate se va face cam la 80 de zile de la rasarirea plantelor.

Boli si daunatori Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis

Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis
Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis

Daca vrei sa o cultivi, se recomanda rotatia culturii la trei ani si, in plus, poti insamanta fasolea la metru chinezeasca dupa culturi de castravete, spanac, varza, dovlecei si cartofi. Asa te asiguri ca daunatorii nu iti vor ataca gradina cu fasole chinezeasca lunga.

Principalele boli sunt bolile solului, printre care ofilirea fuzariana a fasolei sau putregaiul radacinii si bazei tulpinii, dar si putregaiul cenusiu.

Acarienii, printre care paianjenul rosu comun, gargarita fasolei, musculita alba de sera, paduchele negru de frunze, paduchele verde al piersicului si limaxul cenusiu sunt principalii daunatori al fasolei la metru.