Cum sa cresti ochiul fetei (Coreopsis grandiflora). Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Cum sa cresti ochiul fetei (Coreopsis grandiflora). Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Cum sa cresti ochiul fetei (Coreopsis grandiflora). Ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Cum sa cresti ochiul fetei. Coreopsis grandiflora este o planta perena, cu flori galbene, care isi are originea pe continentul nord-american. Coreopsis este o planta putin ramificata, ce poate atinge o inaltime de cel mult 60 de centimetri, in vreme ce pe orizontala se poate dezolta cel mult o jumatate de metru.

Cum sa cresti ochiul fetei (Coreopsis grandiflora). Ingrijire, inmultire, boli si daunatori – Cuprins:

Inmultire ochiul fetei

Ochiul fetei
Ochiul fetei

Coreopsis grandiflora sau ochiul fetei se poate inmulti fie prin insamantare, toamna sau primavara, in gradina sau prin divizarea tufelor, procedura care poate fi realizata la fel, primavara sau toamna.

Este important ca semintele sa fie plantate primavara devreme, insa la temperaturi care se mentin undeva in jurul a 18-20 de grade Celsius.

Divizarea tufei se recomanda a fi facuta doar la plantele mai mari de 2-3 ani. De altfel, aceasta procedura este recomandata si cand se constata o scadere a infloririi.

Citeste si: Cum sa cresti Limbusoara. Inmultire, ingrijire, boli si daunatori

Impartirea tufei nu este o procedura foarte sofisticata, insa necesita ceva atentie. Se recomanda mai intai dezgroparea unei parti a plantei, astfel incat radacinile sa ramana intacte. Apoi, se face impartirea in bucati mai mici, cu atentie sporita ca fiecare bucata sa aiba radacini sanatoase.

Plantele rezultate se vor plante separat, in conditii de mediu cat mai potrivite si vor fi irigate cu grija pana ce vor da primele semne de crestere, lucru care poate dura cateva saptamani de la plantare.

Inmultirea poate fi realizata si prin recoltarea de butasi, nu mai mici de 10-15 centimetri lungime si plantarea acestora dupa ce prind radacini.

Conditii de crestere Coreopsis grandiflora

Coreopsis grandiflora
Coreopsis grandiflora

Conditii de crestere Coreopsis grandiflora sau ochiul fetei. Solul in care se simte bine aceasta planta este bine drenat, cu o fertilitate moderata si un pH neutru. Este important ca solul sa fie mentinut reavan spre uscat.

In perioada de crestere si de inflorire se recomanda ca udarea sa fie facuta regulat, utilizand cantitati moderate de apa, astfle incat, asa cum am spus, solul sa fie mentinut uscat-reavan.

Este important ca la nivelul radacinilor sa nu se acumuleze apa in sol. Coreopsis grandiflora rezista si intr-un sol uscat, insa nu pentru o perioada lunga de timp. Solurile grele si umede, de argila, trebuie modificate prin adaugarea de compost pentru a asigura o mai buna drenare a apei.

Coreopsis grandiflora rezista foarte bine la temperaturi extreme, minima suportata de aceasta planta putand merge pana spre -30—40 de grade Celsius.

Coreopsis are mare nevoie de lumina pentru a creste si a inflori abundent. Din acest motiv, aceasta planta prefera spatiile insorite sau semiumbrite. Cel mai bine, Coreopsis se dezvolta daca are parte de lumina soarelui cel putin 6 ore in fiecare zi. Totusi, daca temperaturile sunt foarte ridicate, nu ar strica sa ii asiguri putina umbra macar la orele amiezii.

Ingrijire ochiul fetei

Ingrijire ochiul fetei
Ingrijire ochiul fetei

Ingrijire ochiul fetei. Fertilizarea nu este absolut obligatorie decat daca solul in care ai plantat Coreopsis este unul foarte sarac. Totusi, ea este recomandat sa fie facuta bilunar, in lunile de primavara si de vara, cu ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentru plante prin flori.

Tine cont ca un aport foarte mare de ingrasamant va duce la o crestere si o dezvoltare excesiva a frunzelor in dauna florilor, in unele cazuri inflorirea fiind chiar impiedicata. Totusi, plantele pot fi ajutate primavara daca in solul lor este amestecata o cantitate moderata de compost.

Citeste si: Cum sa fertilizezi muscatele in mod corect

Planta este una destul de sensibila la curentii puternici si, din acest motiv, se recomanda sprijinirea tulpinilor astfel incat ele sa nu se indoaie in vant.

Divizarea tufei este recomandata macar la 3 ani, insa abia dupa primii 2 ani de viata, asa cum ti-am spus deja.

Daca vrei sa stimulezi inflorirea pe o perioada mai indelungata, atunci se recomanda sa inlaturi florile uscate.

La inceputul toamnei este indicata taierea ramurilor, astfel incat din primavara, cand revine la perioada de vegetatie, planta sa se dezvolte armonios.

Boli si daunatori Coreopsis grandiflora

Ochiul fetei
Ochiul fetei

Daca este ingrijita corespunzator, Coreopsis grandiflora sau ochiul fetei se poate mentine sanatoasa. Totusi, petele de pe frunze si aspectul de rugina pot sa apara ca semne ale unor infectii fungice. Problemele se pot elimina destul de usor, prin tratarea cu sulf diluat in apa.

Trebuie sa mai stii ca daca planta capata un aspect rasucit la nivelul tulpinii, cel mai probabil ea a fost afectata de un virus si, in acest caz, singura optiune pe care o ai este sa distrugi planta.

Planta poate fi afectata de paduchi si afide, ambii daunatorii fiind eliminati cu ajutorul insecticidelor din comert. Coreopsis grandiflora poate fi atacata de oidium care, poate fi tratat tot cu sulf diluat in apa.