Cum sa cultivi marar. Beneficii, ingrijire, boli si daunatori
Cum sa cultivi marar. Beneficii, ingrijire, boli si daunatori

Cum sa cultivi marar. Beneficii, ingrijire, boli si daunatori


Cum sa cultivi marar. Mararul este o planta anuala extrem de prezenta in bucataria romaneasca. Gustul sau usor picant, intepat, usor amarui il face un ingredient nelipsit din mancarurile gatite si din salate.

Cum sa cultivi marar. Beneficii, ingrijire, boli si daunatori – Cuprins:

Beneficii marar

Beneficii marar
Beneficii marar

Mararul este o sursa importanta de antioxidanti si de vitamine din complexul B. Este o planta saraca in calorii si care, prin continutul de antioxidanti contribuie la reglarea nivelului colesterolului.

Frunzele de marar contin mai multe uleiuri esentiale care sustin reglarea glicemiei sau au rol antiseptic si anestezic local.

Uleiul obtinut din semintele de marar are proprietati sedative, ajuta la calmarea spasmelor sau la secretia laptelui matern.

Mararul contribuie la functia digestiva si ajuta la calmarea durerilor dentare. In plus, stimuleaza buna functionare a rinichilor si contribuie la eliminarea colicilor și pietrelor de la rinichi. Totodata, consumat zilnic timp de doua saptamani, mararul previne aparitia infectiiloe urinare.

Se pare ca mararul previne depresia prin fortificarea sistemului nervos central. Este util si in cresterea rezistentei psihice in momentele cu stres intens.

Cum sa cultivi marar in gradina ta

Marar inflorit
Marar inflorit

Mararul (Anethum graveolens) are o perioada de vegetatie scurta, primele frunze numai bune de recoltat pot fi culese la o luna de la semanat, daca si conditiile de mediu sunt potrivite. Trebuie sa stii ca aceasta planta nu are mari pretentii de la mediu. Se simte bine la temperaturi moderate, si, desi rezista la temperaturi scazute, nu va suporta inghetul.

Mararul germineaza la temperaturi de 2-3 grade Celsius, iar temperatura sa ideala este cuprinsa intre 15 si 17 grade. Nu suporta caldura, o temperatura de peste 30-35 de grade intrerupand germinarea si cresterea. Acesta este motivul pentru care mararul nu se cultiva vara, cand temperaturile sunt crescute.

Citeste si: Cum sa cultivi leustean. Plantare, ingrijire, beneficii

Trebuie sa ai grija de cultura de marar si sa asiguri suficienta apa atat in perioada de germinare, cat si in cea de crestere. Mararului ii place soarele, dar se dezvolta bine si in zone cu lumina mai redusa.

Interesant este ca, daca temperaturile de afara permit, el poate fi cultivat pe durata intregului an. Mararul are nevoie de un sol reavan, care retine apa, si care sa fie bogat in humus.

Inainte de a semana mararul, indiferent daca infiintezi cultura in gradina sau intr-un spatiu protejat, trebuie sa maruntesti solul pentru a asigura o germinare cat mai uniforma.In plus, poti aplica ingrasamant prin incorporarea acestuia in sol.

Seminte de marar
Seminte de marar

Unii specialisti recomanda ca inainte de plantare, semintele sa fie inmuiate. Fiind relativ mici, se recomanda ca acestea sa fie infasurate intr-o carpa si tinute in apa pana ce se umfla putin. Apoi se usuca inainte de a fi plantate in solul pregatit.

Cei mai bine este sa semeni mararul primavara, imediat ce pamantul permite sa fie lucrat. Important este ca intre plante sa pastrezi o distanta de 4-5 centimetri, iar intre randuri nu mai mult de 25. Semintele se planteaza la aproximativ 1,5 centimetri adancime. Daca vrei sa te bucuri de el o perioada indelungata, atunci ai putea sa il semeni esalonat, la distanta de 10-15 zile.

Citeste si: Cultivare patrunjel (Petroselinum crispum). Cum sa ai si tu aceasta planta in gradina

Daca alegi sa infiintezi o cultura de marar in solar, este util sa stii sa poti face asta incepand din toamna, cu posibilitatea de a te bucura de marar proaspat in toiul iernii. Asta daca temperaturile sunt blande. Poti proteja plantele de marar cu folie agril daca temperaturile nu sunt chiar prietenoase.

Poti cultiva mararul si in ghiveci, undeva din luna ianuarie. Pentru asta trebuie sa pui in ghiveci cateva seminte si sa le acoperi cu un un strat nu foarte gros de compost. Ulterior, nu ar strica sa le uzi cu apa calduta.

Ghiveciul se acopera cu folie de plastic si se tine la caldura. La aparitia primelor frunzulite, folia trebuie desprinsa. Cand micile plante ajung la o inaltime de 10 centimetri acestea se raresc prin smulgerea celor mai putin viguroase.

Mararul poate fi recoltat, cum am mai spus, pe toata durata anului. Se pot recolta doar frunzele, semintele sau planta intreaga, in functie de destinatia sa.

Boli si daunatori Anethum graveolens

Anethum graveolens
Anethum graveolens

Odata infiintata cultura, trebuie sa te asiguri ca mararul va avea suficienta apa, astfel incat semintele sa germineze uniform. Ingrijirea culturii de marar inseamna afanarea solului, combaterea buruienilor, irigarea si aplicarea unor tratamente care sa tina departe bolile si daunatorii. Lucruri extrem de simple, de altfel.

Fainarea este cea mai des intalnita boala a mararului si se manifesta ca o pasla alba pe frunze si tulpini. Daca planta este foarte tanara, atunci ea poate fi afectata de ciuperci de tipul Pythium, afectarea ducand la caderea plantutelor.

Plosnita vargata a umbeliferelor si larvele diferitelor specii de fluturi sunt principalii daunatori ai mararului.