Cand se seamana fasolea fideluta si cum sa faci asta in mod corect
Cand se seamana fasolea fideluta si cum sa faci asta in mod corect

Cand se seamana fasolea fideluta si cum sa faci asta in mod corect


Cand se seamana fasolea fideluta. Afla cum sa faci asta in mod corect, care sunt distantele de plantare pe care trebuie sa le respecti. Ce trebuie sa stii, care este cea mai buna perioada de semanare, dar si de ce ar fi bine sa o respecti.

Cand se seamana fasolea fideluta si cum sa faci asta in mod corect – Cuprins:

Cand se seamana fasolea fideluta. Cum sa o faci si la ce distante

Cand se seamana fasolea fideluta
Cand se seamana fasolea fideluta

Cand se seamana fasolea fideluta. Daca si tu vrei sa ai acest tip de fasole la tine in gradina, ar trebui sa stii ca perioada difera in functie de zona in care locuiesti si vrei sa o plantezi, insa factorul determinant este temperatura in sol.

De regula, fasolea fideluta se seamana in perioada 10-25 aprilie daca locuiesti in Campia Romana, Campia de Vest sau Dobrogea. Cei ce locuiesc in centrul Moldovei si Campia Transilvaniei pot semana fasolea pitica in perioada 15-30 aprilie.

Daca locuiesti in zona de nord a tarii sau in depresiunile reci, atunci fasolea se seamana in perioada 10-15 mai. Asadar, mare atentie si la acest aspect!

Totusi, dupa cum spuneam, factorul decisiv este temperatura in sol. Fasolea pitica se seamana la o adancime de 5 cm, iar temperatura din sol trebuie sa fie cuprinsa intre 10-12 grade Celsius. Mare atentie, temperatura trebuie sa fie constanta!

Expertii ne sfatuiesc sa respectam valoarea temperaturii din sol, deoarece daca o vom semana mai tarziu si temperaturile au crescut prea mult risti ca solul sa piarda apa si sa se usuce. Drept urmare, germinarea boabelor de fasole va fi intarziata si plantele vor rasari neuniform.

Fasole in gradina
Fasole in gradina

Mai mult, plantele vor inflori tarziu, iar fecundarea florilor se va prelungi atunci cand temperaturile vor urca foarte mult si va fi o perioada de seceta. Pe scurt, recolta va fi destul de afectata din cauza lipsei de apa si a temperaturilor prea ridicate.

La fel se va intampla si daca temperatura din sol este prea scazuta, iar umiditatea este ridicata. Boabele de fasole vor germina mult mai greu sau chiar vor putrezi.

Citeste si: Cum sa scapi de gargarita boabelor de fasole. Metode de combatere

De asemenea, trebuie sa respecti si distantele de plantare. Acestea trebuie sa fie de 50 cm intre plantele aflate de pe acelasi rand, iar distantele dintre randuri trebuie sa fie de 70 cm. Adancimea de plantare este de 5 cm, iar la fiecare cuib se vor pune 2-3 boabe de fasole.

Recoltarea pastailor se va face la 15-20 de zile de la inflorire, iar aceasta operatiune trebuie repetata o data la cateva zile pentru a te asigura ca pastaile nu imbatranesc. Daca le lasi prea mult, acestea vor deveni atoase.

Un mic truc inainte de a semana boabele de fasole este sa le lasi la inmuiat timp de 12 ore in apa. In acest fel, grabesti procesul de germinare si plantele vor creste mai repede!